Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hetente ülésezik a T. Ház

2002.09.05. 16:17
A házbizottság csütörtöki ülésén a frakciók képviselői elfogadták a parlament plenáris ülésnek munkarendjét - jelentette be a testület tanácskozása után Szili Katalin házelnök. Jövő héttől minden héten kétnapos ülést tart a törvényhozás.
Szili bejelentette, hogy egyelőre hetente döntenek a napirendről, de nem zárta azonban ki annak lehetőségét, hogy a későbbiekben kéthetente szavaznak majd erről.

A és B terv az önkormányzati választások előtti ülésrendre

Szili Katalin az új munkarenddel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy 4 éves szünet után ismét gyakorolhatók az ellenzéki jogosítványok, vagyis minden héten lesz lehetőség napirend előtti felszólalásra és interpellációk elmondására is. Ez utóbbiakról pedig elhangzásuk után fog szavazni a ház. Az országgyűlés elnöke arról is beszámolt, hogy a koalíciós frakciók kéthetes, az ellenzék pedig egyhetes szünetet tartana elfogadhatónak az önkormányzati választások előtt, ezért erről úgynevezett A és B javaslatot terjeszt a T. Ház elé. Jövő héten egyébként napirend előtt felszólal majd Medgyessy Péter is.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a házbizottság ülése után sumákolásnak nevezte a javaslatot és úgy vélte, hogy bár a parlamenti többség heti ülésezési rendet hirdet, valójában keverve lesznek a heti és a kétheti szavazások.

Létrejön az európai integrációval foglalkozó nagybizottság

Szili Katalin bejelentette, hogy hamarosan létrejön az úgynevezett európai nagybizottság, ennek tagja a házelnök, a frakcióvezetők, valamint az országgyűlés külügyi, valamint európai integrációs bizottságának elnöke. Megfigyelőként részt vesz majd az üléseken a kormányfő és a külügyminiszter is. A testület feladata, hogy konszenzuson alapuló politikai döntést hozzon EU-integrációs ügyekben, úgy hogy nem sérti a két parlamenti állandó bizottság hatáskörét. Az új bizottság várhatóan két héten belül megtartja első ülését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!