Géza
-12 °C
-4 °C

Húsz perc után berekesztették a parlamenti ülést

2005.12.07. 10:33
Rekordközeli gyorsasággal rekesztették be a parlament szerdai ülésnapját. Húsz perc alatt három törvénymódosítás zárszavát, valamint egy hozzászólást hallhatott a félmaréknyi képviselő.

Húsz perc alatt befejeződött az országgyűlés szerdai ülésnapja. A félmaréknyi képviselő három törvényjavaslat részletes vitáját folytatta le úgy, hogy hozzászóló csak az egyikhez volt, és mindháromhoz Juhász Gábor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára mondta a zárszót.

Igazoltan bizottsági ülésen
A tényekhez hozzátartozik, hogy szerdánként bizottsági ülésen ülnek a képviselők. Ma több tucat testület ülésezik.
Érdeklődésünkre az államtitkár kifejtette, hogy ha nem is rekordrövidségű ülésnap volt a szerdai, de mindenképpen dobogós helyen állhat. Emlékeztetett rá, hogy egyszer a Wekler Ferenc vezette ülés csupán 8-10 percig tartott, amikor is a szabad demokrata alelnök berekesztette az ülést.

Rendőrök, maffia

A szerdai ülésnapon a húsz percbe belefért a szolgálati törvényről szóló kormányzati zárszó. A rendőrök, a tűzoltók, a büntetés-végrehajtási intézetekben dolgozók, a titkosszolgák alapdíja 38 600 forint, amelyet rengeteg pótlék turbóz fel normális fizetéssé. Ezekről a pótlékokról esett szó. A napirendi ponthoz a szocialista Göndör István fűzött véleményt.

Belefért még a maffiatörvény módosításához érkezett néhány helyesírási hiba átvezetése. A tartalmi javaslat szerint a jövőben a civilek is hozzáférhetnek a lakcímnyilvántartáshoz, illetve a diákoknak nem kétévente, hanem elég lesz ötévente bejelentkezniük az ideiglenes címre.

Juhász Gábor zárszót mondott még a veszélyes anyagokat gyártó és szállító cégek EU-s biztonsági szabályozásának magyarországi honosításáról is. Ez utóbbi javaslat kétharmados parlamenti támogatást igényel, amelyet az államtitkár szerint a BM-ben előzetesen tartott egyeztetések során az ellenzék biztosított. Ezért nem csodálkozott, hogy ebben a témában nem volt hozzászóló, illetve ehhez is csak néhány nyelvhelyességi módosítás érkezett.

Az ülésteremben a zárszó elhangzásakor csupán három szocialista, egy MDF-es és néhány fideszes képviselő foglalt helyet. Az ülésnapot Deutsch Tamás, az Országgyűlés fideszes alelnöke berekesztette, és a törvényhozást jövő hétfőre összehívta.