Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Mélygarázs épülhet a Parlament előtt

2004.12.21. 11:43
Új, barátságos korlátokkal, padokkal, információs táblákkal és virágtartókkal rendezné át a Miniszterelnöki Hivatal a Parlament előtti Kossuth teret. Az elképzelések között szerepel, hogy a jelenleg a külvilágtól elzárt képviselői parkoló helyén mélygarázs épüljön.

Huszonötmillió forint értékű tervpályázatot írtak ki a Kossuth tér rekonstrukciójára. Batiz András kormányszóvivő az Indexnek elmondta, a Parlament előtti teret úgy akarják átalakítani, hogy praktikusabb, az épülethez és a környezetéhez méltóbb legyen. "A téren lévő szomorú, szürke rácsok rondák és nehezen mozdítóak" - fogalmazott Batiz András, aki elmondta, hogy modern és könnyen mobilizálható megoldásokkal akarják kiváltani a Parlament előtti, a képviselőknek fenntartott parkolót elkerítő korlátot.

#alt# A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy kulturáltabbá szeretnék tenni a parlamentbe látogatók várakozási helyét, padokat, virágtartókat és információs táblákat kívánnak ott elhelyezni. Batiz András elmondta, hogy március 1-ig lehet a pályázatokat leadni. A legjobb három tervet a végső megvalósítás előtt ki fogják állítani a téren.

Horn Gábor, SZDSZ-es képviselő, politikai államtitkár, az ügy egyik ötletgazdája az Indexnek elmondta, a kormány és a házelnök áldását adta az elképzelésre, és ha értékelhető pályázatok érkeznek, akkor augusztus 20-ra elkészülhet a Kossuth tér rendezése. Szólt arról is, hogy fiatal építészek, dizájnerek jelentkezését várják a korlátok lecserélésére.

Horn elmondta, azt szeretnék, hogy péntek délutántól hétfő reggelig "átadják" a teret a lakosoknak, tehát szabadon átjárhatóvá tennék a jelenleg lezárt parkolót. A hosszabb távú elképzelésekről szólva közölte, céljuk, hogy mélygarázs épüljön a jelenlegi parkoló helyén. Az államtitkár úgy vélte, a 2006-ban hatalomra kerülő kormány asztalán már kész tervek lehetnek.