Piroska
-11 °C
-2 °C

Hetente nem lesz már gombnyomogatás a parlamentben

2003.01.07. 17:55
Az Országgyűlés elnöke még nem hívta egyeztetésre a frakciók képviselőit a tavaszi ülésezési rendről. Eddig több megoldási javaslat is felmerült, ám az biztosnak látszik, hogy hetente már nem lesz döntéshozatal a Házban. A Fidesz a kormánypártokra hagyja a döntést.

A nemzetközi kötelezettségek diktálnak

Az MSZP szerint az Országgyűlés munkájában össze kell hangolni a nemzetközi kötelezettségeket a hazai törvényhozási feladatokkal. Juhász Gábor frakcióvezető-helyettes ezzel indokolta a szocialistáknak azt az elképzelését, amely szerint azokon a heteken, amikor a képviselők egy részének külföldre kell utaznia, ne legyen határozathozatal az Országgyűlésben. Az MSZP frakciója arra készül, hogy a többi képviselőcsoportnál kezdeményezi: a nemzetközi kötelezettségek teljesítése érdekében alkalmanként két hétre előre fogadják el a napirendet.

Juhász Gábor tájékoztatása szerint a külföldi munka figyelembevételével a hazai menetrend tervezhető, s erre szükség is van, mert lesz olyan hét, amikor például hetvenkét honatya lesz távol a plenáris üléstől. A frakciók közötti egyeztetések még nem kezdődtek el, ám mint azt a szocialista politikus hangsúlyozta, erre egyelőre van még idő a parlament február elejei első üléséig.

A kvázi kéthetes nem fogadható el

A Fidesz nem ellenzője egyik eddig felmerült ülésezési megoldásnak, csupán a jelenlegi a "kvázi kéthetes" rend nem fogadható el számára - jelentette ki Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezető-helyettese kijelentette: pártja elfogadja, hogy a kormánypártok határozzák meg a parlament menetrendjét, ám ha az MSZP és az SZDSZ nem tud megegyezni, a Fidesz nem áll majd egyik fél mellé sem.

Rogán szerint elképzelhető, hogy az ellenzéki párt képviselői nem nyomnak gombot az ülésrend megszavazásakor, amelyet a tavaszi ülés első ülésén kell megejteni. A képviselő úgy vélekedett, hogy ettől csak abban az esetben térnek el, ha a koalíció végül mégis a kvázi kéthetes ülésezést támogatja, vagyis ha a Háznak esetenként kell döntenie arról, hogy kéthetes ülést tartanak-e.