Gyula
7 °C
20 °C

Félórás csetepaté lett a rendkívüli ülésből

2004.01.26. 14:15
Az elmúlt másfél év gazdaságpolitikáját vette védelmébe a parlament hétfői ülésén napirend előtt Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettes és László Csaba távozó pénzügyminiszter. Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök-frakcióvezető viszont az olcsóbb állam szükségességéről ejtett szót. Herényi Károly és Áder János azt firtatta, hogyan adhatott rendre optimista cáfolatokat a kormány az ellenzék figyelmeztetéseire. A napirend előtti felszólalások után a ház határozatképtelennek bizonyult, így Mandúr László félóra után berekesztette a rendkívüli ülést.
A szocialisták és a szabad demokraták már a Házbizottság ülésén jelezték, hogy hétfőn nem szavazzák meg a rendkívüli ülés napirendjét. A legnagyobb ellenzéki párt a költségvetés "valódi számairól és a várható megszorító intézkedésekről szóló országgyűlési határozati javaslat érdekében" kívánt volna vitát folytatni.

Göndör István
Fotók: Barakonyi Szabolcs
Göndör István, a szocialisták helyettes frakcióvezetője a parlamentben hétfőn napirend előtti felszólalásában védelmébe vette a kormány elmúlt másfél évi gazdaságpolitikáját, hangsúlyozva, hogy 2002-ben az egyszeri kiadásokkal együtt tíz százalék volt az államháztartási hiány. Göndör szerint a kormányváltás óta folyamatosan csökken a hiány, igaz a vártnál lassabb ütemben.

A politikus feltette a kérdést: a Fidesz költekezése felett szemet hunyó volt pénzügyminiszter és mostani jegybankelnök felelős-e a gazdaságban kialakult helyzetért. Göndör felvetette: ki erőltette az erős forintot és ez mekkora károkat okozott a magyar exportőröknek. Göndör szerint az ellenzéki hangulatkeltés csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a kormány eredményeiről, vagyis hogy a rendszerváltás óta tavaly csökkent először a személyi jövedelemadó, a nagymamáknak járó gyes bevezetéséről, a folyamatosan növekvő családi pótlékról, illetve a közalkalmazotti béremelésről. Göndör úgy gondolja: a GDP 2000. elejétől csökkent, ellenben tavaly óta újra növekszik.

Az idea nem tartható

Kuncze Gábor
Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök-frakcióvezető szerint tény, hogy az előző év harmadik negyedévétől növekszik a gazdaság. Ugyanakkor megjegyezte: megjelent a bizalmatlanság a forinttal és a gazdasággal szemben, amiben szerepe lehetett a monetáris és a fiskális politika ellentmondásainak. "A büdzsé túlterjeszkedik a lehetőségeken, az állam túl nagy és túl nagy szerepet vállal magára" - vélekedett a politikus, leszögezve: itt kell a megoldást keresni.

A jelenlegi keretek kimerültek, változatlan szerkezettel megoldás már nincs - vélekedett Kuncze. Megjegyezte, hogy a költségvetési vitában az ellenzék mindenhová több pénzt követelt, mondván: az erős állam megoldja a bajokat, a belső keresletélénkítés ugyanakkor "látjuk hová vezetett". A mindenkiről gondoskodó állam ideája nem tartható tovább - hangoztatta a liberális politikus, kiemelve: kisebb és olcsóbb államra van szükség, ami lehetővé teszi a járadékok csökkentését. Kuncze Gábor közölte: pártja támogatja a kijelölt pénzügyminiszter költségcsökkentő elképzeléseit és azokat az elképzeléseket is, amelyek a nagy rendszerek átalakítását szolgálják. Az SZDSZ-es politikus kívánatosnak tartja az ügyben az érdemi vitát, ami megítélése szerint akkor lehetséges, ha a kijelölt pénzügyminiszter letette hivatali eskűjét és meghirdette a programját.

A reálgazdaság jobban van

László Csaba
László Csaba távozó pénzügyminiszter a sors különös kegyének nevezte, hogy távozása előtt Kuncze felszólalására reagálva még utoljára megszólalhat a törvényhozás ülésén. László szerint nincs a gazdaság válságban, új lendületet kapott az ipar, ennek eredményeképp egyre több embernek van munkahelye. "A reálgazdaság jól, sőt egyre jobban van" - fejtette ki. Szerinte sok régi adósságot törlesztett a kabinet: lezárták a csatlakozási tárgyalásokat, behajtották az orosz államadósságot, lezárták a bankprivatizációt, vagy az üvegzseb törvénnyel átláthatóvá tették az állami költekezést. László sikeresnek ítélte az EVA bevezetését, az adócsökkentést, az első lépéseket a fix összegű egészségügyi járulék megszüntetése felé, vagy éppen a tőzsdefejlesztési programjukat.

László Csaba jelezte: a piac az MNB és a politika háromszögletében ülhetett, de nem sikerült megteremteni a kellő egyensúlyt. "Én érzem ebben a saját felelősségemet, remélem az MNB-ben is tisztában vannak a hibákkal és önök is" - szögezte le a pénzügyminiszter. "Reformokra, megszorításokra van szükség" - vélekedett a jövőről a pénzügyminiszter, megemlítve: ezek a kifejezések szitokszóvá degradálódtak, ezért bátorságra van szükség a kormányoldalon, az ellenzéknek pedig le kell szoknia a politikai demagógiáról. László Csaba büszke arra, hogy pénzügyminiszter lehetetett.

Rejtőzködő életmód

Herényi Károly
Herényi Károly MDF-es frakcióvezető szerint a párt figyelmeztetéseit a kormány rendre optimistán cáfolta. Herényi szerint a pénzügyminiszter leváltása óta a kormányzati politikusok rejtőzködő életmódra váltottak, nem képviselték az országot a Davos-i konferencián, és a mostani ülésről is hiányzott a miniszterelnök valamint a kormány számos fontos képviselője. A Fórum képviselőcsoportjának vezetője szerint a kormánykoalíció felelőssége, hogy az európai uniós választások miatt elfedik-e a gazdaság valódi gondjait, mint ahogy szerinte tették ezt többek között az önkormányzati választások előtt is.

A leváltott válaszol

Áder János
Áder János szerint Medgyessy Péter "hanyag eleganciával" támogatta pénzügyminiszter-jelöltje 300 milliárddal növelt hiánytervezetét, amikor azt mondta, hogy a megnövekedett hiány a realitásokat tükrözi. A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy a miniszterelnök még decemberben is a költségvetés biztosítékának tartotta, hogy a hiány ne növekedjen a 3,8 százalékos szint fölé. Áder szerint szégyen, hogy olyan fontos kérdésekre, mint, hogy miért növekedett 1000 milliárd forinttal az államadósság, miért kampányolt a teljesíthetetlen 2008-as euró bevezetés mellett, nem Medgyessy, hanem a "leváltott miniszter" válaszol.

Nem elég a határozatképességhez

Meglepte az MSZP-t Szili Katalin
Az MSZP-ben meglepetést keltett, hogy Szili Katalin hétfőre összehívta a parlament rendkívüli ülését, mondta egy frakciótag az Indexnek. Előzőleg ugyanis a szocialista frakció elzárkózott a Fidesz által kezdeményezett vitanaptól a költségvetésről, a Házbizottság pénteki ülésén pedig egyértelművé tették, megakadályozzák a napirendet. Az MSZP-ben megütközést keltett, hogy Szili Katalin döntése ellenére nem vezette le az ülést, hanem helyettese, Mandur László elnökölt. Végül sem az MSZP frakció, sem pedig az SZDSZ frakció, két képviselőjétől eltekintve, nem szavazott, határozatképtelenné téve az ülést, különösen azért, mert el szerették volna kerülni, hogy vitában az ellenzék leszavazza őket. Nem tudhatták elegen lesznek-e az ellenzéki kezdeményezésű napirend megtárgyalásának megakadályozásához.
A két ellenzéki felszólalásra egyik kormánytag sem kívánt reagálni. A jelenlevő kormánypárti képviselők közül csak az SZDSZ-es Fodor Gábor és Béki Gabriella támogatta az ellenzék által egyöntetűen megszavazott napirendet, a többiek nem nyomtak gombot. A 163 igen szavazat viszont nem volt elég a határozatképességhez, így Mandúr László házelnök-helyettes félóra után berekesztette a rendkívüli ülést.

Fodor Gábor az Indexnek azt mondta, hogy párttársaival szemben, azért vett részt a szavazásban támogatva a napirendet, mert ez a "jogállami normákról szól". Pártjuk annak idején még ellenezte ugyanis, amikor a Fidesz még kormánypártként hasonlóképpen járt el az ellenezékkel, mint mostani a koalíció.