Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Leszavazta saját államtitkárát a Fidesz

2001.04.17. 20:17
Taktikai okokból leszavazta a parlament kormánypárti többsége Glattfelder Béla gazdasági államtitkár Rogán Antal, a BKV diszkriminatívnak tartott álláshirdetetése kapcsán elhangzott interpellációjára adott válaszát. A fideszes honatya arról érdeklődött: mit tesz a tárca annak megakadályozására, hogy ne csak 25 és 40 év közöttieket alkalmazzanak jegyellenőrnek. A döntés eredményeképp a parlament foglalkoztatási bizottsága vizsgálja tovább az ügyet. Vonza András földművelési miniszter egy válaszában azt jelentette be: költségvetési pénzekből fizetik ki a szövetkezeti külső üzletrészeket.
Orbán Viktor miniszterelnök válasz nélkül hagyta Tóth Károly szocialista honatyának azt a kérdését, amelyben a képviselő arról érdeklődött, hogy nem tartja-e szerencsétlennek fideszes párttársának - aki mellesleg Gyula városának polgármester - azt a kezdeményezését, hogy látogatásra hívta a városba George Funar szélsőséges nézeteiről ismert román politikust. Orbán kijelentette: nem célszerű a parlament szintjére emelni egy vélhetően nem kellően átgondolt önkormányzati kezdeményezést.

Az államnak kell kifizetnie a külső üzletrészeket

Vonza András földművelési miniszter a parlament plénum előtt közölte: az Alkotmánybíróság döntése nyomán az államnak kell kifizetnie a szövetkezeti külső üzletrészeket. Az Index kérdésére azt mondta: ezekben a pillanatokban is zajlik a jogszabály-tervezet előkészítése, így a részletek egyelőre nem nyilvánosak. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a parlament még a nyári szünete előtt pontot tesz a sok százezer embert érintő ügyre.

Rogán Antal, fideszes képviselő, Kövér László pártelnök kabinetfőnöke interpellációjában arról beszélt: első hallásra támogatta a szabad demokratáknak azt a felvetését, hogy fel kell lépni a 40 év feletti munkavállalók diszkriminációja ellen. Felidézte, hogy egy napilapban ugyanakkor egy olyan hirdetésre lett figyelmes, melyben az SZDSZ-es főváros cége, a BKV 25 és 40 év közötti jegyellenőröket keres. Mi ez, ha nem diszkrimináció - tette fel a kérdést a gazdasági államtitkárnak.

Glattfelder Béla válaszában leszögezte: az inkriminált hirdetés valóban nyílt megkülönböztetés, amiért szabálysértési bírsággal sújtható a társaság. Az államtitkár bejelentette, hogy az ügy kivizsgálását az illetékes főfelügyelet végzi, emellett az állampolgári jogok országgyűlési biztosának is foglalkoznia kellene a kérdéssel. Rogán válaszában tartózkodásra buzdította képviselőtársait, mert megítélése szerint az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának is meg kellene vizsgálnia a BKV-ügyét.

Csizmár Gábor (MSZP) szerint a kormány félresöpri a gyerekek jogait, úgy tűnik, hogy a rendőrség mindent megtehet a gyermekekkel, s a diákok jogait egyáltalán nem tartják be. A középiskolai tanulókkal szemben történt januári állítólagos rendőri túlkapás ügyében az egyenruhások már több mint három hónapja vizsgálódnak, ám a belső kutakodásnak még mindig nincs eredménye. Pintér Sándor belügyminiszter szerint az elmúlt években jelentősen csökkent a visszaélések száma. A januári incidens kapcsán elmondta: nemcsak belső vizsgálat folyik a rendőrségen belül, hanem az ügyészség is ellenőrzi, hogy valóban történt-e kényszervallatás, illetve bántalmazás.