Mátyás
-6 °C
1 °C

Kivonulások napja a Parlamentben

2001.06.26. 12:20
Az MSZP ahonnan lehetett, kivonult a Parlament keddi rendkívüli ülésnapján. A szocialisták előbb az ügyrendi, majd a költségvetési bizottság ülését hagyták ott, majd a plenáris ülésről távoztak a napirend megszavazása előtt. A szocialisták a pénzügyi törvénycsomag módosításának megszavazása és az MTI tanácsadótestületének létszáma ellen tiltakozott. A parlament azonban Bayer Józsefet 207 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül szavazta meg az MTI tanácsadó testületébe.
Hiába szavazta meg kedden az Országgyűlés Bayer Józsefet az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületébe (TTT) az MSZP jelöltjét, ugyanis az Index információi szerint a szakember napokon belül bejelenti, hogy visszalép a grémiumból. Az MSZP feleslegesnek tartja jelenlétét a testületben, mivel az ellenzéki képviselők által delegált tagok nélkül a testület kormánypárti tagjai a MIÉP-pel szövetkezve bármilyen döntést meg tudnak szavazni. Az ügy hátterében az áll, hogy Áder János úgy döntött, minden párt egy tagot delegálhat a testületbe, amely így hattagú lesz. Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy mérlegelik a kialakult helyzetet és fontolóra veszik, hogy érdemes-e részt venniük az MTI TTT munkájában.

Három szavazaton múlt a napirend megszavazása a Parlament keddi rendkívüli ülésén, ugyanis az MSZP kivonult az ülésteremből. A Ház azonban határozatképes, így sor kerülhetett a pénzügyi törvénycsomag módosításának megszavazására és az MTI Tulajdonosi Tanácsadói Testülete (TTT) hatodik tagjának megválasztására is. Az ellenzéki pártok délelőtt kivonultak az ügyrendi bizottság üléséről is, mert a kormánypárti többség szerint helyénvaló volt, hogy a parlamenti házelnök a megegyezés hiányában hat főben maximálta a hírügynökség tanácsadói testületének létszámát.

Két parlamenti bizottság üléséről is kivonult az MSZP
Katona Béla szocialista honatya a napirend előtt elmondta: törvénytelen az, amit a köztársasági elnök tett, ugyanis a határidő lejárta után újratárgyalásra adta vissza a Parlamentnek a pénzügyi törvénycsomagot, amelyből technikai okokból kimaradt egy bekezdés. A kimaradt passzus szerint a jogszabály megengedi azt, hogy a Posta 15 százaléknál nagyobb részesedést szerezzen a Postabankban.

"Ki mint él, úgy ítél"

Ráadásul a szocialisták elhibázottnak tartják azt, hogy Áder János egy személyben döntött arról, hogy az MTI TTT hattagú legyen, holott ők nyolc, parlamenti pártok által delegált tagot javasoltak a grémiumba.

Szerintük ezzel lehetetlenné tették azt, hogy az ellenzéki delegáltaknak bármilyen beleszólásuk legyen a társaság működésébe, hisz a kormánypártok a MIÉP támogatásával dönteni tudnak a kétharmados javaslatokról is.

Miután a szocialisták kivonultak, Dávid Ibolya napirend előtt úgy fogalmazott: ki mint él, úgy ítél. Az igazságügy-miniszter szerint a Postabankkal kapcsolatos passzus esetében csak technikai hiba történt, nem pedig alkotmánysértés. Az pedig nem baj, hogy Mádl Ferenc a határidő lejárta után döntött a jogszabály visszaküldése mellett - fogalmazott a miniszter.

Nagy Sándor az MSZP frakcióvezetője az Indexnek elmondta, ebben a színjátékban nem hajlandók részt venni, és kár, hogy a Fidesz a köztársasági elnököt is belerángatja ilyen lépésekbe.

Előbb a bizottságokat hagyták ott

Délelőtt két parlamenti bizottság üléséről is kivonult az ellenzéki MSZP egy grémiumot pedig az SZDSZ is otthagyott, még a rendkívüli ülés előtt. Az ügyrendi bizottság összehívását a szocialisták és a szabad demokraták kezdeményezték, mert házszabályellenesnek ítélték, hogy a parlamenti házelnök hat főben maximálta az MTI tulajdonosi testületének létszámát.

Az ellenzéknek az az aggálya, hogy így a kormánynak a MIÉP-pel együtt kétharmados többsége lesz a testületben, tehát bármilyen döntést keresztül vihetnének, beleértve a hamarosan esedékes elnökválasztást is. A szocialista, szabad demokrata képviselők úgy látják: Áder János nem vonhatta volna saját hatáskörébe a testület létszámának meghatározását, indítványukat azonban leszavazták, és Salamon László fideszes bizottsági elnök javaslatát fogadták el. Eszerint Áder János házelnök nem sértette meg a házszabály rendelkezéseit az MTI TTT tagjainak megválasztásakor. Az MSZP képviselői még a szavazás előtt elhagyták az üléstermet, a szabad demokraták viszont maradtak.

A kormánypárti akarat érvényesült

Elhagyta a költségvetési bizottság ülését is az MSZP, de itt már a szabad demokrata képviselők társaságában. A testületnek a pénzügyi tárgyú törvénycsomag módosításáról kellett állást foglalnia. (Amint arról az Index is hírt adott, azért kell a pénzügyi tárgyú törvényt újratárgyalni, mert egy hiba folytán kimaradt az elfogadott szövegből egy olyan passzus, mely lehetővé teszi a postának, hogy 15 százaléknál nagyobb részesedést szerezzen a Postabankban.)

A kormánypárti többség megszavazta a módosító indítványt, a szavazás előtt azonban az ellenzéki MSZP és SZDSZ kivonult, mondván, nem kívánnak "egy ilyen alkotmány- és házszabályellenes lépéshez asszisztálni". A szocialisták és a szabad demokraták kifogásai közt szerepel, hogy a törvényt a köztársasági elnök már aláírta, és a jogszabály majdnem meg is jelent. Amikor a hiba kiderült, - az érvelés szerint - az államfő már nem küldhette volna vissza a törvényt, hisz a jogszabályon előzőleg már szerepelt az aláírása.

A voksolást megelőzően a kormánypárti többség leszavazta Keller László (MSZP) ügyrendi javaslatát, amelyben azt indítványozta, hogy hallgassák meg a kormány illetékeseit a Postabankkal kapcsolatos koncepcionális kérdésekről. Csúcs László független képviselő a módosító indítvány és az ügyrendi javaslat szavazásánál egyaránt tartózkodott. A kormánypárti képviselők azonban 196 igen szavazattal, 12 tartózkodás mellett - a MIÉP politikusaival együtt - ellenszavazat nélkül szavazta meg a pénzügyi tárgyú törvény módosítását.