Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Kovács: az ellenzék bátorította a fütyülőket

2002.10.24. 13:26
A szocialista pártelnök szerint az ellenzék 1956-tal kapcsolatos viselkedése bátorította azokat, akik szerdán a 301-es parcellában kifütyülték a kormánypártok képviselőit. A Parlament mai ülésén napirend előtt azt mondta: botrányos, hogy félházzal emlékezett az Országgyűlés. A Fidesz ügyvezető-alelnöke szerint viszont az ellenzékkel szembeni kioktató hangnem a gyalázatos.
Kovács László, az MSZP elnöke az Országgyűlés csütörtöki ülésén botrányosnak nevezte, hogy a Fidesz-frakció szerdán távolmaradt a parlament 1956-os megemlékezéséről.

Félház-botrány

A félházas emléküléssel kapcsolatban a külügyminiszter kijelentette: egyetlen demokratikus jogállam sincs, a demokratikus ellenzék ilyesmire vetemedne. Kovács László úgy vélte, a Fidesz a felelős a 301-es parcellában történt botrányos eseményekért is, mert a történtek bátorítást adtak azoknak, akik kifütyülték a kormánypártok képviselőit. A szocialista politikus megjegyezte, nem polgári erény a temetőben fütyülni.

Kovács Lamperth Mónika beszámolóját követően elsöprőnek minősítette a kormánypártok az önkormányzati választásokon elért győzelmét. "Kormánypárti főpolgármester áll a főváros élén, kormánypárti polgármesterek irányítják a megyei jogú városok kétharmadát, az összes magyarországi város több mint felét, a fővárosi kerületek több mint háromnegyedét" - fejtette ki a szocialista pártelnök. Kiemelte, hogy a Fidesz elvesztette a "bevehetetlennek vélt" Szegedet, Szombathelyet, Miskolcot, Sopront. Szavai szerint a Fidesznek vigaszt nyújthat, hogy a települések nagy részében a valódi polgári értékrendet képviselők kezébe került a vezetés lehetősége.

Euroszkepticizmus

Kuncze Gábor, az SZDSZelnöke azt mondta, hogy az uniós csatlakozás értékválasztást is jelent. Ez az értékválasztás arról is szól, hogy képes-e egy ország saját magával megbékélni. Egyelőre úgy tűnik: erre mi képtelenek vagyunk - fogalmazott a pártelnök, frakcióvezető, aki ezt a tényt a politika felelősségének nevezte. Lehet, hogy az ország 2004-ben csatlakozik az Európai Unióhoz, de annak akkor lesz igazán része, amikor méltóképpen tud majd ünnepelni, mondta Kuncze hozzátéve: "odaérni akkor fogunk majd, amikor mindenki tudja majd, hogy egy temetőben, egy nemzeti emlékhelyen hogyan kell viselkedni".

Gyalázatos kioktatás

Az ellenzéki felszólalók közül Szászfalvi László, az MDF képviselője gyűlöletbeszédnek nevezte Kovács László felszólalását. Ezt követően pedig Áder János, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: 1956 kapcsán az igazi gyalázat a forradalom leverése, az azt követő megtorlás és az a kioktató hang, amit olyan személytől lehet hallani, aki évtizedekig ellenforradalomnak minősítette 1956-ot. Áder ezután elismerte a szocialisták győzelmét, és reményét fejezte ki, hogy a kampány során megfogalmazott ígéreteket be is tartják majd. A politikus elmondta, hogy a voksolás nyomán az emberek jövőre többek között 17 százalékos béremelést remélnek, valamint csökkenő inflációt és csökkenő munkanélküliséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!