Valér
4 °C
8 °C

Megint Gyurcsány és Orbán szócsatájával kezdődik a parlament

2005.11.21. 12:36

Ez is csak olyan nap volt, mint a többi - leszámítva két újdonságot: a trágyát és a luxusprofitot. Az előbbi elhelyezéséről Gyurcsány Ferenc maga gondoskodott, amikor kinevezte Gráf József agrárminisztert, aki tapsot is kapott a földprogram elindításáért. A siker akkora, hogy még Gráf elődje, a gazdatüntetések közepette leváltott Németh Imre is áldotta Gyurcsány nevét.

Orbán Viktor ezzel szemben nagyokat ásított, majd mikor sorra került, nagyokat is mondott: luxusprofit. A Fidesz elnöke szerint ez nyomja a magyar áramárak vállát, ettől olcsóbb még Ausztriában is a villamosság.

Kóka János gazdasági miniszter ezek után arra kérte Orbánt, hogy állítsa le magát, majd előadta saját verzióját arról, hogyan akart egyezkedni még nyáron az ellenzékkel - akárcsak a Fidesz velük a garanciatörvény benyújtásával.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Interparlamentáris Unió ülésével kezdődött az országgyűlés. Az IPU ülését azonban nem közvetítettük. Annyi azért jó, ha tudnak, hogy a szuverén államok parlamentjeinek szövetségét 1889-ben alapították, székhelye Genfben van. Az IPU-nak 138 tagja és 5 társult tagja van. Az Európai Unió a társult tagok egyike.
 • Várhatóan sikerült elrendezni a szegedi ügyeket. Az Interparlamentáris Unió közgyűlése közben Szeged polgármestere, Botka László Hiller István szocialista pártelnök mellé telepedett, és hosszasan beszélgettek valamiről. A tárgyalás végén mindketten elégedettnek tűntek. "A probléma most már más vállát nyomja", tükröződött Botka László arcán. "Na, ezen is túl vagyunk", árulkodtak Hiller gesztusai.

 • Klikk a képre!
  A miniszterelnök és 2006-os kihívója foglalja keretbe a hétfői napirend előtti felszólalásokat. Gyurcsány Ferenc a felelősségről beszél, majd Sisák Imre (MDF) az ügyeleti ellátásokról szólal fel. A szocialista Magda Sándor – tudják, a gazdák barátja – a biztonságos Magyarország és a tudomány témakörében kíván a kormánynak nekimenni – vagy egyetérteni vele. Folytatja napirend előtti felszólalási kampányát Kuncze Gábor (SZDSZ) is „tenni magunkért” címmel. Orbán Viktor, a Fidesz frakcióvezető-helyettese már harmadszorra adja ugyanazt a címet a felszólalásának: A változásról.

 • Gyurcsány Ferenc felszólalását azzal kezdte, hogy lendületesen felállt.
 • Magyar Bálint kicsit megkésve érkezett a parlamenti ülésterembe. Az oktatási miniszter határozottan megőszült az utóbbi néhány hónapban. Mellette Hankó Faragó Miklós, az igazsgágügy-minisztérium szabad demokrata politikai államtitkára ül. Az ő haja hasonló árnyalatú, mint Magyaré. Kovács Kálmán zárja a szabad demokrata kormántagok sorát. Kovács Kálmán haja már-már fehér, de mondjuk az ő esetében ez érthető. Velük szemben Kóka János, szabad demokrata gazdasági miniszter (is) foglal helyet. Kóka szintén őszül. A parlamenti sajtópáholyban az utóbbi hajárnyalatról vita kerekedett: ketten a nagyesküt leteszik, hogy Kóka haja barna.
 • Tudja ön, hogy mekkora a kormányfő Hungarian Celebrity Indexe(HCI)? Itt megtudhatja.
 • „A politika nem háború, ezért helytelennek tartom, ha valaki azt mondja, hadrendbe kell állítani csapatainkat” – kezdte napirend előtti felszólalását néhány perccel egy óra után Gyurcsány Ferenc, aki nem szeretné, ha háborús pszichózis alakulna ki az országban. A miniszterelnök szerint fontos, hogy megindult a gazdasági növekedés, és gyakorlatilag nincs infláció.

 • A Harrah Péter fehérhajversenyt Alföldi Albert szocialista képviselő nyerte.
 • A miniszterelnök igazságos országot akar, szerinte a 2006-os költségvetés hozzájárulhat ehhez. „A költségvetési vitában, ha kell, vitatkozom a jegybankelnökkel, ha kell, Brüsszelben is elmagyarázom,, hogy van itt egy ország, amelyik fordítani akar a sorsán” – mondta Gyurcsány Ferenc. A mezőgazdasági támogatásokról szólva is dicsérte a kormányt és felszólította a képviselőket, hogy tapsolják meg Gráf József földművelési minisztert. (Az MSZP-sek megtapsolták.) A kormányfő szerint újra van "látható perspektívája" a magyar falunak.
 • A kormány elfogadta az új földprogramot, a földet a gazdálkodók kezébe adják, mondta Gyurcsány. Földet adnak vagyonkezelői joggal azoknak az önkormányzatoknak, amelyek fejlesztenének és munkahelyet teremtenek a földön. A termőföldet árverésen is eladhatják, hogy lezajlódhasson a birtokkoncentráció, és versenyképesek legyenek a magyar gazdák. (Áder mosolyog és rágózik.) A kormány földet akar adni az állattartó telepek tulajdonosainak, hogy meg lehessen termelni a takarmányt, „el lehessen helyezni a trágyát”.
 • A képviselőcsoportok vezetői közül először Németh Imre kért szót. Az egykori földművelésügyi miniszter nem támadni, hanem dicsérni jött egykori főnökét. Az Orbán-kormány bírálata után üdvözölte a bejelentett változásokat, szerinte most minden mezőgazdasági dolgozónak egyenlő esélye van. Németh a szocialista frakció támogatásáról biztosította a kormányt, majd ismét az Orbán-kormányt bírálta. (Áder János felállt, hogy beengedje a későn érkező Deutsch Tamást.)
 • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök idén áprilisban, az agártüntetések után egy hónappal menesztette Német Imrét, aki 2002 óta volt földművelésügyi miniszter. "A következő egy évben nem agrárpolitikusra, hanem agrármenedzserre lesz szükség" - indokolt a kormányfő.
 • Németh Imre a magyar vidékről és az önkormányzatok közfeladatainak segítéséről beszélt, amikor Orbán Viktor ásított egy hatalmasat. Németh Imrét a mai nap eddigi legunalmasabb beszéde miatt Szili Katalin figyelmeztette.
 • Miközben Szili Katalin figyelmezteti a magáról és az ötperces időkeretről megfeledkező Németh Imrét, Gyurcsány Ferenc és a pécsi polgármester, Toller László diskurzusba mélyed.

 • A délelőtti lepedővirtuózok tudják csak, milyen gondtalanságot okoz a szerelem. Szekeres Imrét mosolyogva figyeljük. A szocialista elnökhelyettes olyan vidám, hogy nem sok hiányzik ahhoz, hogy bekapja a mellette ülő, és Szeged gondjaival birkózó Hiller Istvánt.
 • Karsai Péter (MDF) nem osztotta Gyurcsány és Németh optimizmusát. Szerinte a kormány igazságtalan döntésekkel sanyargatja a szőlősgazdákat, a bankoknak és a külföldi érdekeltségű felvásárlóknak kiszolgáltatott gazdákat. A versenyhátrányon kell javítani" - összegzett az MDF-es képviselő.
 • Tudta-e Ön, hogy az Orbán-kormány szintén a választások előtti időszakban erősített rá a földügyre? A 2001-es földtörvény vezette be a volt miniszterelnök által is gyakran megidézett családi gazdálkodó jogi kategóriáját.

  A törvény meghatározása alapján a családi gazdaság legfeljebb 300 hektáron gazdálkodhat, és a család egy tagjának főfoglalkozásúként kell a gazdaságban dolgoznia. A családi gazdaságok elővásárlási és előbérlési jogokat kaptak a földvásárlásban, és 100 hektárig saját erő nélkül kamatmentes hitelt vehettek igénybe a Nemzeti Földalapba begyűjtött területek megvételéhez.

  Szintén a 2002-es választások előtt hirdetett küzdelmet Orbán Viktor a külföldiek magyarországi földfelvásárlásai ellen. A zsebszerződésekkel szembeni háború végül is szerény eredményekkel a választások környékén teljesen elhalt.

 • Lamperth Mónika belügyminisztert teljesen felújították. Csak megemlítjük, már az gyanús volt, hogy fél órás késéssel érkezett parlament üléstermébe, és nem hallgatta meg Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalását. Üdén, frissen, lendületesen érkezett, és - komolyan - a sajtópáholyig elért parfümjének illata.

  Na és a látvány?! Szolíd elegancia: fekete nadrágkosztüm, vékony fehér csíkokkal. Hova tűntek Lamperth Mónika nagymamás tarka-barka ruhái? Elégették volna őket? Nem baj, csak jelezzük, örülünk, hogy lecserélte divattanácsadóját. A belügyminiszter finom sminket, és teljesen új hajkoronát kapott a szervízben. Köszöntsük együtt a megújult belügyminisztert!

  később érkezett a hír, hogy a makói fideszes aktivisták ellen indult rendőrségi eljárás miatt a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szerevezet lemondásra szólította fel Lamperth Mónikát.

 • Kis Zoltán (SZDSZ) szerint a mindenkori ellenzéknek és kormánynak indulatoktól mentesen kellene megállapodni a mezőgazdaság jövőjéről. A politikus károsnak tartja, hogy a pártok mindig a kampányok alatt hozzák elő a vidéket. (lásd az előző bejegyzésünket)
 • „Vannak, akik cselekednének a vidékért, mások beszélni sem hajlandók róla” – mondta viszontválaszában Gyurcsány utalva arra, hogy a Fidesz nem reagált a felszólalására, és kárhoztatta a párt „harmadik hete tartó némaságát”. A kormányfő ismét megdicsérte Gráf Józsefet, aki szerinte megoldotta a gabonatárolást, a támogatások kifizetését és még a termelők érdekeit is védi.

 • Veres János Kiss Péter hátának beszél. "Peti", szól a háthoz, de a hát nem törődik a bizalmas megszólítással. Kiss Péter első fele ugyanis Gyurcsány Ferencre tekint.

 • Sisák sisakban, Forrás: kampany.freeblog.hu

  Az orvosi ügyeleti ellátás rendbetételét szorgalmazta az MDF-es Sisák Imre. „Jogszabállyal rendezzék, hogy a háziorvosi ügyeletért ténylegesen 16, illetve 24 órára kapjanak díjazást” – mondta, azután, hogy a bíróság a múlt héten ezt kimondta. „Miért nem biztosítják az egészségügyi intézményeknek és az önkormányzatoknak azt a negyvenmilliárd forintot, ami megoldaná az ügyeleti kérdést?” – tette fel a kérdést Sisák.

 • „Évtizedek mulasztásai ezek” – válaszolta Sisáknak Rácz Jenő. Az egészségügyi miniszter szerint a Medgyessy-kormány alatt többletforrások kerültek az egészségügybe, de a végleges megoldáshoz komplex program kell. „Erről szól a száz lépés programjának huszonkét pontja” – mondta Rácz, aki szerint a Sisák által felvetett problémához többletforrás, nem pedig jogszabályváltozás kell. „A beteget nem elég sajnálni, a beteget meg is kell gyógyítani” – mondta Rácz, nem tudjuk, mire.
 • Kuncze Gábor akkor is humoros, ha éppen nem akar az lenni. Az, hogy az autópályaépítésekkel a magyar kormány félrevezette-e az EU-t, hahotát váltott ki az ellenzékiek körében. Mi nem értettük a poént.
 • „Tudományos tudás”, „megrendeződött”, „út vagy híd épüljön Pest és Buda között” – ilyen mondatok ütötték meg fülünket, ezért Magda Sándor – a gazdák és a tudomány barátja – felszólalását nem közvetítjük. Na jó, csak egy mondatot: „Sokkal több tudományt kell adnia a Magyar Televíziónak!”
 • „A magyar liberális párt szerint a politikának nem feladata a választópolgárok hülyítése” – mondta napirend előtti felszólalásában Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnökének nem tetszenek az elmúlt hetekben a nagypártok részéről felvetett ötletek, amelyeket ismét „politikai giccsnek” nevezett.
 • Fetser Jánosra azt hittem, hogy Lakat T. Károly kér autogramot Gyurcsány Ferenctől. De nem. A szocialista képviselő sikertelen megtévesztő manővere ellenére így is elégedettnek tűnt.
 • Tudja ön, hogy mekkora Kuncze Gábor Hungarian Celebrity Indexe (HCI)? Itt megtudhatja.
 • Veres János hiába próbálkozik, nem tudja a magyar gazdasági sikereket olyan észbontó erotikával előadni, mint Bruck „Demszky kampányfelelőse voltam” Gábor cicis játéka. A pénzügyminiszter sok újat nem mond (gazdasági fejlődés fenntartása kontra infrastrukturális lemaradás kontra adócsökkentés kontra pazarló állam), ezért volna indokolt egy előbukkanó csöcs. [Magda Sándor a háttérben visszatol egy csipát a szemébe]
 • Orbán Viktor beszédét gyakorlatilag elnyomja a szocialista oldalról érkező moraj. Szili Katalin nem beszél, ő figyel, de elfelejti csendre inteni képviselőtársait. Csak bólogat.