Emőke
-4 °C
9 °C

Dolgozat tüntetésmegtagadás miatt?

2005.12.19. 12:03

Ráborították az asztalt a szabad demokraták a pénteki, az egyházi iskolák támogatásának csökkentése ellen tüntetőkre. Fodor Gábor szerint voltak olyan diákok, akiknek dolgozatot kellett írniuk, ha nem mentek tüntetni. Az oktatási miniszter is törvénytelenségekről, szégyenről beszélt, miközben minisztériumában bombariadó volt.

Gyurcsány Ferenc győztes hadvezérként tért haza Brüsszelből, legalábbis így tett hétfőn napirend előtt a parlamentben. A miniszterelnök politikai, gazdasági, társadalmi puzzle-nak nevezte a költségvetés kialakítását. Gyurcsány szerint a legfontosabb célok megvalósultak. Nem nyúltak hozzá az agrártámogatásokhoz, kevesebb önerő kell az Európai Uniós pénzek lehívásához, vagyis az európai fejlesztési pénzek 85 százaléka EU-s pénzből valósul meg, olcsóbbá tették az önkormányzati beruházásokat és az alacsonyabb rendű utak fejlesztésére egymilliárd forintnál több jut.

A frakcióvezetők többé-kevésbé osztoztak az örömben, bezzeg Áder Jánosnak ez sem tetszett, mert Magyarországnak nem sikerült egyedi elbírálást elérnie, amit még Medgyessy Péter szeretett volna. "Önöknek semmi sem drága a hatalom minden áron való megtartásáért?" - kérdezte még a Fidesz frakcióvezetője, de olvassák el tudósításunkat, hogy megtudják GYurcsány válaszát.

Orbán Viktor ma is aktív volt. A Fidesz vezére közölte, hogy benyújtották a garanciatörvényt, benyújtották a luxusprofit elleni javaslatot, a munkahelygarancia-javaslatot és még egyet, ami együtt a változás 2006 csomagja. Ez a csomag arról szól, hogy megőrizzék a jót és megváltoztassák a rosszat.

Egyébként Áderen kívül szinte mindenki boldog karácsonyt kívánt a másiknak, Lendvai Ildikó pedig átköltött egy Weöres Sándor verset.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A történeti levéltárban összesen három politikusról adtak dokumentumokat az egykori állambiztonsági szolgálattal összefüggésben. Az egyik Medgyessy Péter III/II-es múltjáról, a másik Orbán Viktor beszervezésének kísérletéről, a harmadik pedig Fazakas „Stefan” Szabolcs, szocialista EP képviselő ügynöki tevékenységéről szól.

  Hárman megtagadták az átvilágítást, mert nem tekintik magukat közszereplőnek. Ketten közülük (Boros Imre és Nógrádi László) ma is aktív képviselő. A harmadik, Várhegyi Attila pedig nem tekinti magát közszereplőnek, mivel 2002 októberében egy jogerős ítélet miatt lemondott mandátumáról.

  Bővebben >>>

 • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök („A fejlődés biztonsága”) és Orbán Viktor (A változásért) foglalja keretbe a hétfői napirend előtti felszólalásokat. Lendvai Ildikó (MSZP) az ország karácsonyfájáról, Herényi Károly (MDF) 2005-ről, az „ígéretek évéről”, Fodor Gábor (SZDSZ) egy tüntetésről beszél.

 • Hosszú napjuk lesz a képviselőknek. A napirend előtti felszólalások, az azonnali kérdések és válaszok, a kérdések és interpellációk után negyvenegy törvényjavaslatról - köztük a 2006-os költségvetésről - szavaznak. A sort A Magyar Köztársaság és Bolgár Köztársaság között, a szociális biztonságról szóló, Szófiában, 2005. november 30-án aláírt Egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslat nyitja és A minősített adat védelméről szóló törvényjavaslat zárja.
 • „A hétvégi európai tanácsülés nyertese és kedvezményezettje nem valamelyik párt vagy politikus, hanem Magyarország” – kezdte napirend előtti felszólalását Gyurcsány Ferenc, és rögtön bezsebelt egy tapsot, balról. A miniszterelnök mindenkinek megköszönte a segítséget. Az EU-költségvetés vitájáról szólva felidézte, hogy kétszer mondtunk nemet, de javaslatokat is megfogalmaztunk, mert a nemekből nem lesz költségvetés. (Folytatjuk)

  Bővebben a költségvetési megállapodásról >>>

 • A miniszterelnök politikai, gazdasági, társadalmi puzzle-nak nevezte a költségvetés kialakítását. Gyurcsány szerint a legfontosabb célok: Ne nyúljanak hozzá az agrártámogatásokhoz (taps), kevesebb önerő kelljen az Európai Uniós pénzek lehívásához, vagyis az európai fejlesztési pénzek 85 százaléka EU-s pénzből valósul meg (taps), tegyék olcsóbbá az önkormányzati beruházásokat, vagyis a forgalmi adót európai pénzből lehessen finanszírozni (elfelejtettek tapsolni).
 • A parlamenti ülés előtt Gyurcsány fogadta a négy parlamenti párt elnökét és beszámolt a hétvégi eredményekről. A találkozó után csak Orbán Viktor nyilatkozott a sajtónak. Ő arról beszélt, hogy a körbetartozások enyhítése érdekében a kormánynak az EU pályázatokon elnyert pénzek 50 százalékát kellene - a jelenlegi 25 helyett - a vállalkozóknak adnia a tényleges kifizetésig.

  Orbán szerint már az is eredmény, hogy Gyurcsány nem utasította ezt el azonnal.

  Áldott karácsonyt

 • Gyurcsány fontos célnak nevezte, hogy az EU-támogatásokat ne csak szociális bérlakásra lehessen fordítani, mivel Magyarországon nagyon kevés ilyen lakás van (taps). Mivel nem állhat egy ország csak autópályából, ezért az alacsonyabb rendű utakat is fejleszteni kell. A miniszterelnök, mint mondta, erre is kiharcolt egy egymilliárd euróval nagyobb támogatást. Ez a pénz 2500 kilométer alacsonyabb rendű út fejlesztését teszi lehetővé. (taps)
 • Hiller István pártelnök pártja nevében nevezte sikernek az EU költségvetési megállapodását. Szerinte eldőlt, hogy Európa egy jól kinéző múzeumi negyed, vagy inkább egy sikeres világrész lesz. A siker szerinte kettős, nemcsak egymilliárd euró pluszhoz jutott Magyarország, hanem sturtúrájában is sikerült befolyásolni a 2007-2013-as EU-büdzsét. Hiller a megerősödött német diplomáciát is dícsérte, amelyik segített tető alá hozni a költségvetést.

  Gratulálunk

 • Élet az autópályán kívül is, ám ezt sajnos a kormányfő igen későn, csak a ciklus végéhez közeledve fedezi fel. Ezzel szemben az ellenzéki politikusok már az idei év eleje óta hangoztatják, hogy a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése mellett a közúthálózatra is illene odafigyelni a kormánynak, különben Varga Mihály szerint "a végén odajutunk, hogy traktorral kell elvontatni az autókat a sztrádákig". Kár, hogy a volt pénzügyminiszter ezt az autópálya-építések ütemének lassításával valósítaná meg - ilyenkor nem tud nem az eszünkbe jutni, mennyi sztráda épült 2002-ig, és mennyi azóta.
 • Dávid Ibolya első szava az örömé, mert van EU-költségvetés. Szerinte jó kompromisszum született és ő is köszönetet mondott Angela Merkel német kancellárasszonynak, de Gyurcsány tárgyalási taktiája is tetszett neki. Merkel még táviratot is kapott.

  Az MDF elnöke örül, hogy 100 egységnyi fejlesztésből 85-öt az EU áll majd, de úgy látja, a magyar költségvetés tragikus helyzete mellett még ez is sok, a kormánynak segítenie kell a vállakozásokat, hogy meg tudjanak felelni az EU elvárásainak. A kormánynak ráadásul meg kell küzdenie a deficittel, hogy ne járjon el az EU, mert ha nem csökkenti a hiányt, nem kapjuk meg a pénzeket, mondta Dávid Ibolya, majd ideje lejárt.

 • Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is sikernek tartja a sztorit, Gyurcsány szerepét pedig nagynak, és gratulált is neki. Megtapsolták. Kuncze szintén nagyon örül, hogy alacsonyabb önerővel lehet majd EU-pénzhez jutni. A pártelnök elsőként szól be a bírálóknak, akik szerint ez a pénz is kevés, pedig több mint bármikor korábban. De attól még az uniós támogatási struktúrának meg kell újulnia, ezért Magyarországnak a reformok élére kell állnia. És hát itthon is reformok kellenek, mert siralmas a költségvetés helyzete. És boldogabb újévet is kívánt.
 • Az MDF elnöke vérrel írhatta gratuláló levelét a büdzsévitát lezáró Angela Merkel német kancellárnak, legalábbis a pártelnök karácsonyi parlamenti ruhája erre utal: a hamvas őszibarack- és narancsszínű kosztumkabát kézelői (mandzsettái) igencsak vöröslenek valamitől.
 • Áder Jánosé a szó. A Fidesz frakcióvezetője szerint világos, hogy Magyarországnak nem sikerült egyedi elbírálást elérnie, amit még Medgyessy Péter szeretett volna. De ez lényegtelen, a lényeg, hogy valójában Magyarország menniy pénzt is kap. Mert arról Gyurcsány nem beszélt. A trükkös költségvetés után most jön az európai uniós támogatásokkal való manipuláció? - kérdezte.

  Áder elismerte, hogy néhány ponton lazább szabályok lesznek és valamivel több pénz lesz, de intette Gyurcsányt, hogy ne fizetett hirdetésben ferdítsen. Áder a Financial Times Magyarországot dícsérő mellékletét vette elő, amiért állítása szerint húszmillió forintot fizetett a gazdasági minisztérium. Áder szerint lenne jobb helye a tízmillióknak, amiket prpagandára költöttek. "Önöknek semmi sem drága a hatalom minden áron való megtartásáért?" - kérdezte.

 • Áder János szerint hazánknak nem sikerült egyedi elbírálást elérni az uniós költségvetésről szóló tárgyalásokon. Ráadásul úgy érzi, egymásnak ellentmondó számok jelentek meg az elmúlt napokban.

  Ez utóbbi kétségkívül igaz, hiszen Gyurcsány szerint 1 milliárd euróval többet kaptunk, mint amennyi az utolsó ajánlatban volt; Orbán szerint meg 800 millióval kevesebbet, mint amennyi az eggyel korábbiban volt. Igaz, a két megközelíts ugyanazt a számot írja körül, de önmagában kimondva kevésbé érdekes, mert akkor nem lehet vitatkozni róla.

  A tények tehát, az elfogadott uniós költségvetési javaslat szerint: Magyarország 2007 és 2013 között 33 milliárd eurót kap Brüsszeltől. A hat év alatt 8,3 milliárd eurót kell befizetnünk, a kettő egyenlege 24,7 milliárd euró (6175 milliárd forint) lesz. Vagyis évente nagyjából 1000 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt kap hazánk, igaz, ehhez hozzá kell tenni a hazai költségvetésből a nemzeti önerőt.

 • A miniszterelnök köszönetet mondott „szépbeszédű Áder Jánosnak”, hogy elmondhatta: Budapesten a régió legnagyobb kongresszusi központja épül. (Gyurcsány beszédét megzavarta, hogy az MSZP-s képviselők egy helyen késve kezdtek tapsolni, és ezt a jobboldali képviselők szóvá tették.) A kormányfő elmondta, hogy Áder János szerinte összekeverte a bruttó és nettó számításokat. „Az Önök pártelnöke a fél egytől egyig tartó tárgyaláson nem kifogásolta, egyeztessenek majd az álláspontjukon!” – mondta Áder felé fordulva.

 • Gyurcsány szerint egy hirdetés megjelenése nem befolyásolja az újságban megjelent elemzéseket, cikkeket, vagyis szerinte a Financial Timesban megjelentetett országhirdetés nem elegendő arra, hogy megvásárolják az újság véleményét. Ettől függetlenül Gyurcsány „békés áldással” teli karácsonyt kívánt Áder Jánosnak.

  Így teszünk mi is.

 • Békésebb vizekre evezett a T. ház Lendvai Ildikónak az ország karácsonyfájáról szóló felszólalásával. Az MSZP frakcióvezetője megköszönte az országnak, hogy fejenként százezer forinttal több jutott idén, mint 2004-ben. A frakcióvezető elmondott egy Weöres Sándor verset, furcsa viccként a majom szót luxusra cserélte benne. A vers>>>
 • Herényi Károly mindenkinek megköszönte a hétvégi, sikeres tárgyalásokat az EU-költségvetésről. Azért szelíden kikelt a korrupció ellen, és a Jézuskától távcsövet kért a pártelnököknek.
 • Az SZDSZ képviselője a pénteki, egyházi iskolák nagyobb támogatását követelő tüntetés kapcsán szólal fel. Fodor Gábor úgy látja, a tüntetőknek joguk van tüntetni, de a választók őket hatalmazták fel majdnem négy évvel ezelőtt. Fodor tudja, hogy a diákokat kötelezték a tüntetésre, az ellenőrzőjükbe beírták, hogy igazolatlan hiányzásnak tekintik, ha nem mennek el, míg másokkal dolgozatot irattak, mert nem voltak ott a Felvonulási téren.

  Fodor szerint ez szégyen, megengedhetetlen, szembe megy a demokratikus meggyőződéssel. "Ha igaz, hogy önkéntes a tüntetés, miért nem szombatra, pihenőnapra szervezték?" - kérdezte. Fodor állítja, azért péntek délelőttre szervezték a megmozdulást, hogy a diákoknak muszáj legyen elmenniük, mert a tanároknak ezernyi eszközük van arra, hogy büntessék a nem tüntető gyerekeket.

  A képviselő szerint az államnak joga van nem támogatni a hitéleti tevékenységet, a vatikáni megállapodásnak hála pedig az egyházi iskolák több pénzt kapnak, mint az önkormányzatiak.

  Magyar Bálint oktatási miniszter kijelentette: törvénytelen és erkölcstelen a gyerekeket tüntetésre vezényelni. Kijelentette: évtizedeket éltünk olyan rendszerben, ahol parancsra masíroztatták a felvonulókat. A diák és a szülő túszhelyzetben volt, amikor tüntetésre kellett menniük, és ezt az ellenőrzőn keresztül tudatták velük. Volt olyan iskola, ahol már a tüntetés napján megtorolták, ha valaki nem akart menni. Az egyik kiskunfélegyházi egyházi iskolában húsz diák nem ment tüntetni, velük az öt tanítási órán végig dolgozatokat irattak, mondta Magyar Bálint, aki szerint szégyen, hogy ilyen 15 évvel a rendszerváltás után megtörténhet. Ráadásul 2001-ben 21 milliárdot kaptak az egyházi iskolák, míg idén 34-et, jövőre várhatóan 42-t. Magyar Bálint tiltakozott.

  Bővebben a tüntetésről >>>

 • A frakcióvezető-helyettes szerint különleges nap a mai, az év utolsó parlamenti ülése. Szerinte ilyenkor világosabbak a vonalak, és látszik, ki akarja a változást és ki nem. A Fidesz vezére közölte: a nemzeti kozultáció nyomán benyújtották a garanciatörvényt, benyújtották a luxusprofit elleni javaslatot, a munkahelygarancia-javaslatot és még egyet, ami együtt a változás 2006 csomagja. Ez a csomag arról szól, hogy megőrizzék a jót és megváltoztassák a rosszat. Ez a csomag Orbán szerint új lehetőséget nyújt az országnak, ezért arra kéri a képviselőket, hogy szavazzák meg őket, ma, amikor a költségvetésről szavaznak. Orbán arra kérte a képviselőket, hogy pártviták helyett szavazzanak a változásra, majd jó egészséget kívánt, még Gyurcsánynak is, akit kedves miniszterelnöknek nevezett.

 • Orbán Viktor ma is megvédi a 13. havi nyugdíjat. Változatlanul olyan lelkes, mintha ők találták volna ki, és a mai kormánypártoktól kellene megvédeni. Pedig nem, a mai kormány vezette be. Így már csak az a kérdés, kitől akarja az ellenzéki pártvezér megvédeni.
 • Miközben Magyar Bálint oktatási miniszter a pénteki tüntetésről beszélt a parlamentben, az Oktatási Minisztériumban bombariadó volt.
 • Miután Szili Katalin Deutsch Tamásnak átadta az ülés vezetését, lelépett a pulpitusról, és mintha a kifutón lenne, végigsétált az üléstermen, majd Hiller István szocialista elnök mellé telepedett. A ház elnökasszonya sötétszürke, virágmintás kosztümöt, fényes, bordó, a térdet alig látni engedő szoknyát visel. Ízléses kombó. A házelnök haját is eltalálta a fodrász. A múlt heti önmagához képest Szili Katalin teljesen kicserélődött, sőt: ma őt választottam a parlament legjobb nőjének.

  Boldog karácsonyt


 • Két szék közt

  Az Országgyűlés hétfői plenáris ülése, a szokástól eltérően, az azonnali kérdések órájával folytatódik. Gúr Nándor (MSZP) arra volt kíváncsi, hogy hány pályázatot adtak be a Nemzeti Fejlesztési Tervvel kapcsolatban. Kolber István miniszter szerint sokat. Gúr Nándor örült a válasznak.

 • Hétfőn este, az MSZP-frakció tagjai a Parlament vadásztermében búcsúztatják az évet. Úgy tudjuk, a zártkörű bulin átadják a kormány három legalkalmatlanabb miniszterének járó Havas Henrik emlékérmet. A kiszivárgó információk szerint Lamperth Mónikát már felkérték, hogy feltétlenül vegyen részt az eseményen.

 • Gyurcsány és klónja

  Soltész Miklós (Fidesz) a miniszterelnöknek feltett kérdésében értetlenségének adott hangot Gyurcsány két közelmúltbeli kijelentése miatt. 1. A szegények mellett az elitet is kiemelten kell támogatni. 2. Magyarországon több százezer aktív korú embernek nincs esélye munkába állni, ezért meg kell szakítani a generációs láncot és a szegénytelepekről el kell vinni a gyerekeket. „Milyen janicsárképzőket akar, miniszterelnök úr?” – kérdezte Soltész.

  Gyurcsány Ferenc „a legújabb társadalomtudományi tanulmányokat” ajánlotta Soltész figyelmébe. Szerinte az elmúlt két évben a leggazdagabbak és legszegényebbek között az eddigi több mint nyolcszorosáról kevesebb, mint nyolcszorosára csökkent a különbség.

 • Gémesi György beszéde alatt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elhagyta az üléstermet. Nem, inkább kivonult a teremből, két lépés között mutatóujjával pittyentett egyet Géczi József Alajos asztalán, aztán rögtön a kijárat előtt még vállon veregette a teremszolga helyén olvasgató Balogh József győri polgármestert, aki ettől annyira meghatódott, hogy percekig a figyelte a kormányfő hűlt helyét. A kormányfő emlékét örökké megőrizzük.
 • #alt#
  Mécs Imre zoomol

  Az agrárminiszter fordított egyet a luxusbaloldalizó fideszes képviselő azonnali kérdésén és a "luxusjobboldaliaknak" is megfelelő erdőgazdálkodásról beszélt. Válasza végén Gémesi György közelítette meg a minisztert, aki széles gesztusokkal invitálta magához az MDF-es képviselőt. Gémesi hétfőn már más luxusbaloldali politikusokkal is szót váltott.

 • Első feltételezésem az volt, hogy Arató Gergely, az Okatási Minisztérium politikai államtitkára valójában egy robot. Ezt arra a logikus gondolatra építettem, hogy ilyen gyorsan, ilyen színtelenül és ilyen lelketlenül - mint ahogyan Arató tette - egyetlen Homo Sapiens sem lenne képes beszélni. A törvények szerint viszont robot nem lehet köztisztviselő, de még oktatási államtitkár sem, ezért - Susan Calvin robotpszichológus hajthatatlanságát és logikáját követve - arra jutottam, hogy Arató Gergelynek sietnie kellett valahova, ezért hadarta el napi penzumát. Jól tippelhettem, mert a felszólalás után Arató gyorsan elhagyta a termet.
 • Bármelyik tetszőleges piacon vagy vasúti kupéban, ha a kormány hibáira terelődik a szó, biztos, hogy valaki szóvá teszi: az a baj a kormánnyal, hogy bezárja a gyárakat. Ilyenkor nem érdemes azzal ellentmondani a vitatkozóknak, hogy nem a kormány, hanem a munkaadó zárja be a gyárat.

  Úgy tűnik, a fideszes Erdős Norbertnek sem. Holott a politikus, életrajza szerint politológiát és jogot is tanult, mégis arról faggatózott, hogy a kormány miért nem tesz semmit a Békés megyei gyárbezárások ellen. A válaszból szerencsére megtudhattuk, hogy minden rendben van Békés megyében, már várjuk a GKM hirdetéskampányát, hogy Békés megyét irigyli a Ruhr-vidék és a francia Riviéra.