Gusztáv
-4 °C
1 °C

Hiperrövid nőnapi ülést tartott a parlament

2006.03.08. 12:17
Húsz perc alatt lezavarta a parlament a Fidesz által kezdeményezett rendkivüli ülést. A szocialisták nem jelentek meg, de női képviselőik kaptak virágot. Az SZDSZ ott volt, de nem szavazott, az MDF sajnálkozott.
 • Napirend előttiek a csonkaparlamentben

  A csonkaparlament szerdai ülésén a szocialistákat egyedül Göndör István frakcióvezető-helyettes képviseli. A szabad demokraták megjelennek a teremben, de nem szavazzák meg a napirendet. A napirenden kívüli felszólalások sorát Herényi Károly (MDF) nyitja Döntetlen címmel. Őt Kuncze Gábor (SZDSZ) követi a Kampányparlamenttel, végül Orbán Viktor a szokásos, A változásról címmel szólal fel.

  A rendkívüli parlamenti ülést a Fidesz kezdeményezte. Az ellenzéki párt a 14. havi nyugdíj bevezetését és az energiaárak alakulását akarta megvitatni.

  Ezútan ragadjuk meg az alkalmat, hogy boldog nemzetközi nőnapot kívánjunk hölgyolvasóinknak.

 • Temetőre hasonlít a parlament

  Herényi Károly, mint mondta, furcsa címet választott: Döntetlen. Szerinte oda kellene figyelni, hogy a parlament tekintélyét ne rombolják tovább. „Ilyen szomorú nőnapi Országgyűlés nem volt, amikor üres székekben csokrok virítanak – mondta Herényi. – Inkább egy temetőre hasonlít a parlament.” Az MDF-es frakcióvezető szerint a jobboldal és a baloldal is hibát követett el; a Fidesz azzal, hogy kezdeményezte az ülést, az MSZP azzal, hogy nem ment el.

 • Múltidézés 1963-ból

  A Népszabadság 1963. március 8-án első oldalán hozta az MSZMP KB levelét a nemzetközi nőnap alkalmából. A levélben a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága köszöntötte a magyar nőket, "a világ asszonyainak, a nemzetközi demokratikus nőmozgalomnak harcos ünnepe alkalmából".

  Az állampárt leveléből kiderült: "a hazánkban a nő jogilag egyenrangú, méltó küzdőtársává vált a férfinak."

  "Az egész emberiség számára létkérdés a béke. Ez mérhetetlenül megnöveli a nők társadalmi tevékenységének fontosságát. A békéért és a haladásért küzdő erők számíthatnak a nőkre. A nemzetközi demokratikus nőmozgalom által tömörített 200 millió nő hatalmas erő a békeharcban" - írja az 1963-as nyílt levél.

  A közlemény alatt rövid híradás olvasható arról, hogy március hetedikén ülést tartott a kormány. Apró Antal, a Minisztertanács elnökhelyettese - a Kádár-kabinet második embere -, "beszámolt a lipcsei vásáron vezetésével részt vett kormányküldöttség útjáról. A kormány a beszámolót tudomásul vette".

 • Szili köszöni a virágot

  Szili Katalin házelnök megköszönte, hogy virágot kaptak, és elmondta, hogy neki nem feltétlenül a temető jut eszébe a virágokról

  Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy boldog nőnapot kívánjunk hölgyolvasóinknak.

 • Kuncze megköszönte

  Kuncze Gábor megköszönte a Fidesznek a nőnapi ülést, mert így legalább köszönteni tudja őket. Más jót nem tudott mondani a kezdeményezésről, amit kampányfogásnak nevezett. Kuncze szerint azért is érdekes a Fidesz akciója, mert a párt elnöke, Orbán Viktor három és fél éven át nem tartotta fontosnak, hogy megjelenjen a Ház falai között.

  Politikai szempontból ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a szerverfeltörést vagy az MDF megzsarolását kivizsgálják. A pártelnök megerősítette, hogy a napirend elfogadását pártja nem támogatja.

  Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy boldog nőnapot kívánjunk hölgyolvasóinknak.

 • Példa nélküliLendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető-helyettes az ülés előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy a választást megelőző parlamenti szünet idejére az Országgyűlés összehívását kezdeményezte volna egy párt.

  Mint mondta, rendkívüli ülést csak kivételesen indokolt esetben lehet kezdeményezni, és az MSZP nem látja ennek a témának a rendkívüli sürgősségét.

  Az ország számára nincs sürgőssége a Fidesz javaslatainak, tette hozzá Lendvai Ildikó.

 • Orbán nem akart reagálni a sértegetésekre

  Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy a választási kampány nem jelenti azt, hogy lemond a sikerről, a szolidaritásról. Külön kitért arra, hogy Kuncze Gábor „sértegetéseire” nem kíván reagálni. Szerinte siker lenne, ha élnénk az EU által felajánlott lehetőséggel és csökkentenénk bizonyos területeken, például lakásépítés, csökkentenék az áfát. Ennek megvitatása a Fidesz elnöke szerint egy olyan közös döntést eredményezhetne, amiből a saját otthont akaró családok profitálnának.

  Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy boldog nőnapot kívánjunk hölgyolvasóinknak.

 • Nyitott kapukA kormány Orbán Viktor felvetéseivel foglalkozott, Molnár Albert pénzügyi politikai államtitkár szerint nyitott kapun kopogtat a Fidesz elnöke.
 • Nem számít az ünnep eredeteMinden demokratikus politikának arra kell törekednie, hogy a nők a mindennapok során több figyelmet, több megértést, több megbecsülést kapjanak - írta Gyurcsány Ferenc nőnapi üdvüzletében szerdán.

  "Nem az számít, hogy egy ünnepnek mi az eredete, a múltja, hanem az, hogy mi a jelentése ma. A nemzetközi nőnap olyan baloldali hagyomány, amelyre ma már büszke lehet pártállásától függetlenül mindenki, aki hisz a köztársaságban" - fogalmazott a miniszterelnök.

 • Nem volt határozatképes

  A napirend megszavazásánál kiderült, amire számítani lehetett: a parlament nem határozatképes. Még úgy sem, hogy a fideszes Farkas Flórián és Kiss Róbert szavazógépe nem működött.

  Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy boldog nőnapot kívánjunk hölgyolvasóinknak.

 • BerekesztetteSzili Katalin házelnök húsz perc után berekesztette a parlamenti ülését.

  Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy boldog nőnapot kívánjunk hölgyolvasóinknak.

 • A legrövidebb2003 december 3-án tartotta ebben a ciklusban a legrövidebb ülését a parlament. Azóta tavaly decemberben volt utoljára nagyon rövid ülés, akkor húsz perc alatt három törvénymódosítás zárszavát, valamint egy hozzászólást hallhatott a félmaréknyi képviselő.
 • Virágháború

  MSZP képviselői reggel, a Képviselői Irodaházban osztogattak virágokat az épületbe belépő nőknek, a parlament ülése előtt pedig minden fideszes képviselőnő asztalára piros szegfűt raktak. A Fidesz is készült, narancssárga gerberákat küldött a szocialisták padjaira, de mivel az MSZP-sek nem jelentek meg az ülésteremben, a nekik szánt virágokat a frakcióirodára vitték a teremőrök.

  Révész Máriusz, Orbán Viktor szóvivője azt mondta, hogy a feleségét is felköszönti nőnap alkalmából, de a kőbányai Fidesszel több helyen is köszöntik a nőket.

  Dorkota Lajos fideszes képviselő szűkszavúan úgy kommentálta a nőnapot: „Üdvözlöm, csókoltatom a hölgyeket.”

  A független Balogh László jónak tartja a nők napját. Elmondta, hogy tíz éve minden nőnap alkalmából üdvözlő képeslapokat küld, idén 5-6000 nőnapi képeslapot adott postára.

  Semjén Zsolthoz, a KDNP elnökéhez közelebb áll az anyák napja, de a nőnapot is ünnepli. Mint mondta, Mária-tisztelő katolikusként a nők szentségét tartja a legfontosabbnak. Ugyanakkor szerinte az esélyegyenlőség érdekében legalább egy apák napja is kellene.