Horváth János korelnök egyéni hangú belépőjével debütált az új parlament

2006.05.16. 13:27

Ismét Szili Katalint választották a parlament elnökének, az alelnök a fideszes Áder János és az SZDSZ-es Világosi Gábor lett.

Sólyom László hivatalosan is Gyurcsány Ferencet kérte fel kormányalakításra, a miniszterelnök-jelölt azt ígérte, két héten belül benyújtja a kormányprogramot. A Fidesz és a KDNP - a rendszerváltás óta példátlan módon - nem szavazta meg a választásokról szóló beszámolókat.

Az amúgy unalmas alakuló ülés hangulatát a korelnök, a 85 éves fideszes veterán, Horváth János dobta fel. Megpróbáltuk követni a rejtélyes Tisztelet Társaságának egyetlen képviselőjét, beszéltünk Fásy Ádámmal, egy divatdiktátorral, és Veres János feleségével is. Online tudósítás.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A rendszerváltás utáni ötödik Országgyűlés alakuló ülése kedd délután két órakor kezdődik, és várhatóan este fél hétig tart. Először Sólyom László köztársasági elnök szólal fel, majd Horváth János, a parlament 84 éves korelnöke következik, ő a Demokrata Néppárt tagjaként már 1947-ben is képviselő volt.

  Fél három után Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke, majd Lamperth Mónika belügyminiszter tart beszámolót a választásokról. Három óra után húsz perces szünet következik (mandátumigazolás), utána a képviselők leteszik esküjüket, és megválasztják a parlament tisztségviselőit.

  A várható nagy izgalmak mesterséges csillapítására háromnegyed négytől háromnegyed hatig szünet következik, a napot a miniszterelnök-jelölt felszólalása zárja. Mivel ez az ember nagy valószínűséggel Gyurcsány Ferenc lesz, ezért a rendszerváltás óta most fordul elő először, hogy a leköszönő miniszterelnök nem tart beszédet.

 • cikkünk a témában:

  Megtagadta az esküszöveg felolvasását a legfiatalabb képviselõ

  Rendőrnek készült, és szabója javaslata alapján választott nyakkendőt beiktatására a parlament legfiatalabb képviselője, a szocialista Nagy László.

 • A parlamenti büfében tárkonyos pulykaraguleves és máglyarakás a beiktatás napjára kitalált menü. A leves 390, a desszert 290 forint.

 • Klikk a képre!!

  A Fidesz és a KDNP mind a 164 képviselője egy fehér rózsát helyezett el a Batthyany örökmécsesnél kedden. Ezután Orbán Viktor frakcióelnök és Semjén Zsolt társelnök is beszédet mondott. Orbán azzal kezdte beszédét, hogy néhányan már az ötödik esküjüket teszik le a parlamentben, ez húsz eltöltött évet jelent a demokráciában. Orbán szerint relatív, hogy sokan vannak vagy kevesen, mivel nem sokkal azután, hogy 1988-ban Lezsák Sándor felverte a szabadság első sátrát Lakitelken, ők már itt voltak, és a mostaninál jóval kevesebben voltak.

  A frakcióelnök azt mondta: "Ma kifosztott, kivéreztetett népünket fogjuk képviselni a parlamentben." Hozzátette, hogy ha nem sikerül megoldást találni, akkor nemcsak demográfiai katasztrófával, hanem az ennek nyomán fellépő "betelepülési nyomással is szembe kell néznie a magyar nemzetnek".

  Semjén Zsolt is azzal kezdte, hogy ötödszörre mondanak esküt a kereszténydemokraták, és hosszan megemlékezett arról, hogy a II. világháború után a Bazilikából a kisgazdákkal együtt vonult a frakció a parlamentbe. Végül a KDNP mottójával búcsúzott: Istennel a hazáért és a szabadságért!

 • Az új parlamentnek 35 olyan tagja van, aki 1990 óta megszakítás nélkül képviselősködik, további tizenegy honatya az első és a most megválasztott törvényhozásba is bejutott. Bővebben >>>

  Az előző parlamentből 112-en estek ki. A mandátumukat elvesztő képviselők több mint fele fideszes, de az SZDSZ-frakció egynegyede is lecserélődik. Miniszterek, államtitkárok és 16 éve mindig megválasztott képviselők a vesztesek között. Bővebben >>>

  Az országgyűlés legidősebb képviselője a Fidesz–KDNP színeiben mandátumot szerzett Horváth János (1921). Rajta kívül az MSZP soraiban helyet foglaló Vitányi Iván (1925) töltötte be 80. életévét. A legidősebb országgyűlési képviselők közé tartozik még az MDF képviselőjeként a parlamentbe jutott Boross Péter volt miniszterelnök (1928), valamint az MSZP-frakció két tagja: Horn Gyula volt kormányfő (1932) és Kapolyi László (1932) is.

  Az új összetételű parlament legfiatalabb tagja Nagy László (1983), ő az MSZP parlamenti csoportjában foglal helyet. Életkora alapján őt követi a Fidesz-frakcióhoz tartozó Ágh Péter (1982) és Koszorús László (1981). Az új országgyűlés 386 tagjából a nők száma 40 (10,36 százalék). Közülük a legtöbben, 25-en az MSZP frakciójában ülnek majd. A Fidesz-KDNP színeiben 12 nő szerzett mandátumot, míg az SZDSZ-ben 2, az MDF-ben pedig 1 képviselőnőt találunk.

 • Az elnöki pulpitus felől nézve az ülésterem bal oldalán az MSZP képviselői, mellettük az SZDSZ frakciója foglal helyet, majd - tovább haladva balról jobbra - az MDF és a Fidesz képviselőcsoportja következik. A KDNP képviselői ugyanakkor a Fidesz-frakció soraiban foglalnak majd helyet, a független képviselő pedig az ülésterem jobb oldalán.
 • És csak szólnak és szólnak, a képviselők meg állnak és meghatottak.

 • A köztársasági elnök köszönti a megjelenteket a házelnök helyéről, majd közös himnuszéneklésre kér mindenkit. Kérem, álljanak föl.
 • A kampány véget ért, most stílust kell váltani, közli Sólyom László, köztársásági elnök, majd a képviselők jogállásáról, felelősségéről és feladatairól tart kiselőadást.

 • Nézze meg képeinket!

  A kormányzati felelősség körét, és a kormánypártok szerepét egyértelművé kell tenni, és meg kell különböztetni attól a helyzettől, amikor az országgyűlési képviselők együttesen viselik a felelősséget, fejtegette Sólyom, majd rátért a környezetvédelem, a jövő nemzedéke képviseletének fontosságára, és a határon túli magyarsággal kapcsolatos politika közös felépítésére.

 • cikkünk a témában:

  Sólyom segíteni fog

  A köztársasági elnök arról beszélt, hogy most sok sürgős tennivaló lesz, és ezekben az ügyekben ezután is minden hatáskörével elősegíti, hogy a szükséges intézkedések megtörténhessenek.

 • Klikk a képre!

  Az MDF friss képviselőjével, Vas Jánossal érkeztünk a Parlament épületébe. A Tisztelet Társasága színiben mandátumot szerzett képviselő fél kettő után néhány perccel érkezett meg új munkahelyére. A köztisztviselőből lett politikust képviselői igazolványával mindenféle nehézség nélkül engedték be a parlment VI-os kapuján. A képviselő úgy tudta, a földszinti frakcióirodában kezdi munkanapját, ám kiderült, most Dávid Ibolya alelnöki dolgozószobájában gyűltek össze a demokrata fórum képviselői, hogy azután közösen vonuljanak be az ülésterembe.

 • Horváth János, a legidősebb fideszes látja el az elnöki tisztet, a négy legfiatalabb, két fideszes és két MSZP-s képviselő pedig korjegyzőként segít neki.
 • Horváth János kesergő, történelmi beszéddel ünnepli korelnökségét. A Himusz szerinte is szomorú, a múlt század keserű, és mindezt szimbóleumokba csomagolja. A reputáció szó kimondása azonban nehézségekbe ütközik, ahogy több bonyolultnak látszó kifejezés is. A lényegre törve már a halaszthatatlan gazdasági tennivalókról beszél a legidősebb képviselő. Szerinte jobb kedv kell majd, és akkor jobb lesz, de derékba tört alkotmányunk megakadályozza, hogy magunk előtt járjunk.
 • Vas János frakciótársaival indult kettő előtt néhány perccel Dávid Ibolya irodájából, hogy képviselői székét először elfoglalja. A Leisztinger Tamás üzletemberrel hírbehozott honatya munkanapja kezdete előtt máris arról érdeklődött Pettkó Andrástól, hogy mikor lesz szünet.
 • Az Országgyűlés korelnöke 1994-től Varga László volt, aki éppen a fideszes Horváth Jánossal volt a tagja az 1947-es parlament demokrata néppárti frakciójának. Varga László 2003-ban, 93 éves korában, egy kereszténydemokrata rendezvényen leesett a színpadról, és másfél nap után meghalt.

  Horváth Jánost 1947-ben börtönbüntetésre ítélték. Az ötvenhatos forradalom után emigrált, évtizedekig az Egyesült Államokban élt. Az 1997-es hazatelepülése után most választották meg harmadszor parlamenti képviselővé. Horváth János 1921-ben született.

 • Jakab István, a magyar gazdák képviselője hosszan nézte a parlamenti patkót, hogy világossá váljon számára, hová is kell ülnie. Hosszan számolgatta hányadik sor, hanyas szék, majd már a himnusz első traktusai alatt a helyére iszkolt, megkérdezvén még, hogy hol van a rajzon látható, ülőhelyéhez legközlebbi bejárat.
 • A korelnök szerint az emberek jobban szeretik, ha a képviselők megoldanak civakodás helyett, és ha a parlament a megoldásoknak lesz a székhelye, azaz színhelye.
 • cikkünk a témában:

  Mikor lesz új Alkotmány?

  A Horváth János által kifogásolt Alkotmány az 1949-es XX. törvény átdolgozott változata. A rendszerváltás óta többször megpróbáltak új alaptörvényt alkotni, de a jobb- és baloldal nem tudott megállapodni a szövegben. Legutóbb Petrétei József igazságügyi miniszter alkotott alkotmány-tervezetet, de elfogadásában nem bízik. Az Indexnek decemberben úgy nyilatkozott, hogy legfeljebb két-három cikluson belül lehet új Alkotmánya az országnak.
 • Horváth János korelnök hatalmával visszaélve hosszú beszédet tart, most a Rákosi- és Kádár-féle történelemhamisításnál tart, és a kisgagazda mentalitásnál. Majd a múltba réved, amikor egyszer amerikaiak előtt Szili Katalint is megdícsérte. De persze ettől még le akarja majd egyszer győzni, amikor éppen nem Magyarország hírét emeli a világban.
 • A korelnök még mindig beszél, ezekben a percekben arról, hogy mi szeretett volna lenni gyermekkorában, a cetei templom tornyának árnyékában. Egyébként akart lenni ő minden, de végül Amerikába vándorolt közgaszdász lett, majd korelnök.

 • Klikk a képre!!

  Újabb életrajzi elem: a nyilasok az Andrássy út 60-ba vitték Horváth Jánost, de úgy tűnik, végül elengedték, merthogy most elnököl és elnöki szűzbeszédét mondja, és mondja, és mondja. De a múzeumban is volt már azóta. Jelenleg napról napra ismerteti '56-os múltját, ami kétségkívül nagyon dicső. És látta Kádár Jánost is.

 • János bácsi megkérdezte Kádár Jánost, még persze '56-ban, hogy mégis mennyi szavazatra számít a frissen megalakított pártja, amire a másik János bácsi, a Kádár azt mondta, 5-re, de Tildy Zoltán helyre tette, és közölte: csak 2-re. Egyébként csont nélkül megkaptak mindent, de János bácsi csak beszél, csak beszél, csak beszél.
 • cikkünk a témában:

  Varga visszafogottabb volt négy éve

  Varga László, a négy évvel ezelőtti korelnök jóval visszafogottabb volt 2002. május 15-én, hasonló szerepkörben. Méltatta az Orbán-kormány érdemeit, és megkérte a megválasztandó házelnököt és helyetteseit, hogy vonják meg a szót azoktól a képviselőktől, akik durván vagy sértőn szólalnak fel.
 • Már a kertmagyarország felszámolására buzdít, persze 1919-ig visszanyúlva. Próféciával zárja gondolatatait, és megynyitja a Magyar Köztársaság alakulóülését.
 • Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke szóban is elmondja, hogy a választás rendben volt, a választási törvény jó, de azért lehetne mit módosítani. A kampány alatt 703 jogvita volt, háromszor annyi, mint négy évvel ezelőtt, de az OVB szakmai döntéseket hozott, a Legfelsőbb Bírósághoz 63 határozatuk került, négyötödüket hagyták jóvá. Tehát az OVB jól dolgozott, öszegzett az elnök.
 • A belügyminiszter is elégedett. Mindezt fekete kosztümben adja elő, a szíve felett egy fekete-fehér, kokárdaszerű képződmény látható. A választás rendben zajlott, tisztán, törvényesen, jó törvények alapján, amiken a remek belügyminiszteri rendeletek csak javítottak. És pénz is volt elég.
 • Orbán Viktor az előző ciklusban a miniszteri bársonyszékek mögötti második sorban ült, most viszont közvetlenül Magyar Bálint feje mögött cseveg Navracsics Tiborral.
 • Lamperth Mónika kritikát csak a külföldi szavazással kapcsolatban fogalmazott meg, ugyanis a szavazás titkosságáról nem voltak meggyőzve a külföldön szavazók, a szavazatok lassú összesítése miatt pedig egy hetet kellett várni a végeredményre.

 • Négy évvel ezelőtt Pintér Sándor leköszönő belügyminiszter arról beszélt, hogy az országgyűlési képviselő-választások törvényes rendben, magas színvonalon zajlottak le, és a törvényes lebonyolítást az Országos Választási Bizottsághoz eljuttatott beadványok sem kérdőjelezhették meg.

  Néhány héttel később jobboldali csoportok lezárták az Erzsébet hidat a vélt választási törvénysértések miatt, a Fidesz akkor nem kísérelte meg Pintérrel lehűteni a kedélyeket.