Sára, Márió
2 °C
6 °C

Gyurcsány: Kicsik vagyunk a hídhoz

2006.06.26. 12:59

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Gyurcsány Ferenc a történelmi felelősségről beszél napirend előtt. Harrach Péter a gyermekeink védelme a média káros hatásaitól, Dávid Ibolya pedig a demokráciánk védelmében III. címet adta felszólalásnak. A szocialista Mesterházy Attila a rejtélyes Hogyan tovább?, Kuncze Gábor pedig a sokatmondő reformokról címmel szólal majd fel. A fideszes Varga Mihály a kormányzati teendőkről beszél majd.
 • A külpolitikáról beszél napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc. Hogy milyen szerepet játszik Magyarország a világban, az a lakóin múlik. A magyar nemzet törekvése nyomot hagyni a világban. Hármas külpolitikai célja van a kormánynak: az euroatlanti integráció elmélyítése, a szomszédságpolitikában a béke megőrzése és a határon túli magyarokért érzett felelősségvállalás. Kezdünk ásítozni.
 • Az a jó a nyárban, hogy a kánikula pontosan megmutatja, kik is vagyunk valójában. A kevés ruha nem alkalmas arra, hogy saját magunkon túlterpeszkedő önmagunkat kontroll alatt tarthassuk. Milyenek is képviselőink. A legtöbb férfi egyszerű, rövid ujjú ingben üldögél a parlamenti patkóban. Van, aki hózentrógerével próbálja visszatartani kitüremkedő hasát és más szerveit. A nők közül kiemelkedik Lamperth Mónika, aki ma puncsnak öltözött, amit csak azért nem említhetünk kiírvónak, mert Szili Katalin zöldalma színű zakója harmonizál vele. Kedvencünk mégis a szocialista Frankné Kovács Szilvia, aki éppen mintha az 1993-as Burdából lépett volna elő, halovány narancs és kajszi színekben tündököl.

 • Fotók: Barakonyi Szabolcs

  Az elmúlt években Magyarország nemcsak alkalmazkodni tudott az EU-s együttműködéshez, hanem alakított is rajta, folytatta Gyurcsány. Megerősítettük kapcsolatainkat a globális nagyhatalmakkal, így az Egyesült Államokkal, Oroszországgal vagy Dél-Kelet-Ázsivával is.

  Magyarország a nagyhatalmakkal való kapcsolatokban képes új szerepet igényelni és sikeresnek lenni. A nemzetközi missziókban azért kell részt venni, mert nagyobb a felelősségünk a világban.

  Ha Magyarország nagy akar lenni, akkor a távolba kell látni, nemcsak a Kárpát-medencében, hanem attól messzebb is.

 • "Nem kell azzal hízelegni magunknak, hogy mi leszünk a híd Oroszország és az USA között" - mondta Gyurcsány, aki szerint mi nem leszünk híd, mert kicsik vagyunk. Elég azt a szerepet betölteni, hogy "jobban értsék egymást a felek".

  A világban ezt a szerepet értik, George Bush amerikai elnök például nemcsak 1956, hanem Magyarország elmúlt 16 éves teljesítménye miatt is jött Budapestre.

 • Gyurcsány eddig nem szólt a reformokról, megszorításokról, kiigazításokról. Göncz Kinga helyett beszél.
 • „A nyitás politikája 1990-ben kezdődött, nem Önnel” – intézte szavait Gyurcsányhoz Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint nemcsak hídnak kell lenni az USA és az oroszok között, hanem ki kellene alakítani a nemzeti prioritásainkat két-három szakpolitikai ág megcélozásával az EU-ban. Szép dolog jóban lenni az amerikaiakkal, az oroszokkal, de az sem kis dolog, ha a lettek elől forrásokat tudunk szerezni. Navracsics azt hitte, hogy Gyurcsány a hétfői beszédében bocsánatot fog kérni, mint tette azt a médiában, elszámol az elmúlt időszak hibás gazdasági lépéseivel.
 • Ön az utolsó, aki a magyar nemzet vonatkozásában a történelmi felelősség kifejezést kiejtheti a száját december 5-e után, teszi izgalmasabbá a munkakezdést Semjén Zsolt Gyurcsány felé fordulva. A KDNP frakcióvezetője szerint Gyurcsány lelki Trianonba vitte a nemzetet, még azok is meghasonlottak, akik a kormányfőt követték.

  Szerinte szocialistaként sem használhatná a történelmi felelősség kifejezést, mert neoliberális és nem szociáldemokrata programot valósít meg. Semjén azt is firtatta, hogy hová tolódik az euró bevezetése. Végül azt ajánlotta Gyurcsány figyelmébe, hogy a mindnekori magyar kormány az egyetemes magyar nemzetnek, nem pedig Brüsszelnek, Moszkvának, a Világbanknak tartozik felelősséggel.

 • Semjén Zsolt kifogásolja, hogy a kormány a megszorító csomagban bünteti azokat, akik az elmúlt évek legnagyobb haszonélvezői voltak: a multinacionális cégeket és a bankokat.

  Ez jól hangzik, a multik ostorozása minden előkészület nélkül, bármikor jelent némi pluszt a jobboldalon. Az előkészületekkel most azonban mégis volt némi baj. A kormány ugyanis nem feledkezett meg a legjobban jövedelmező szektorról, és bejelentette azt, hogy a bankoknak továbbra is fizetniük kell az eredetileg két évre tervezett extraadót. Emiatt zuhant az FHB- és az OTP-részvények ára, de Semjén Zsoltnak bizonyára nincsenek részvényei, mert az nem olyan nemzeti dolog.

 • A külpolitikában is komoly sikerei vannak Gyurcsány Ferencnek, akinek az amerikai és az orosz viszony javításában elévülhetetlen érdemei vannak, mondta Dávid Ibolya, az MDF frakcióvezetője. Az viszont sajnálja, hogy a határon túli magyarok kérdésében – egy rosszízű népszavazás után – nem történt előrelépés. A gyurcsányi külpolitikai program egy antalli reinkarnáció lenne, ha a határon túli magyarok ügye fajsúlyosabban szerepelne benne, mondta. Dávid hiányolta, hogy a nemzeti felelősséggel összefüggésben nem beszélt a megszorító intézkedésekről; ez nemzeti felelőtlenség.
 • Tizenhat évvel a rendszerváltás után be kéne fejezni a kommunistázást, mondta Vadai Ágnes (MSZP), aki szerint a nemzetközi kapcsolatokban sem lenne szabad potyautas külpolitikát folytatni, itt az ideje újat hirdetni. „A partvonalról bekiabálva nem tudunk gólt lőni” – mondta a képviselőnő. Az ideologikus külpolitikai vita nem segíti Magyarország nemzeti érdekeit. Gyűlölködéssel, folyamatos utálkozással nem jutunk messzire, figyelmeztet.
 • Pető Iván egy csúnya színű, kék zakóban van, és folyamatosan a szocialisták felé fordítja fejét, mintha nem merne az ellenzék szemébe nézni. Most a mellette lévő Kuncze Gábor beszél, de Pető az ellenkező irányba néz.
 • „Megint meggyőződhettünk arról, hogy miközben régen voltak közös ügyeink, most már nincsenek közös mondataink sem” – mondta Kuncze Gábor, aki nem érti, hogy George Bush látogatásából hogyan kerekedhetett egy ilyen vita. Az SZDSZ frakcióvezetője azok helyében nem szólalna meg, akik a december 5-i népszavazást saját politikai céljaik érdekében használták fel. Az euroatlanti integrációval stabilizáltuk Magyarország helyzetét, és ezzel lehetünk a legnagyobb segítségére a határon túli magyaroknak, mondta.
 • Egyikünknek sincs joga megkérdőjelezni másikunk nemzeti érzelmeit, mondta viszontválaszában Gyurcsány Ferenc, aki emlékeztetett Orbán Viktor szavaira, miszerint elsősorban magyarok vagyunk és csak utána szociáldemokraták, liberálisok, konzervatívok. A kiigazításról azt mondta: nem lehet minden nap erről beszélni, nemcsak ebből áll az ország, a múlt héten egy parlamenti vitanapot tartottak róla. „Ha a képviselő úr kiabálni kíván velem, akkor úgy érzem, nem ez a legjobb hely” – mondta Semjén Zsolthoz fordulva.
 • Harrach Péter volt családügyi miniszter a média ártalmaitól szeretné óvni a gyermekeket. Pont amikor megdőlhet a melegrekord. (Nem az a melegrekord, a hőmésékleti.) Túl sok az erőszak a tévében, és a szex is, ami túl korán éri a felnövekvő nemzedéket. Ezért javítani akarja a médiatörvényt, ami nyilván szigorítást jelent, de erről az ORTT és a nézettséghajhász műsorkészítők is tehetnek, no meg a szülők, akik nem ülnek a gyerek mellé, hiába van ott a karika.
 • Az MDF elnökasszonya a kábítószerellenes világnapról emlékezik meg. Kijelentette: a kábítószer nem gyerekjáték. Hát tényleg nem. Szili Katalin másodszor próbál csendet teremteni a teremben.
 • A szocialista képviselő napirend előtti propagandáját nem közvetítjük.
 • Bojkottunkat megszakítjuk! Mesterházy Attila száját elhagyta a verbális maszturbáció kifejezés. Történelmi pillanat. Szili Katalin helyre is rakta képviselőtársát, mert ez a kifejezés szerinte nem méltó a Házhoz.
 • A szocialista Géczi József Alajos 2000. szeptember 29-én a szellemi önkielégítésről beszélt a parlamentben, a maszturbáció szót még soha, senki nem mondta ki az Országgyűlésben.
 • A szocialisták a választási programhoz kaptak felhatalmazást a szavazók többségétől, majd a választás után elővették a kormányprogramot, és azt kezdték megvalósítani, mondta Varga Mihály. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint még azóta is újabb rögtönzések kerülnek elő, sajnálja, hogy ezek nem állnak össze reformprogrammá.

  Fél, hogy a reform szóval úgy járunk, mint 1994-ben a szakértelemmel; a szakértelem szótól egy idő után mindenkinek felállt a szőr a hátán. Varga szerint a reformelképzelések mögött az őszinteség hiánya áll. A választás előtt adócsökkentésről vagy stagnáló gázárakról beszélt, közben az ellenkezője történik. „Lassan már nincs ember, aki az Ön szavát komolyan vegye” – mondta az ellenzéki politikus.

 • Varga Mihály szomorú, mert azt hitte, hogy a reform alatt azt kell érteni, ami az embereknek jó. És most, nyakig az adóemelésekben úgy tűnik, mégsem.

  Szerintük a hideg sör az, ami az embereknek jó, pláne ilyen melegben. Részben persze igaza van, a reformoknak elvileg tényleg azt a célt kellene szolgálniuk, hogy az embereknek jó legyen, és a kampányban egyáltalán nem volt szó arról, hogy csak egy kicsit is nem lesz most jó. De az a baj, hogy ha az embereknek mindig akkor éppen jó az, ami történik, akkor hosszabb távon lesz nagyon nem jó. És ezt egy volt pénzügyminiszternek is pontosan kell tudnia.

 • A pénzügyminiszter a kormányprogramot ajánlja Varga figyelmébe. Veres János szerint ezt hajtja végre a kormány, amely stabilizációs intézkedéseket hozott az elmúlt hetekben. Azok az emberek, akikkel a pénzügyminiszter találkozott az elmúlt hetekben, tudták, hogy kellenek kiigazító intézkedések, szükség van egyensúlyteremtésre.
 • A parlament folyosóján az ellenzéki romáknak újságolta el Teleki László korábbi romaügyi államtitkár, hogy az új kormány sem mellőzi szolgálatait. Kedden jelentik be ugyanis, hogy Gyurcsány Ferenc tanácsadójaként alkalmazzák majd. Telekinek a nem a kormányszerkezethez tartozó állásáért jár majd hivatali autó és titkárnő is.
 • Az Országgyűlés szocialista folyosóján sétálgatott Bartók Tivadar, a Kereszténydemokratapárt elnöke, aki meglehetősen dicstelenül szerepelt a választásokon. Bartókot az ág is húzza, most a Semjén vezette KDNP perelte be jogosulatlan névhaszunálat miatt, így a bíróságnak kell eldöntenie, hogy ki az igazi kereszténydemokrata Magyarországon.
 • cikkünk a témában:
  nagynepihurra

  Botrány az MSZP frakcióülésén

  "Látni akarjuk, mi az alagút vége. Nem Gombnyomogató János vagyok" - méltatlankodott néhány képviselő.
 • A Fidesz volt szóvivője lotyaszájúnak nevezte Gyurcsány Ferencet, és azt kérdezte tőle, hogy tényleg 282 forintos eurót tart-e kívánatosnak, vagy csak nem tudta mi a különbség a középárfolyam és az átlagos árfolyam között. Révész Máriusz szerint a forint gyengülésének az árát a lakosság fizeti meg. Gyurcsány korábbi elszólását ismét pontosítva kijelentette: nincs árfolyamcéljuk, a monetáris politikát egy módon tudják befolyásolni, a költségvetéssel. Ezért kaptuk a csomagot. Azért, hogy a forint erős és stabil legyen.

  Révész Máriusz szerint Gyurcsány mellébeszél, populista, és nálunk a legnagyobb a világon a költségvetési hiány, ezért nem fogadta el a miniszterelnöki választ, de a Gombnyomogató Jánosok igen.

 • A volt oktatási miniszter, Magyar Bálint búskomorságában egészen a múlt százedelőig sírta vissza magát. Hétfőn például Márai Sándornak öltözött. A kassai polgár könnyű, világos nyári öltönye kiemeli hajlott, egykor miniszteri feladatokkal terhelt hátát. A folyosón járva-kelve, szórakozottan köszönget rég nem látott ismerőseinek, kollégáinak, képviselőtársainak, sőt, szemtanúk szerint valakivel hosszabban elbeszélgetett.
 • A múlt héten súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett Toller László hogyléte felől érdeklődtünk. Földije, Szili Katalin helyett kabinetfőnöke válaszolt, aki megerősítette, hogy Toller állapotáról a család kérésére kizárólag a klinika ad felvilágosítást. Hogy polgármesterként, képviselőként pótolhatja-e valaki munkáját, arra azt a választ kaptuk, hogy "emberi okokból" július közepéig az MSZP sem országosan, sem helyben nem tárgyal a képviselő helyettesítéséről. A várost Kunszt Márta alpolgármester igazgatja, a helyi választmányt Páva Zoltán vezeti, a városi ügyekkel Juhász István pécsi elnök foglalkozik. A parlamentben Toller pótlása azonban még nem megoldott, várják, hogy a pécsi politikus állapotában valamilyen változás álljon be.

 • Horn Gyula újra tanult szavazni

  Szijjártó Péter szomorú, mert csökkent a reálbér, az emberek még kevesebb pénzt vihetnek haza, ráadásul mélyrepülésben van a forint.

  A forint tényleg szívás, főleg a devizahiteleseknek. Ha tudni akarja Ön is, mennyit bukott eddig, kattintson!

  Az viszont némileg visszatetsző, hogy a képviselő a reálbérek csökkenése miatt szomorkodik. A bruttó bérek a 2006. január-áprilisi időszakban 50,6 százalékkal voltak magasabbak, mint a 2002. január-áprilisiban, a nettók - az szja csökkentése miatt - csaknem 55 százalékkal nőttek. Ezzel szemben 2002 óta a fogyasztói árak halmozottan is csak 23,7 százalékkal nőttek, amiben már az idei első öthavi 2,5 százalékos infláció is benne van.

  Vagyis a reálbérek 2002-től több mint 25 százalékkal emelkedtek - részben éppen emiatt, a 2002-es nagy jóléti reform miatt van a költségvetés olyan helyzetben, amilyenben.

 • A kormányfő, majd utána Szijjártó Péter is hazafias gazdaságpolitikáról beszélt. Jó ezt hallani, még ha eddig egyetlen kormány sem tudta pontosan illusztrálni, mire gondol, amikor erről beszél.

  A nemzeti érdekeket előtérbe helyező protekcionista gazdaságpolitika valóban létező, nem is újkeletű fogalom. Vám-, adó- és egyéb intézkedésekkel a hazai vállalkozások védelmét szolgálja, az adott ország gazdaságának erősítése érdekében. Azonban egy ilyen protekcionista gazdaságpolitika megvalósításához szükséges intézkedések egy jelentős részét - például a hazai tulajdonban lévő vállalkozások preferálását közbeszerzési eljátásokban - az európai uniós előírások nem teszik lehetővé.