Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsánynak csak Magyarország számít

2006.07.03. 12:44

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:

  Legrosszabb napjaira emlékeztet az MSZP

  Gyurcsány és csapata bevallottan is több stratégiai hibát követett el a választások óta. Ennek az önkormányzati választások elengedése lesz az egyik ára.
 • cikkünk a témában:

  Titkosszolgálat járt az MSZP frakcióülésén

  A frakció tagjai titoktartási kötelezettséget tettek, az NBH pedig átvizsgálta azt a termet, ahonnan a múlt héten információk szivárogtak ki.
 • A parlament késő délután szavaz a legfőbb ügyész jelöltjéről. Sólyom László államfő még a választások előtt, a pártokkal való egyeztetés nélkül megnevezte, kit jelöl Polt Péter utódjának. A köztársasági elnök Horányi Miklóst, a szegedi fellebbviteli ügyészség főügyészét javasolja a posztra, megválasztására azonban nincs sok esély.

  Az ellenzék ugyan támogatja Horányi megválasztását, az SZDSZ már bejelentette, hogy ők nem szavazzák meg, és ugyanígy nyilatkozott az MSZP is. A szocialista Mesterházy Attila a döntést azzal indokolta, hogy Horányi Miklóst szakmai múltja nem teszi alkalmassá arra, hogy az ügyészség megtépázott szakmai tekintélyét helyreállítsa.

  A röviden nyilatkozó politikus arra a felvetésre, hogy több sajtóhír szerint azért nem támogatják a jelöltet, mert az államfő nem egyeztetett róla, elmondta, hogy nem ez volt a fő gond, hanem a szakmai múlt hiánya. "A köztársasági elnök dönt erről, ha kíván konzultálni róla, akkor konzultálni fogunk" - fűzte hozzá.

  Sólyom László a választás előtt felszólal a parlamentben.

 • A napirend előtti felszólalások sorát Gyurcsány Ferenc kormányfő nyitja, Csak Magyarország számít címmel. A KDNP-s Deák András az energiaárak emelkedéséről, Dávid Ibolya (MDF) „demokráciánk védelméről” beszél. Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető Megemlékezés címmel tart felszólalást, az MSZP-s Török Zsolt aziránt érdeklődik, hogy kik kapnak gázártámogatást. Kuncze Gábor (SZDSZ) a „csomagról és fogadtatásáról” beszél.
 • A házelnök a hétvégén elhunyt volt belügyminiszter életútját ismerteti. Horváth Balázst az Országgyűlés is saját halottjának tekint. A képviselők egy perces felállással gyászolnak.

 • A parlament jegyzőjének meg-megremeg a hangja, mialatt ismereti a délelőtt kinevezett államtitkárok névsorát. Sőt a hangja is elmegy, de aztán visszajön.
 • A miniszterelnök ismét felszólal napirend előtt, mint mindig. Ő is megemlékezik Horváth Balázsról, és részvétet is nyilvánít.

  Majd a csomagra tér. Nincsen erős és sikeres Magyarország rend nélkül, mondja. A szabályokat be kell tartani, mégpedig mindenkinek, mondja Gyurcsány, merthogy a normák, szabályok betartása a demokráciához tartozik. Magyarország a kiskapuk országa, mondja Gyurcsány, de feltehetőleg nem az áfamentes medencékre gondol, merthogy próbaidő végén elküldött alkalmazottakról, színlelt szerződésekről, zsebből fizetett, minimálbéren bejelentett dolgozókról és vásárolt számlákról beszél.

  A kormányfő száját többször is elhagyja a hátsó udvarok Magyarországa kifejezés.

 • A rendet csak az a közös meggyőződés tarthatja fenn, hogy Magyarországot a befizetett adók fejlesztik, mondja a kormányfő. Gyurcsány számlát adó építési vállakozókról, bejelentett dolgozókról álmodik, akik rendesen fizetik a közterheket. „Ha mindenki csak magával törődik, ki törődik a nemzettel?” – kérdezi a miniszterelnök, közben büszke adófizetőket vizionál, akik örömmel fizetnek adót, majd elégedetten nézik az autópályát, hm, a leállósávban az én pénzem is benne van.
 • „Egyszer kaptam rá hatmilliót, de soha többé nem pályázok” – mesélte néhány hete egy vidéki kastélyszálló tulajdonosa, amikor kérdeztük, hogy a kúriát önerőből vagy pályázati pénzekből újította-e fel. A hatmilliós uszodaépítéshez – egy kerti medencét telepítettek – hatmilliós önerőt kellett hozzátennie, de a beruházásból mégis rosszabbul jött ki, mintha nem kapott volna támogatást.

  „Kijött egy kotrógépes srác, ötvenezerért kiszedte volna a medence gödrét. Amikor kiderült, hogy számla kell, egy mélyépítő céget kellett megkeresnem, és végül 200 ezer forint plusz áfát fizettem a munkáért” – indokolta a gazda, miért nem fog többet pályázati pénzből beruházni.

 • A miniszterelnök szerint azzal bővíthetnénk az adózók körét, ha ahányszor megkérdezik, kérünk-e áfás számlát, azt mondanánk, igen, kérünk. Mi jobban szeretnénk, ha mondjuk az orvosok hálapénzének és a prostituáltaknak a megadóztatásával kezdenék, de sajnos erről most sincs szó.
 • A nagy reformokra tér Gyurcsány, miután megoldotta az adófizetés problematikáját. A közfelelősség gyakorlása mind a tízmilliónk kötelessége, igazít el a miniszterelnök ideológiailag, és meg is tapsolják érte.

  A kialakult intézmények teszik az országot igazságtalanná, elemez a szónok, hogy rendet vágjon a kiigazítás és a reform erdejében, miközben a tandíjjal akar esélyegyenlőséget teremteni a felsőoktatásban, differenciált bérezéssel pedig a nővérek és ápolók között. Közben persze azért csak leépítenek is, meg emelik a gázárat. A tandíj nem tandíj, hanem verseny, esély és egyenlőség, nem egyszerűen pénzfizetés, hanem igazságteremtés, fejelsztés, haladás, azaz reform, fejtegeti. Fizetni azért kell majd.

 • Gyaurcsány szerint a kormány által diktált tempó gyors, de olyan igazságosság lesz, mint a pinty. És beszól az ország kultúrájának is, amikor egy celebritást idéz, aki nem hajlandó parkolási díjat fizetni. Gyurcsány ezt akarja megváltoztatni.
 • A kormányfőt láthatóan zavarja, hogy a nép nem érti meg a reformjait. De ő kifejti, mit akar, és egyértelművé teszi, végig is fogja csinálni.
 • Dávid Ibolya a miniszterelnök szép szavait hallgatva csak azt nem tudja, hogy Gyurcsány Ferenc hol élt az elmúlt években. A két nagy párt folyamatosan ígérgetett a választási kampányban, pedig tisztában voltak azzal, hogy Medgyessy száznapos programja miatt (a 2002-es osztogatás) súlyos megszorításokra van szükség. Dávid szerint a Fidesz a vereségével megúszta a kormányzást.

  Dávid szerint a magyar miniszterelnök pozíciója mentesül a hétköznapi erkölcs alól. Lódítottak, hogy nyerjenek, majd megszorítanak, hogy kormányozni tudjanak. Mindez a választás előtti áfacsökkentésben, majd a választás után áfaemelésben csúcsosodott ki. A gazdaságról azt mondja, hogy az nem pannonpuma, hanem fogatlan oroszlán.

 • Csupán azért kért szót, hogy jelezze: Horváth Balázs halála után nem mennek bele egy politikai vitába, bár van véleménye.
 • Igaza van Dávid Ibolyának, amit a kormány az adótörvényekkel művelt, az a legenyhébb megfogalmazás szerint is hazugság volt. A választás előtt levitték az áfát, és ötéves szja-csökkentési programot hirdettek, kiegészítve a tb-járulék csökkentésével és a tételes eho megszüntetésével.

  Aztán a választások után a kiürült államkasszára hivatkozva mindent visszacsináltak, az áfa emelkedni fog, az szja nem csökken, a tb-járulékok sem fognak, és az eho sem tűnik el novembertől. Ez még elfogadható lenne, ha kormányváltás lett volna, de nem volt, így marad az a magyarázat, hogy a kormány hazudott, szándékosan és előre megfontoltan félrevezette a választókat.

  Mindenesetre tény, hogy az MSZP 1400 milliárd forintnyi választási ígéretéből eddig semmi sem valósult meg. Ami egyébként nem biztos, hogy túl nagy baj.

 • A KDNP-s Rubovszky György sem akar vitázni, mivel Horváth Balázs is a frakciószövetségben politizált.
 • A szocialista Simon Gábor akar vitázni. Szerinte a reformokhoz kell bátorság, a kiigazítások alátámasztására még József Attilát is citálja.

  A képviselő elvesztette az alkotó ellenzékiségről szóló illúzióját. A kis államot dicséri, bár tudja, hogy a változtatás rejt magában konfliktust. De aztán elmagyarázza, hogy a politikus a következő választásra, az államférfi az ország érdekére gondol.

 • Kuncze Gábor is részvétét fejezte ki Horváth Balázs halála miatt; pontosan emlékszik, hogy mennyi közös célja volt vele a rendszerváltás parlamentjében. Arra is emlékszik, hogy milyen állomások vezettek oda, hogy szem elől tévesztették a közös célt, hogyan kerekedett a csoportcél az egyéni célok fölé.

  A racionalizmus helyébe nem léphet a populizmus. Értelmes döntések kellenek, segítve a leszakadókat, és felzárkózni Európához, mondta.

 • Kuncze Gábor parlamenti felszólalását egy rendkívüli esemény zavarta meg. Szabó Zoltán szocialista képviselő csattanósan hapcizott, ami miatt a szabaddemokrata frakcióvezető feléfordult, és megköszönte, hogy véleményét Szabó akaratlanul is megerősítette.
 • Ma gyászol mindenki, a többség feketébe öltözött. Vojnik Mária egy gyanúsan zöld ruhában van, az egyik női államtitkár pedig rózsaszínben pompázik.
 • A politikai életben is jogszerű lehet kizárni valakit a frakcióból, de a családból kizárni valakit nem célszerű, üzente Gyurcsány a közéleti és magánerkölcs különbözőségéről Dávid Ibolyának. (A most elhunyt Horváth Balázst az MDF zárta ki a frakciójából)

  Sajnálja, hogy Dávid Ibolya nem beszél arról, hogy mi legyen az országgal.

  Gyurcsány meg szeretné óvni a nemzetet a keserű ébredéstől.

 • A munkaügyi minisztérium államtitkára, Csizmár Gábor nem elől, hanem a hátsó sorokban kapott helyett, ami rangban a nem előkelő helyek közé tartozik.

  Az is igaz, hogy Csizmár Gábor nem került a hierarchiában olyan hátra, hogy lesajnálva beszéljünk róla, hiszen amennyiben Kiss Péter miniszter éppen közfeladatok ellátása miatt nem tartózkodik a parlamentben, Csizmár beülhet a főhelyre, közvetlenül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellé.

  Ezért Csizmár nem is búslakodik, hanem munkához lát. Hétfőn vezetői megbízatásokat, az új köztisztviselői törvény miatt pozícióvesztésről szóló értesítéseket írt alá tucatjával. Követni sem tudtuk azt a köztisztviselőknek szóló levéláradatot, amelyet Csizmár szignált. A köztisztviselők életét meghatározóan érintő döntések, mondhatjuk, másodpercek alatt születtek meg.

 • Deák András fáljalja, hogy a parlament csak húsz másodperces vigyázzban állással emlékezett meg Horváth Balázsról.

  Majd miután ezt szóvá teszi, a KDNP-s politikus rátér arra, hogy a kormánynak nem volt joga emelni az energiaárakat, mivel a gáznak nincs világpiaci ára.

  A képviselő szerint a kormány a döntésével 52 milliárd forintot vett ki az adófizetők zsebéből, ráadásul a gázáremelésnél a gázszolgáltatók kapják a többletet, nem az állam.

 • Mivel Magyarország sokkal több gázt fogyaszt, mint amennyit termel, a gáz túlnyomó többségét importból kell fedeznie. Az importált gázért olyan árat kell fizetnie, amilyet a nagy gázexportálók - Magyarország elsősorban az orosz gáztól és a Gazpromtól függ - megszabnak. Ez évek óta többszöröse a lakosság által fizetett árnak - az oroszok épp az év elején emelték több országnak, egyebek mellett Ukrajnának szállított gáz árát -, és ezt hívhatjuk bátran világpiaci árnak.
 • Kóka szerint Deák mítoszokról beszélt. Az elmúlt másfél évtizedben nőtt a földgázfelhasználás, hiszen ez a legkényelmesebb. Közben a hazai kitermelés csökkent, ma a felhasznált mennyiség húsz százalékát termeljük ki, a többi import.

  Az Orbán-kormány az áremelés 70-75 százalékát terhelte a fogyasztókra, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány nagyjából az ötven százalékát.

  Kóka szerint felelőtlenség azt állítani, hogy a határon megállítható az áremelés.

 • Dávid Ibolya a demokrácia védelmében szól napirend előtt, és Gyurcsány oktatásába kezd arról, miről is szól egy választási kampány. Az MDF elnöke szerint az MSZP és Gyurcsány átverte a választókat a kampányban, mert ha azt mondták volna, amit most tesznek, nem nyerték volna meg a választást.

  De azért meghívja egy házi készítésű halászlére, mert amit ő főzött, az nem jó. Majd felhívja a figyelmet a kábítószerek elleni küzdelem fontosságára, és elmondja, mit mond majd erről később képviselőtársa, Csáky András.

  Petrétei József igazságügy-miniszter válaszol, és elmeséli, hogy a választási program és a kormányprogram két külön dolog. A miniszter nem idézi Horn Gyulát, aki szerint, mint tudjuk, a kormány szava nem úri becsületszó. Viszont a miniszter is fontosnak tartja a kábítószer elleni fellépést, de nem csak büntetőjogilag.

 • A Fidesz frakcióvezetője eltérve a tárgytól Horváth Balázst gyászolja, de nem említi meg a híres erkélyjelenetet, hanem lebalázsozza a pannon polgárt, akit mindenki gyászol.

 • A volt belügyminiszter (most önkormányzati és területfejlesztési miniszter) a volt belügyminiszterre emlékezik Navracsics Tibornak válaszolva.
 • Azt mondják, a múlt heti puncsos ruha sikere után Lamperth Mónika a hétvégén hosszasan töprengett, milyen viccel lepje meg ma képviselőtársait. Végül azért döntött amellett, hogy mobiltelefonnak öltözik, mert a Szent István körúti szabója szabadságra ment, és nem volt, aki tanácsot adjon neki. A szabósággal szomszédos mobiltelefon-szaküzlet viszont ötletrohamot idézett elő miniszternél. Micsoda szépséges, virágos, álmodozós kirakat, micsoda készülékek! Lamperth Mónika ruhája mások szerint viszont azért szexi, mert rejtett bájait kiemeli. Volt olyan is, akit megkérdeztünk az önkormányzati miniszter ízléséről, de ő nem jutott szóhoz.