Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hova tűnt Gyurcsány Ferenc?

2006.07.17. 13:00

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A KDNP-es Harrach Péter a lejtőre került családokról beszél napirend előtt. Az MDF-es Boross Péter a „Kényszerű döntések vagy totális reform” címet adta felszólalásának, de még ennél is jobbal rukkolt elő a szocialista Csákabonyi Balázs: „Nyugdíjas érdekvédelmi szervezetek állásfoglalása”. A sort a fideszes Szijjártó Péter zárja. Napirend előttijének címe: „Elfelejtett nemzedék”. De hova tűnt Gyurcsány Ferenc? Elkezdünk nyomozni.
 • Az országgyűlés egyperces felállással elkékezik meg a hétvégén, 39 éves korában elhunyt fideszes EP-képviselőről, Pálfi Istvánról.
 • A KDNP képviselője látható együttérzéssel arcán, szomorúsággal hangjában siratja a magyar családokat. A képviselő párhuzamot von Bokros és Gyurcsány csomagjai között.

  A képviselő saját miniszterségére emlékezik, amikor adókedvezményt adtak a gyerekek után, két és félszeresére emelték a minimálbért. Akkor 1998-at írtunk. A Gyurcsány-kormány alatt-miatt a legszegényebbek és az alsó középosztály tagjait a lecsúszás veszélye fenyegeti, mondja a képviselő.

  A képviselő szerint a múlt héten elfogadott és Sólyom László által ma aláírt törvények veszélybe sodornak. Drágul a gáz, a kultúra meg a minden, egy kétkeresős családban 8600 forinttal nőnek a kiadások, ami a bevételek csökkenésével egytütt 14 ezer forintos lyukat rak a családi büdzsékbe. Ezt Harrach szerint orvosolni kell.

 • Nem is emlékszünk olyan parlamenti ülésre, amelyik nem Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felszólalásával kezdődött. De a kormányfő ma nincs az ülésteremben, és egyelőre nem tudni, merre kóborol. Állítólag a szobájában kuksol, megpróbáljuk kideríteni.
 • A szociális és munkaügyi miniszter szerint orvosolhatóak a problémák, akárcsak 1995-ben, amikor a Bokros-csomaggal orvosolták a gazdaság helyzetét, ami ahhoz vezetett, hogy ma uniós tagok vagyunk, lendületesen nőtt a gazdaság, stb.

  Csakhogy az ezedfordulóra a lendület kifulladt, a növekedés csökkent, ésatöbbi. Kiss Péter szerint az adókedvezmények átalakítása (=szűkítése) pont azokat hozza jobb helyzetbe, akik rosszabb helyzetben vannak. Az új, júliusban életbe lépett családtámogatási rendszer éppenhogy felhozza a nagycsaládosokat, idősöket, fogyatékkal élőket stb. Tehát a miniszter szerint a gázáremelés őket segíti.

 • Boross Péter MDF-es frakcióvezető-helyettes, exminiszterelnök szerint elérkezett a kényszerű igazság órája. A példátlan kampány alatt mindenki tudta, hogy a költségvetés elszállt, a hiány rázuhanhat a közepesen teperő gazdaságra. A kampányban persze erről szó sem esett, de a kormánynak most cselekednie kellett.

  Azon nem szabad csodálkozni, hogy az adótörvényekre nemmel szavazott az ellenzék, mert nincsenek számok, adatok a következményekről, mondta. Boross Péter azonban csodálkozik, miért kellett totális reformsorozatot indítani, miért kell hozzányúlni az egészségügyhöz és az oktatáshoz éppen most, amikor ezzel nem is spórolnak. A közigazgatás reformját végképp nem érti az exminiszterelnök, és aggódik, hogy az alkotmány ellenében is reformok lesznek, éppoly értelmetlenül, mint a hetvenes években.

 • cikkünk a témában:

  Megtört a zuglói átok

  Keller László, kormányzati funkció hiányában, Törökbálinton építené tovább karrierjét, Tóbiás József, korábbi pártigazgató pedig Érden próbálkozott. A XIV. kerületben viszont minden korábbi negatív elõjel ellenére megszületett a megállapodás az SZDSZ és az MSZP között.
 • Épp az ülésteremben reagál Boross Péter (MDF) felszólalására. Pedig már másnaposságra kezdtünk gyanakodni, blogjában ugyanis azt írta: "Este még barátok jöttek, elücsörögtünk a teraszon vagy fél 11-ig, egy-két hosszúlépés társaságában."
 • A miniszterelnök, mint írtuk, váratlanul előkerült, és válaszol Boross Péternek. A szokásos lózungok után mond is valamit: a megyék ósdiak, túlhaladottak, lemaradottak közigazgatásilag. Az új kormány szerinte helyesen cselekedett, amikor benyújtotta javaslatait, azonnal, miután esküt tett. Ha magára vesz valamit a kritikákból, inkább azt, hogy miért ilyenen későn kezdett hozzá, nem pedig azt, amit Boross Péter mondott, hogy miért ilyen nagy a tempó. Gyurcsány szerint amit egy kormány nem intéz el az első másfél éve alatt, azt nem is fogja.

 • Fotók: Huszti István

  A szocialista Csákabonyi Balázs szerint a nyugdíjasok érdeke, hogy minél gyorsabban menjenek végbe a megszorítások, és örül annak, hogy a kormány kifizeti a nyugdíjakat.

 • Kiss Péter miniszter nem bánta Csákabonyi kedves szavait.
 • A kormányfő hirtelen eltűnéséhez és csodálatos felbukkanásához hasonló eset történt a parlamenti sajtószobában, ahol tudósítónk nem tudta a központi áramforráshoz csatlakoztatni a laptopját, mert eltűnt a hosszabbító. Egy véletlen folytán azonban a földben talált egy dugaszolóaljzatot, így folytatódhat a nagy munka.
 • Az MSZP frakcióvezetője, Lendvai Ildikó a parlament piros társalgójában megnyugvásának adott hangot, hogy a köztársasági elnök aláírta a múlt heti törvénymódosításokat. "Tudjuk, nem mosolyogva hozta meg döntését" - kommentálta Lendvai a hétfői bejelentést.

  Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője néhány perccel Lendvai után azon a szálon indult el, hogy "tiszteletben tartják" Sólyom döntését, de a jövőben is nemmel szavaznak minden olyan kormányzati előterjesztésre, amely növeli a lakosság terheit.


 • Az ifjúságról szóló törvényt hiányolja Szijjártó Péter fideszes képviselő, pedig a kormány megígérte. A kormány most annyira messzire ment, hogy az ifjúságról szóló jelentést sem tárták a parlament elé. A képviselő a kampányígéreteket is a kormány szemére vetette. A Fidesz szerinte például már akkor megmondta, hogy a szocialisták bevezetik a tandíjat, amit akkor az MSZP cáfolt. A Fiatal Baloldal parlamenti képviselőit arra buzdította, hogy szavazzanak nemmel a tandíjra. (Szijjártó is hiányolta a miniszterelnököt az ülés kezdetéről, mert így nem reagálhattak el sem mondott beszédére.)


 • Kiss Péter a forróvérű Szijjártónak a megfontolt Csákabonyit ajánlja példaképnek. Szocpollal, fészekrakó programmal, sorkatonaság eltörlésével vág vissza. A Fidesz-kormány támogatási politikáját "egy miniszterelnökös négy gyerekesnek" nevezte, a többit már hallottuk bármelyik nyolcvanas évekbeli KISZ-gyűlésen.


 • Miközben Gyurcsány Ferenc hollétét nyomoztuk, kiderült, hogy a dolgozószobája előtti folyosórészen, úgynevezett "doorstep" sajtótájékoztatót tartott. A kormányfő a Sólyom-döntésnek örült. Mint mondta, a kormány eddig sem, és Sólyom László döntése után sem "dőlhet hátra". Erős fundamentumra van szükség, mondta még. A kormány nem tervez további megszorító döntéseket, mondta, és arra kérte a sajtót, hogy ezt juttassák el az emberekhez.

 • Az MSZP frakció ijedtében inkább nem támogatja korábbi saját javaslatát, amely az elhunyt képviselők hozzátartozóinak a képviselői tiszteletdíj hathavi kifizetését tette volna lehetővé. Egyik informátorunk szerint a frakció azzal indokolta a módosítójavaslat elvetését, hogy a megszorítások idején nem lehetne jól kommunikálni ezt a döntést.

 • Gyurcsány Ferenc rejtelmes eltűnéséhez, valamint a parlamenti sajtószobából meglovasított hosszabbító történetéhez, és mindkettejük csodálatos megtalálásához hasonló esetre derült fény a parlamenti patkóban. Lamperth Mónika ma nem puncsnak, és nem is tarkabarka mobiletelefonnak öltözött, sőt, vajszínű zakója alól piros blúz kandikál, rózsás kitűző, vöröses fülbevaló, és pirosra rúzsozott száj adja a kereteket. A fél sajtó azon töpreng, mi történhetett a volt belügyminiszter méltán gyalázott ruhatárából a csicsával?

  És a csattanó: Gy. Némeh Erzsébet éjjel a miniszter és Jegessy András hálójába lopakodott, és a legvirágosabb darabot elemelte onnan. A budapesti MSZP frakciójának vezetője ma ebben pompázott. Hogy mi a benyomásunk róla? Nem találunk szavakat. Tömör gyönyör. Hirtelen Mitnyan György által és ízlésével megalkotott világért könyörgünk.


 • "Egészség nélkül minden semmi" - mondja interpellációjában Mikola István, a nemzet orvosa. A Fidesz képviselője arra kíváncsi, tudja-e az egészségügyi miniszter, mit jelent az új kórházfinanszírozási rendszer azon túl, hogy a közüzemi számlák is emelkednek. Spórolni nem tudnak már hol, elbocsátások lesznek, nőnek a várólisták, a rákosok előbb mehalnak, minthogy sorra kerülnének a kemoterápián. "Meghallja-e ezeket miniszterelnök úr?" - kérdi Mikola István, de válaszol is: hogy hallaná meg, amikor most is beszélget, amikor ő beszél. "Milyen parlament ez?" - kérdezi a nemzet orvosa, aki mindig meghallgatja a minisztert.


 • Az egészségügyi miniszter a fenébe küldi Mikolát, szerinte méltatlan egy orvoshoz, és nem igaz, amit a nemzet orvosa a daganatos betegekről mondott. A kezében lévő papír szerint az onkológiai intézet tíz százalékkal költhetett többet, mint egy évvel korábban. A legkorszerűbb gyógymódokat vezetik be, és úgy szervezték át az ellátást, hogy a rákosokat ott lássák csak el, ahol ehhez minden feltétel adott.

  Hiába adtak több súlyszámot, (ez nyilván pénzt jelent), a kórházak másra költötték, vagy nem használták ki a rendelkezésre álló súlyszámforintokat. Azért hoznak új szabályokat, hogy ahol nincs meg minden feltétel a bonyolult esetek ellátására, ott ne gyúgyítsanak ilyeneket, hanem ezt a pénzt oda adják, ahol meg is tudják gyógyítani a beteget, mondja Molnár Lajos.

  Mikola nem fogadja el a választ, szerinte Molnár hazudik, és három rákszervezet levelét lobogtatja olyan betegekről, akik nem kapták meg a gyógyszerüket. Végül Bibót idéz, miközben Molnár Lajos ellenlevelet lobogtat.

  A parlament elfogadta a választ.

 • Nógrádi László volt közlekedési miniszter szerint a gazdaság motorja a közlekedési infrastruktúra. A fideszes képviselő a rédicsi határátkelőhely növekvő forgalma miatt interpellál. Itt óránként 103 teherautó halad át, csakhogy a környéken sok a baleset, nagy a zaj, és nem épül összekötő út az M70-es és a határátkelő közé, az útmenti falvak veszélybe kerültek, ami ellen má többször tiltakozott. Nógrádi László a második világháború sebeit gyógyítva felújította a vasútállomásokat, de nem épül út, és a vasutak is megszűnnek.

  Kóka János összehasonlítja az Orbán-kormány alatt épített utakat és a mai kormány útjait, amin a képviselők jókat nevetnek. Kóka elmeséli, hogy a magyar oldalon kész az út, csakhogy Szlovénia nem épít, úgyhogy marad a forgalom és a dugó. A szlovénok építeni fognak, és akkor majd jobb lesz, ígéri. A Lentit és Lovászit elkerülő utak pedig értelmetlenek Kóka szerint, mert sokáig tartanának, és nem is áll összhangban a még el sem készült második nemzeti fejlesztési tervvel.

  Nógrádi László nem fogadja el a választ, mert a vonat megszüntetésével még a buszok is jönnek, és egyáltalán. A parlamentet azonban ez nem hatja meg, elfogadják a miniszteri választ.


 • Az Országgyűlés leszavazta Belovics Ervin legfőbbügyész-helyettes válaszát, akihez a Baumag Szövetkezet ügyében intézett interpellációt Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Herényi Károly interpellációjában azt kérdezte a legfőbbügyész-helyettestől: hol tart a Baumag és a többi ingatlanbefektetési szövetkezet ügyében az eljárás.

  Belovics Ervin legfőbbügyész-helyettes válaszában közölte, a Baumag Szövetkezet ügyében már befejeződött a nyomozás. Mint közölte, a nyomozóhatóság 2006. június 6-án küldte meg az iratokat vádemelési javaslattal. Az ügyészségnek kilencven nap áll a rendelkezésére, hogy meghozza a döntését - tette hozzá. Mint mondta, a Fővárosi Főügyészség a Baumag Szövetkezet ügyéről a károsultakat - az érdemi ügyészi döntés meghozatalát követően - sajtóközlemény útján is tájékoztatni fogja.

  A képviselő, és az Országgyűlés többsége sem fogadta el Belovics Ervin válaszát.

 • "Mi az oka, hogy se Ön, se kormányának minisztere nem hajlandó kivizsgálni a mindenkori legnagyobb bírsággal sújtott informatikai panamát? - kérdezte a fideszes Kontrát Károly a miniszterelnöktől. - Ön szerint jó helyen van most Magyar Bálint?" Arra utalt, hogy a volt oktatási miniszter a milliárdok felett döntő fejlesztési kabinet tagja lett. Júniusban az informatikai iparban rekordnak számító bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa három informatikai cégre, összesen másfél milliárd forintot kellett befizetniük. A társaságok kartellba tömörülve indultak felsőoktatási intézmények informatikai beszerzésein.

  A történtek nem sértik a törvény betűjét és szellemét, idézte a Gazdasági Versenyhivatalt Gyurcsány Ferenc kormányfő. Az eljárásban szerinte nem a kormány, hanem az egyetemek követtek el hibát.

  Kontrát emlékeztetett Kuncze tolvajbandázására (az ellenzék egyes tagjait nevezte annak), amikor azt mondta, Kunczénak "csak meg kellene fordulnia, ott vannak az Önök soraiban". A választ a képviselő nem, a parlament elfogadta.


 • A fideszes Kiss Attila azt kéri számon a kormányfőn, hogy mit mondott a kampányban, és ehhez képest mit valósít meg. Hazugságról, a hazugság részleteinek kibontásáról beszél. Az ellenzék kineveti Gyurcsányt, amikor azt mondja: "Beszéljünk egyenesen őszintén, ezt tettük eddig is." A kormányfő válasza után a kormánypártok képviselői hevesen tapsolnak, az ellenzék viszont morog. Végül a többség megszavazza Gyurcsány válaszát.

 • Kiss Péter soha sem fogja megtudni, hogy miről maradt le, mondta a Fidesz-frakció egyik prominense, miután az ellenzéki padsorokból a képviselők a folyosókra áramlottak az interpellációs szócsata után. A Fidesz képviselőit egészen feldobta a hétfői ülésen a miniszterelnökkel vívott verbális küzdelem, amelyben szerintük többször is jól rápirítottak a miniszterelnökre és a kormánypártokra. Az egyik humoros felszólalás közben a fideszesek arra is felhívták a figyelmet, hogy a kétoldali közderültség közepette Kiss Péter békésen szunyókált Gyurcsány oldalán.
 • Karrierje csúcsára jutott Áder János, a Fidesz tavalyi frakcióvezetője. Drámai hangú felszólalásában (úgy kezdte: Virágzik a parlagfű) az allergiások védelmében veszi célkeresztje górcsöve alá a kormányzatot. A második Gyurcsány-kormány nem ad elég pénzt a parlagfűirtásra, miközben egyre több az allergiás, akiknek a gyógyszerére, betegállományára milliárdokat költ a kormány. "Mire számíthatnak az allergiások idén?" - kérdezi a csornai Charles Bronson.

  Áder méltó ellenfelet kap. Személyesen Gyurcsány Ferenc válaszol neki. Ő elmondja, hogy a föld- és telektulajdonosok kötelessége az irtás, akiket ők megbüntetnek, ha nem kaszálnak, sőt le is kaszálják helyettük. Úgyhogy irtják ők a füvet rendesen. Gyurcsány véletlenül vadkendert említ parlagfű helyett.

  Áder szerint viszont nem védekezik eredményesen a kormány, mert parlagfű helyett nyilván vadkender ellen védekeznek, csillogtatja humorát a Fidesz képviselője. Áder szerint az utak, vasutak mentén, elhagyott állami ingatlanok területén virágzik leginkább a parlagfű.

  Gyurcsány - mert Áder nem siklik el botlása fölött - sejtelmesen azt kérdezi, Áder csak nem a vadkender pártján áll.

 • A Fidesz várhatóan a jövő héten dönti el, hogy kit indít a Horváth Balázs halála miatt megüresedett parlamenti mandátumért Veszprémben. Úgy tudjuk, hogy három, országosan kevéssé ismert helyi politikus közül kerülhet ki a jelölt.
 • Közvetítésünket befejezzük. Viszlát!