Március 15-e és a népszavazás a parlamentben

2007.03.12. 14:59

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tudósítóink a következő csendéletet rögzítették: a fideszes Borsos József laptopján yachtokat néz slideshowban, Mécs Imre Demcsák Zsuzsa blogját olvasgatja, majd a velvet.hu-n Havas Henrikről gyűjt be információkat, Fodor Gábor egy Winkler Nórával készült interjút néz figyelmesen. Közben szavazás következik, Gyurcsány Ferenc egy pillanatra zavarba jön, Hiller Istvánra tekint, az kisegíti, és jelez a fejével: nemmel kell szavazni. Veress József publicisztikát ír, amelyben a párbeszéd fontosságára hívja fel a figyelmet.
  • Szijjártó Péter kérdése alapján zsíros állami megrendelésekből. A fideszes képviselő szerint Kóka János vezette minisztérium pályázatain "néhány szerencsés" két hónap alatt három milliárd forintot kapott. Szijjártó szerint Kóka barátai kapták a pénzt. Példaként a Dataplex nevű céget hozta fel, ami korábban Kóka Elenderének volt az üzleti partnere. A Dataplex ügyvezetője minisztériumi állást kapott. A cég azóta állami megrendelések tömegét kapta, majd nemrégiben 5,1 milliárd forintért adták el.

    "A kakaobiztos.hu meg a Heti válasz nem tette magasra a lécet, de ön még ezt is leverte- válaszolta Kóka, és összefüggésbe hozta az egy évvel ezelőtti rágalmak felmelegítése és az SZDSZ elnökválasztását. - Semmi közöm az említett magáncégekhez, sem a tranzakciókhoz. A szerződő cégek nem állnak a GKM ellenőrzése alatt, a GKM felügyelete alá tartozó cégek nem kötöttek szerződést a Dataplexszel." Kóka bejelentette, hogy sajtópereket indít az ügyben. Az újarisztokrácia-kampányról 1947-48 és a bolsevikok kampánya jutott eszébe. Arra kérte a Fideszt, hogy próbáljanak inkább az ország felemelkedésén dolgozni a vádaskodás helyett.

    Szijjártó óvta Kókát a diktatúrák emlegetésétől, "nehogy megsértse a mögötte levő padsorokban ülőket". A választ nem fogadta el, de a parlament igen.
  • Gyurcsány Ferenc az imént felállt, kiegyenesedett, testtartása és feje görcsös merevségre utal, szakértőink szerint a miniszterelnök karót nyelt.
  • Egy perc múlva kezdődik Orbán Viktor sajtótájékoztatója. Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György elhagyta az üléstermet, talán feszülten azt várják, mi érkezik jobbról.
  • Balla György (Fidesz) arra panaszkodik, hogy össze kell húznia mindenkinek a nadrágszíjat, kivéve a kiváltságosoknak. Ilyennek nevezte Kóka Jánost, aki a helikoptere eladása után trükkökkel, a szabályokat kijátszva épít házat a Normafán. Miért nem az történik, mint minden halandóval, hogy ha házat épít, akkor azt a saját nevén teszi? Miért a tulajdonában lévő cég építi a házat? Miért akar kibújni a terhek alól?
  • "Folytassuk akkor" - kezdte válaszát Kóka János gazdasági miniszter, majd amikor a sikerről, magántulajdonról, vagyonról kezd el beszélni, akkor nagy kiabálás kezdődik a fideszes oldalon. Majd ismét a negyvenes évek második felének retorikájának hangnemét emlegette. "Cáfolok minden egyes rágalmat - mondta -, várjuk meg a sajtóhelyreigazítási per eredményét." Azt mondta, egyetlen fillér titkolt jövedelme sincs, engedéyeket beszerezte, az adókat befizette. Balla György nem fogadta el a választ, és a puma tulajdonságait sorolva azt mondta, hogy a puma, ha fogságba esik, emberszerű sikolyokat hallatt, és gyarkan lesből, hátulról támad.
  • "Tamásiban és a kistérség 32 településén több, mint 2500 - népsűrűségben alultervezett - vállalkozót a kormány végleg térképen kivülre akar szorítani?" – fordult krédéssel Kóka Jánoshoz Hirt Ferenc fideszes képviselő. Meglepetésünkre megértettük a kérdést. Hirt kifogásolta, hogy a mikro- és kisvállalkozásoknak kiírt uniós támogatási pályázatok egyik feltétele a 100 fő/négyzetkilométert nem meghaladó népsűrűség, aminek Tamási és környéke nem felel meg. Mi értelme van ennek a feltételnek, kérdezte Hirt.

    Kóka is meglepdődött, hogy a személyeskedés után érdemi kérdést kapott. Válaszából kiderült, hogy a kifogásolt pályázat nem is Tamási kistérséget célozta, a pályázatok között található olyan is, amely kiírásának a tamási vállalkozók is megfelelnek. Válaszát mégsem fogadta el Hirt, merthogy ezek jövőbeni pályázatok, ő pedig a jelenről érdeklődött. Az országgyűlés elfogadta a választ.
  • Török Zsolt szocialista képviselő felszólalásának tartalma, amelyben hihetetlen kreativitással rejtette el az aktuális üzeneteket, az volt, hogy mit tanítanak a fiataloknak manapság történelem címszó alatt, mit tanítanak a vezérkultuszról, a mozgósításról, stb, stb. Mi értettük, és együtt bólogattunk vele (Hát persze, hogy a Fidesz egyenesen a nyilaskorszak felé rohan). Arató Gergely oktatási államtitkár elmondta, a gyerekek holokausztról, sikertelen kiugrási kísérletekről, ilyesmikről tanulnak. Ahogy láttuk, Török Zsoltot megnyugtatta, hogy a mai gyerekek is tudják, hova vezet a vezérkultusz. Mert nem szeretné, ha a "fasizmus XXI. századi mutációja felütné a fejét". A minisztérium szeptemberig megfelelő intézkedéseket hoz.
  • cikkünk a témában:

    Két új népszavazási kérdést nyújt be a Fidesz

    2007-ben már nem lehet törölni a vizitdíjat, de 2008-ban, 2009-ben esetleg lehet, mondta Orbán, aki szerint nem kell félni, nem fog fájni.
  • Ezekben a percekben szavaz a parlament az elvárt adóról, majd az MTV közalapítvány kuratóriumának elnökségér?l, a Start-programról, és a lengyel-magyar barátság napjának módosításáról, de ezeket már nem közvetítjük, hanem elköszönünk. Viszontlátásra.