Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Gyurcsány értékeli a kormánya egy évét

2007.06.11. 12:32

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:
  nagynepihurra

  Gyurcsány vendégségben járt az SZDSZ-nél

  Kóka János pártelnök arról beszélt, hogy a június 25-ével kezdődő héten meg kell állapodniuk az elkövetkezendő három év kormányzati teendőiről.
 • A napirend előtti hozzászólások sorát Gyurcsány Ferenc nyitja a kormány egy évét értékelő beszédével (Teljes felelősséggel). A KDNP-s Soltész Miklós Tébolyodott egészségpolitika, az MDF-es Herényi Károly A vizsgálóbizottságokról, az SZDSZ-es Gusztos Péter Blöff, a fideszes Mikola István Valamennyiünk érdekében VII. címmel szólal fel.
 • Minden képviselő megkapta egy kísérőlevél társaságában a kormány egy éves tevékenységét bemutató kiadványt. "A kormányzás elmúlt egy évét bemutató kiadvány azzal a szándékkal született, hogy átfogó képet adjon mindazokról a lépésekről és intézkedésekről, melyeket az egyensúly megteremtése, a reformok megindítása és a fejlesztések előkészítése érdekében a kormány megtett és elhatározott" - kezdődik a Kedves Barátom megszólítású Gyurcssány-levél. A dokumentumban Gyurcsány kifejti, ez az első év kevés ahhoz, hogy az eredményeket érzékelni lehessen, de azt is hangsúlyozza, nem értékelésre tettek kísérletet, hanem mérleget vontak. A levélben egyébként szerényen nagybetűvel szerepel a kormány szó.
 • A képviselők kiváltsága, hogy egy asztalról összegyűjthetik a napi- és hetilapokat. Az újságokat a kiadók juttatják be a parlamentbe. A képviselők láthatóan ki vannak éhezve a bulvárhírekre, hiszen hétfőn elsőként a Blikk fogyott el, utána a Napi Ász, végül a Bors című nemrég nevet váltott szórakoztató napilap. A kiadványok közül ugyanakkor akad olyan is, amivel máshol nemigen találkozhat az újságolvasó. A nap folyamán a parlamentben fellelhető marginális kiadványokból szemezgetünk.
 • A Honvéd altiszti folyóirat immár XIX. évfolyamában jár, most jelent meg idei első száma. A lap harmadik oldalán Bogdán Tibor törzszászlós a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa tudatja az olvasókkal, mint a szerkesztőbizottság elnöke, hogy megújult a folyóirat, amely egyébként a Magyar Honvéd melléklete, és ezentúl negyedévente jelenik majd meg. A lapban kétoldalas tudósítás foglalkozik a vezénylőzászlósi konferenciával, de egy oldalt szenteltek "a magyar légierő büszkeségének, a Gripeneknek" is.
 • A szocialisták és liberálisok egy éve vágtak bele az ország átalakításába, mondta Gyurcsány Ferenc a fideszes képviselők kivonulásával kezdődött hétfői plenáris ülésen. Két folyamat ment párhuzamosan, egy sikertelen hatalomátvételi kísérlet és egy sikeres kormányzás. Az előbbi elbukott, a folyamat mögött felsejlik és kimutatható a parlamenti ellenzék egyik másik pártjának szándéka. Eszközeik a parlamenti kereteket néhányszor átlépték. Az ürügy egy beszéd volt, az ok viszont eltérő: a jobboldal bizonyos erőinek gyűlölete, és egy morális felsőbbrendűség. A hatalom átvételére irányuló kísérlet megbukott, a nyomába járó hangulat sokáig itt jár közöttünk.
 • Gyurcsány: Emellett zajlott az elmúlt 17 év egyik legmegalapozottabb kísérlete az ország átalakítására. Birtokba kell vennünk Magyarországot, az ország és a nemzet nem tud többet adni az országnak, mint amennyit polgárai össze tudnak adni. Az elmúlt 5-6 évben bármilyen jószándékú volt a kormányzati politika, ez nem elegendő. Ezért a 2000-2001 óta folyó politika jelentős korrekciójára volt szükség. Ez azt jelenti, hogy nincs kétfajta Magyarország, normakerüléssel, normaromboló szívességek bonyolult világával. Nincs egyszerre nyilvános és mutyi Magyarország. A rendszerváltás óta először sikerült kifehéríteni a társadalom egy részét. Több mint százezren jelentkeztek be az elmúlt évben a társadalombiztosításba, sorolja Gyurcsány.


  Fotók: Huszti István
 • Gyurcsány kifogásolta, hogy az ellenzék egy részének nagy a szája, az új arisztokráciáról beszél, de nem volt elég bátorságuk, hogy elismerjék a kormány eredményeit. Az egyetemeken már alig van olyan diák, akinek szakmunkás szülői vannak. Ez lenne az esélyegyenlőség?, kérdezte. És nincs a világ legjobb egyetemei között magyar. Ma szinte mindenkinek mérik a teljesítményét, miközben az egészségügyben dolgozók, pedagógusok teljesítményét senki sem méri.
 • Gyurcsány szerint a falun béke van, a bürokrácia csökken. A gázártámogatás rendben van. Mindez a társadalmi igazságosság jegyében, mondja. Az egészségügy a legösszetettebb és legbonyolultabb átalakítás. Egy olyan világgal állnak szemben, ami az életünkhöz kötődik, mondta a miniszterelnök. Az átalakítás alatt néhány területén több a konfliktus, mint előtte. Ha tovább és egészségesebben akarunk élni, akkor szükség van a reformra. A kormány szembemegy a korábbi kiváltságokkal, milliós adómentes jövedelemhez jutnak egyesek.

 • Kiigazítás nélkül is lehetett volna kormányozni, ha tíz százalékkal csökken a járulék, utalt a miniszterelnök a Fidesz kampányígéretére. Szerinte ez illúziókeltés, ez a politika gyermeksorban tartja az országot, erős Magyarországról beszél, de gyengíteni akarja az országot. Az állam a kiadásait négyszer annyival fogja vissza, mint amennyivel a bevételeit növelte. A választásra 100 forintból 37 lesz az adóterhelés. Csak hogy „birizgálja az ellenzéket”, ki fog derülni, hogy ez a kormány az adócsökkentés kormánya lesz.
 • Nem kell félni a tévévitától, mondja a kormányfő, majd áttér arra, hogy 2010-ben választás lesz, a választók eldöntik, hogy mit akarnak.
 • Ha meg akarja csinálni az adócsökkentést, akkor ne azért tegye, mert az ellenfelet akarja birizgálni, mondta Navracsics Tibor. Az egy év értékeléséről Navracsics emlékeztetett egy évvel korábbi nyilatkozatára, miszerint az államháztartási hiány jól van. Ki mondta ezt a förtelmes butaságot? – kérdezte a Fidesz frakcióvezetője Gyurcsány egy régebbi, Orbánra utaló mondatát idézve.

 • Navracsics szerint a régióban sereghajtók lettünk. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a miniszterelnök 20 perces expozéja alatt 55 millióval nőtt az államadósság. Az államháztartási hiány csak a háború sújtotta Libanonban volt magasabb. A 13. havi nyugdíjat már régen elvette a Gyurcsány-kormány, mert jóval drágább lett a megélhetés. „Mi a jövőképünk? Gyerünk, Feri?” – kérdezte.


 • Az internetről is letölthető a kormány egyéves munkájáról szóló beszámoló. A kiadvány teljes terjedelmében elérhető a miniszterelnök honlapján (www.miniszterelnok.hu), a Miniszterelnöki Hivatal honlapján (www.meh.hu) és a Kormányzati Portálon (www.magyarorszag.hu).
 • A tényekkel szemben nincsenek érvek, mondta Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője. Az államháztartási hiány nálunk a legmagasabb, az állami vagyon nagy részét eladták, a növekedés itt a legkisebb. A legvérlázítóbb az, hogy eközben a kormány klientúrája milliárdos lett. Ha látja mindezt, akkor annyira cinikus, hogy morális értelemben alkalmatlan. Ha nem látja, akkor szakmailag alkalmatlan. Van egy harmadik: mindkét szempontból alkalmatlan, mondta a KDNP-s politikus.


 • Egy háztartásnak egyensúlyban kell lennie, ha nincs egyensúly, akkor csőd van, mondta Eörsi Mátyás SZDSZ-es frakcióvezető, aki nem érti, hogy miért éri emiatt ennyi támadás a kormányt, ha ezt mindenki tudja. Ha elmennek egy orvoshoz, akkor megéri egy nem túl jó minőségű korsó sör árát kifizetni.

  Az elmúlt évben jelentős eredményei vannak az egyensúly megteremtésének, de a jövőről akar beszélni. Az SZDSZ-es politikus nem akar lemondani a fejlődés, a növekedés esélyéről, mert rengeteg a tennivaló. Az egészségügyi reform ellenzői nem azonos platformon vannak, mondja. Eörsi szerint a jobboldalon attól rettegnek, hogy az egészségügyi reform a ciklus végére sikeres lesz, mások a privilégiumaikat féltik. Vannak még bajok, a világ 300 legjobb egyeteme között nincs magyar, hozzá kell nyúlni az egyházfinanszírozáshoz, mert a kormány még mindig a jobboldali logika szerint támogat, nincs megoldva az ügynökkérdés.


 • Nagyon nehéz esztendő áll mögöttünk, az összes nehézségét a középosztály viseli, az ő terheik nőttek a legjelentősebben, mondta Herényi Károly. Elvárható lenne, hogy őszintén beszéljünk velük. Reformokról vagy kárenyhítésről van szó? – kérdezte az MDF-es frakcióvezető, aki szerint inkább ez utóbbi. Medgyessy száznapos programját egyedül az MDF nem szavazta meg 2002-ben, mert tudták, nincs meg a fedezete. Nem volt forrása a 13. havi nyugdíjnak, a közalkalmazotti béremelésnek, az ötéves adócsökkentési programnak. Ezt az országot nem az ellenzék, hanem a hatodik éve hatalmon lévő kormány vezeti. Nehezményezte, hogy a tiszta kezek hivatalát sem állította fel a kormány.
 • Lendvai Ildikó megérti az ellenzéki pártok nehézségeit, majdnem puccskísérletük ugyanis megbukott, ezért stratégiát kell változtatniuk. Az ellenzék lassan kiírhatja székházaik falára az anarchistacsúfoló amerikai graffitit: Le a kormánnyal, le a miniszterelnökkel, le a gravitációval, le a lifttel.

  Lendvait megdöbbentette egy ellenzéki képviselő nyilatkozata, aki szerint az egészségügyi ellátás eddig mindenki számára hozzáférhető volt. A viták lényege, hogy maradjon-e minden a régiben. A frakcióvezető megdicsérte Navracsics vitairatát, amiben százszor több gondolat van, mint pártelnöke (Orbán) összes beszédében.

 • Gyurcsány kereste a szót, hogy méltóképpen válaszoljon Semjénnek. A Szentírásból idéz: A férfiú haragja nem cselekszi Isten igazságát. Sportot űzni abból, hogy ki tud gorombább lenni, méltatlan a házhoz, a politikai kereszténységhez, egy normális felnőtt férfiemberhez. (Taps az MSZP padsoraiban.)


 • Gyurcsány azt kérdezi, tiltakozott-e akkor az ellenzék, amikor bevezették a minimálbér adómentességét, a Fészekrakó programot, amikor elért az autópálya Szegedre vagy Debrecenbe, amikor a közalkalmazottaknak 50 százalékkal emelték a fizetésüket. Miért nem álltak elő ezzel? „Mire olyan büszkék?” – kérdezte Gyurcsány, aki szerint ez nem férfias dolog, ez a nyafogás. Akik ebben az országban komolyan gondolják a demokráciát, azok itt ülnek, mutatott övéire. (Navracsics közben nagyokat nevezett.) Gyurcsány szerint nem kell az országot hülyének tartani. Az ellenzék szlovákiai példáira mondva elmondta, hogy ott alacsonyabb a nyugdíj és a szociális segély. "Mit szeretnének – kérdezte. – Hatalmon lenni, azt tudom."
 • Gyurcsány szerint az igazi szembenézés a kormányé, ami cselekedett. Programot még nem mert írni az ellenzék, csak tömeget tudnak hívni a Kossuth térre, de programíráshoz gyávák. Az ellenzékkel könnyebb lenne fejleszteni az országot, de így sem lehetetlen. „Önök döntik el, hogy velünk jönnek építeni az országot” – mondta a miniszterelnök. Ha vitatkozni akarnak, akkor vegyék elő a kormány számvetését és mondják meg, miben nincs igazuk. Azt mondta, azért összegezték a kormány egy évét, hogy az ellenzék vitatkozhasson velük, nem azért, hogy sértegessék.

 • "A hátsó felét fordítja felém" - súgta valakinek a házelnök, de behallatszott a mikrofonba.
 • Örülök, hogy a kormány tagjai elmentek a halaszthatatlan kaviárevésre a büfébe, mondta a KDNP-s Soltész Miklós, aki Tébolyodott egészségügy címmel szólt hozzá a napirend előtti vitához. Lovasberényben a koalíció eldöntötte, hogy három nagy egészségügyi intézményt zár be, köztük az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. Szerinte ez nem jelent költségcsökkenést. Szerinte bizonytalan azok foglalkoztatása, akik itt dolgoznak. A bezárás nem érte meg, sőt, az alkotmányos visszásság gyanúját felveti, idézte Takács Albert miniszter kinevezése előtti nyilatkozatát.
 • Jobban jártunk volna, ha Soltész Miklós reggel a büfében kaviározott volna, nem pedig az Országos Pszichológiai és Neurológiai Intézetbe látogatott volna, mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Szerinte el kellett volna menni oda is, amit nem mutattak meg helyben, meg kellett volna nézni, hogy milyen körülmények között fekszenek ott a betegek. Horváth nem az épületekről, hanem az ott folyó munkáról akar beszélni.
 • Herényi Károly (MDF) sajnálta, hogy a Centrum parkoló ügyében nem állt még fel vizsgálóbizottság. Az indoklás szerint házszabályellenes volt javaslatuk, pedig közérdekű, mert közpénzeket és közterületet érint. Az MDF vizsgálni akarja, hogy a fővárosi autósokat érte-e kár azzal, hogy az önkormányzatok előnytelen megállapodásokat kötöttek az autóparkolási társasággal.

 • Az elmúlt héten valaki megrágalmazhatta K. János liberális minisztert, majd magyarázkodni kényszerült (a Magyar Nemzet címe) egy számla miatt, pedig az SZDSZ pártelnöke bemutatott egy számlát. A súlyos vád hetekig nem is volt megfogalmazva rendesen, majd MDF-es körökből értesültek arról újságírók, hogy Kóka lehetett az „áfacsaló miniszter”. „Tessék mondani, ez már a normális Magyarország? – kérdezte Gusztos, majd hozzátette, pitiánerségről, kisszerűségről, politikai haszonszerzésről van szó, ráadásul még egy egyenes váddal sem képesek előállni. – És lesz valaki, aki elnézést kér majd, mert rossz minisztert rágalmazott meg?”
 • Mikola István visszautasította Gyurcsány szavait, miszerint az ellenzék nyafog. A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a kormány komoly bajban van, ennek tudhatók be a vértolulásos beszédek. Mikola szerint a kormány egy sor fideszes egészségpolitikai szabályozást megszűntetett. Kezd az egészségügy olyan lenni, mint a futball, mindenki nagyon ért hozzá, pedig ez egy szakma. Milyen reform az, ami forráskiadással jár? – kérdezte. Évente százmilliárdot vonnak ki az egészségügyből. A reform perverzióhoz hasonlít, Horváth és elődje, Molnár kéjes megszállottsággal rombolja az egészségügyet.
 • „Mintha nem venné észre Mikola István az eredményeket” – mondta Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, aki szerint a Fidesz szónoka nem látja az eredményeket. Csökkentek a gyógyszerárak, megvalósulnak, és nemcsak készülnek, hanem el is indulnak a népegészségügyi programok. A biztosító annyi pénzből tud gazdálkodni, amennyi pénze van. Hiába fizeti valaki száz éve a tb-t, azokat a befizetéseket már száz éve elköltötték. fejtegette.
 • "Game Over!" - tette fel kérdését Mikola István fideszes képviselő az egészségügyi miniszterhez, így, felkiáltójellel. Jó szokásához híven a pszichiátriai betegek helyzetéről beszélt, hiszen a WHO szerint az ezredfordulót követő évtizedek legfenyegetőbb veszélye a pszichiátriai betegségek gyarapodása. Mikola ezután a "pszichoirtó" akcióról beszélt, majd burkoltan szcientológusozott. Ezután a kórházi dolgozók alkotmányos joga, a szólásszabadság korlátozásával is meggyanúsította a tárcát.


  Fotó: Huszi István
 • Horváth Ágnes válaszában cinikusnak nevezte Mikolát, amikor az játékról beszél, pedig pszichiátriai betegekről szól. "Ön nem mond igazat" - vádolta vissza Mikolát, hiszen a "C" típusú átvilágítás miatt nemzetbiztonsági kockázatot jelentő szekták tagjai nem lehetnek kormánytagok. "Hagyja abba" - szólította fel Mikolát, akit konstruktív javaslatok megtételére kért. Mikola nem fogadta el a választ, a parlament szocialista-liberális többsége igen.