Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szabadságra megy a parlament

2007.06.25. 12:43

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A tavasz utolsó hétfői parlamenti ülésének napirend előtti felszólalásainak sorát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitja Brüsszel után címmel. Herényi Károly (MDF) Demokráciánk védelmében, Mesterházy Attila (MSZP) Tényleg bármi áron, Quo vadis, Domine, Lukács Tamás (KDNP) Vesztesek és nyertesek, Pető Iván (SZDSZ) Kármán Irén újságíró megveretése, Mikola István (Fidesz) Valamennyiünk érdekében XI. címmel tart napirend előtti felszólalást.
 • Egyhangúlag támogatja az SZDSZ parlamenti frakciója a koalíciós pártok vasárnap elfogadott kompromisszumos javaslatait, közölte Gusztos Péter, frakcióvezető-helyettes hétfőn Budapesten a Kóka János pártelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

  Támogatják a pártelnököt abban, hogy a részletek kidolgozása után, július 1-én olyan megállapodást írjon alá, amely a koalíciós szerződés melléklete lesz, mondta Gusztos Péter.
  Fotó: Huszi István


  Közölte, javaslatot tesznek arra, hogy ősztől a kormányzati kabinet mintájára a koalíciós pártok frakcióvezetése között is jöjjön létre olyan egyeztető fórum, amely biztosítja a szocialisták és szabad demokraták vezetése által megkötött politikai megállapodások parlamenti betartását. (MTI)
 • cikkünk a témában:

  Hatvanan meg sem mukkantak

  Fideszes volt az ülésszak leglotyaszájúbb képviselője, 40 olyan MSZP-st találtunk, aki idén egyszer sem szólalt fel a parlamentben.
 • A Fidesz elnöksége nem támogatja a nyereségérdekelt szemlélet megjelenését az egészségügyben, mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke hétfőn Budapesten. Az MSZP-SZDSZ-koalíciónak nincs felhatalmazása a biztosítási rendszer privatizálására, hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a politikus.

  Kérdésre válaszolva azt mondta, megvárják, hogy az Országos Választási Bizottság hogyan dönt délután a Fidesz három népszavazási kérdése ügyében, és csak utána határoznak arról, felvegyék-e a kérdések közé a több-biztosítós rendszer megakadályozásáról szóló népszavazási kezdeményezést. (MTI)
 • A parlament szeptember közepéig - hacsak valamiért nem hívnak össze rendkívüli ülést - szabadságon lesz. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap viszont azt közölte, a kormány nem megy szabadságra, minden héten ülésezni fognak.
 • Az SZDSZ parlamenti frakciója egyhangúlag támogatja Szabó Máté ombudsmanjelöltet, közölte Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes a párt képviselőcsoportjának hétfői ülését követően újságírókkal. Hangsúlyozta, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosi posztjára Sólyom László államfő által jelölt jogász-politológust tudományos munkássága és politikai függetlensége alkalmassá teszi a tisztség betöltésére. Felidézte, a liberálisok a múlt héten sérelmezték a parlamenti frakciók döntését, hogy csak ősszel szavazzon az Országgyűlés az ombudmanjelöltről. Szabó Mátéról csak ősszel szavaz a Ház. (MTI)
 • Bajnai Gordon és Draskovics Tibor tárca nélküli leteszi a miniszteri esküt. Kiss Péter kabinetminiszter, Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő miniszter nem tesz esküt, mert ők csak egyik miniszteri székből a másikba ültek.

 • Nagy a kavarodás az eskü után, mindenki gratulál mindenkinek.
 • Akik nem óhajtják miniszterelnök urat végighallgatni, kérjük, csendben hagyják el az üléstermet, mondta kissé durcásan Szili Katalin. A Fidesz és a KDNP kivonult, csak Navracsics Tibor és Semjén Zsolt maradt.
 • Ha a gyerekeink tanulnak, akkor a szülők azt mondják, hogy erőfeszítést kell tenni. Ugyanígy van ez az országgal is, mondta Gyurcsány Ferenc a napirend előtti felszólalásában. Eljön a pillanat, amikor a gyerekek útját már nem egyengeti más. Kérdés, ugyanígy történik-e, amikor a nemzet dolgáról van szó.

  Ha szeretnénk, hogy nagy legyen a nemzet, azt csak cselekvéssel lehet megtenni, úgy nem, hogy nem kell a nemzetnek erőfeszítést tenni.
 • Muszáj változni, nemcsak beszélni kell róla, hanem cselekedni kell, mondta Gyurcsány hevesen gesztikulálva. A kormány mögött álló pártokat ez a meggyőződés vezeti, folytata. Az ember a gyerekének se azt tanácsolja, hogy menjen el a fiúkkal a kocsmába, ez az ő dolga. Nem az nyomorítja meg az országot, aki azt mondja nap mint nap, hogy nem kell erőfeszítés?, kérdezte.
 • Gyurcsány: Az elmúlt egy évben egy gondolat hatotta át: naggyá tenni a nemzetet. A modern, polgári Magyarországot akaróknak szembe kell menniük az itt maradt igazságtalanok sokaságával, például azzal, hogy Rózsadombon jobb az egészségügyi ellátás, mint Battonyán. Ócska politikai szövegnek nevezi, hogy tessék kevesebbet költeni irodabútorra. Lehet a tandíj ellen lázítani, de a közgazdaságtudományi egyetem rektora mondta a miniszterelnöknek, hogy a legjobb diákok annyi támogatást kapnak, mint egy kezdő tanársegéd.


  Fotó: Huszti István
 • Hogyan lehet, hogy pénteken húsz százalékkal többen születnek, mint vasárnap? – kérdezte a miniszterelnök, aki szerint az egyik egészségügyi dolgozóknak milliós fekete jövedelem jut. Nem a 300 forintos vizitdíj a szégyen, hanem hogy mennyi pénzt adjunk a doktornak. „Miért ezért kezdeményeznek népszavazást? Azért, mert hatalmat akarnak, nem igazságot” – mondta.
 • A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) nem támogatja a hétfőn zárószavazásra kerülő felsőoktatási törvényt, a tárca vezetője ugyanis a szavazás előtti módosító indítványában olyan alapvető módosításokat javasol, amelyek a HÖOK számára elfogadhatatlanok, közölte a HÖOK elnöke hétfőn. Miskolczi Norbert a felsőoktatás elleni merényletnek nevezte, hogy a törvénymódosítás hetven évre emeli a korhatárt a legmagasabb vezetői beosztást betöltők körében.

  "Ma a felsőoktatás minden szereplője egyetért abban, hogy kevés a fiatal 30-40 év közötti oktató, az átlagéletkor pedig jóval 50 év felett van. Ebben a helyzetben a felsőoktatás elleni merénylet olyan törvénymódosítást előterjeszteni, amely 70 évre megemeli a korhatárt a magasabb vezető beosztást betöltők körében" - írt a közleményében. (MTI)
 • Gyurcsány szerint mindez európai kihívás, elindulnak-e Európa országai, vagy elmegy mellettük Amerika és a Távol-Kelet. Délkelet-Ázsiában nagyon sokan, nagyon sokat dolgoznak. Magyarországot a világban akként látják, hogy van egy változtatni akaró kormány. Előrehozott választásban reménykedni programnak kevés, politikának önleleplező. A kormány a következő években az eddigieknél nyugodtabb politikával továbbviszi az ország ügyeit, mondta. Vastaps a kormánypártoknál.
 • Magyarország 2002-ben lendületben lévő ország volt, az ötéves szocialista kormányzás vezetett oda, hogy ismét azon kell gondolkodni, hogy lendületben lévő legyen az ország. Itt nem szülő-gyermek viszony van, hanem egyenrangú állampolgárok vannak, akik megvitatják a kérdéseket. Olyan pártok vannak, akik a kampány idején nem titkolják el, hogy mit akarnak csinálni hatalomra jutásuk esetén, mondta Navracsics Tibor.

  A Fidesz frakcióvezetője szerint erős Európa csak erős Magyarországgal lehet. Magyarország azonban gyenge és megosztott. Az ország szociálisan a világ egyik legmegosztottabb országa. Navracsics idézett Gyurcsány másfél éve megjelent Útközben című könyvéből, miszerint a magánbiztosítás bevezetése még korai lenne. A baloldali képviselőket arra kérte, hogy nyáron gondolkodjanak, és akadályozzák meg az egészségügy szétzüllesztését.

 • Két kompromisszum született a múlt héten, mondta Semjén Zsolt. A KDNP frakcióvezetője szerint Brüsszelben vállalható kompromisszum született, nem lett elsőrangú és másodrangú uniós polgárok, a nemzeti kisebbségi jogok és a közös energiapolitika nincs elvetve.

  Budapesten viszont Semjén szerint nem született vállalható kompromisszum Gyurcsány és az SZDSZ között a több-biztosítós modellről. Az SZDSZ üzletemberei jól jártak, mert több százmilliós haszonra tettek szert. A szabad orvosválasztás viszont nem valósult meg. Ki fogja kifizetni a befektetők profitját?, kérdezte. Gyurcsány a hatalmon maradása érdekében a TB-t odaadta az SZDSZ-nek. A valóban szocialista képviselőket és a magyar állampolgárokat felszólította az önvédelemre és az ellenállásra.
 • Összeférhetetlenség miatt lemondott hétfőn mandátumáról a szocialista Bakonyi Tibor, így jelenleg 385 képviselője van a parlamentnek. Bakonyi Tibort májusban választották a Főgáz Zrt. vezérigazgatójává és az így kialakult összeférhetetlenség miatt mondott le képviselői mandátumáról. A leköszönő honatya helyét várhatóan szeptemberben veszi át Havas Szófia, aki már az előző ciklusban is képviselő volt és jelenleg is a fővárosi közgyűlés tagja. (Független Hírügynökség)
 • Lendvai Ildikó megsértődött az egyik bulvárlap mai címén: Bezár a bazár. Az előző percekben úgy tapasztalta, hogy igaz a cím: tényleg bazár a parlament, ahol mindenki össze-vissza beszélt. Az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesz kormányzása idején – szemben Navracsics állításával – nem volt lendület, és az ország megosztottsága is tragikusan nagy volt. „Olyan, mintha az panaszkodna huzatra, aki betörte az ablakot” – mondta.

  A bazár helyett a parlament szóljon a valódi változásról, mondta.

 • A liberálisok nagy sikernek tekintik a brüsszeli megállapodást, legnagyobb eredménynek magát a megállapodást tartják. Az SZDSZ egyetért Gyurcsánnyal abban, hogy versenyképesebbnek kell lennünk, lehetne ugyanakkor gyorsabb az előrehaladás. A koalíciós belső viták Gusztos szerint most lezárultak és hasznosak voltak. Az egészségügyben és az oktatásügyben vállalható kompromisszum született. A liberálisok örülnek, hogy a felsőoktatási intézmények gazdasági autonómiája nő. A verseny az egészségügynek is jót tesz. Az MSZP és az SZDSZ nem paktumot, hanem koalíciós megállapodást köt, mondta.
 • Dávid Ibolya az MDF elnöke többször is kimondta a kimondhatatlan útelágazás szót. Egy megunhatatlan videó:

 • Dávid Ibolya egyetért Gyurcsánnyal abban, hogy csak az ország felemelkedése számít, abban viszont nem, hogy a vele egyet nem értő pártokat korholja.

  Az öngondoskodás fontosságát az MDF 1990 óta vallja, ezért nem fogadják el a középosztályt megnyomorító elvonásokat. Azt Dávid is elismeri, hogy valódi reformok kellenek, most viszont reformkapkodás van.

  Dávid kifogásolja, hogy a miniszterelnök a korrupcióról egy szót sem szólt. Az MDF változatlanul javasolja, hogy szüntessék meg az olajügyek, valamint a parlamenti vizsgálóbizottság jegyzőkönyveinek titkosítását. Nyolcmillió forintos költségvetésű hivatallal nem lehet harcolni a korrupció ellen, javasolta, hogy emelje fel százszorosára.
 • Gyurcsány Ferenc a brutálisan bántalmazott újságírónőről elmondta, hogy Kármán Irén éppen azt kérte blogbejegyzésében, hogy a Fidesz és az MDF semmiképpen ne emeljen szót érte, mert éppen a kormányzásuk idején ütközött az ügyben a legnagyobb ellenállásba.

  Szilvásy vasárnap utasította, hogy kezdjék el áttekinteni az iratanyagot és amennyire lehetséges, oldják fel a titkosság alól. A parlamenti megszólalások inkább rombolják az ügyeket.

  Emlékeznek a Zsanett-ügyre? – kérdezte. Ma, amikor úgy tűnik, hogy az ügy bonyolultabb, ellentmondásosabb, ma nem mondják azt, hogy bocsánat, nem kellett volna tüntetnem a Rebisz előtt, vagy műfelháborodást kelteni a magyar anyák nevében.

 • Gyurcsány a társadalombiztosításról elmondta: mindenkinek ugyanaz jár, nincs szegény, meg gazdag csomag. Az alapcsomagért mindenki ugyanannyit fizet, mint ma. A rendszerből senki sem mehet el, nem lehet otthagyni a közös társadalombiztosítást. A biztosítottak között nem lehet válogatni, mindenkit biztosítani kell. (Gyurcsány megjegyezte, hogy örül, hogy Navracsics Tibor olvassa a könyvét, annak legalább van tartalma, más könyvektől eltekintve.)
 • Gyurcsány Navracsics szemére vetette, hogy pártja korábban azt állította: 380 ezer forint lesz egy mandulaműtét, ha több-biztosító lesz. Szerinte ez ma a legnagyobb hazugság Magyarországon. A Fidesz szerinte azt akarja, hogy az országra a félelem árnyéka vetüljön. Önbizalomhiányban szenvednek, szinte remegnek, hogy előrehozott választások legyenek, mert félnek, hogy 2010-re beérnek a reformok, és ugyanúgy járnak majd, mint az elmúlt választásokon.
 • Ennél találóbb címet, hogy demokráciánk védelmében, ritkán lehet mondani, mondta saját napirend előtti felszólalása címéről Herényi Károly. Az MDF frakcióvezetője másfél éve kérte már, hogy az olajügy titkosítást oldják fel. Herényi szerint Gyurcsány félreértette: a teljes politikai elitet érinti a titkosítás feloldásának elutasítása.

 • A kormány fellép a korrupció ellen, például nemzetközi szervezetekben, mondta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter. A kormány szigorítja a Btk.-t, a statisztika szerint a korrupciós jellegű bűncselekmények száma nem nő drasztikusan. A kormány nem akar új hivatalt felállítani a korrupcióellenes küzdelem jegyében, mondta.
 • Milyen a Fidesz politikája? – kérdezte Mesterházy Attila, aki végső soron populistának, demagógnak és hatalompártinak nevezte. Minél rosszabb az országnak, annál jobb a Fidesznek, mondta, és sérelmezte Mikola István, ellenállásra felszólító kijelentését.

  MSZP-ért érdemrendet kellene adományozni Mikolának, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a szocialisták megnyerték a választást, mondta Mesterházy, aki szerint tenni a Házban lehetne. Lehetne a Fidesz nélkül is, de sokkal könnyebb lenne a Fidesszel. A permanens forradalom árt a nemzetnek. Tudatosan ártani igazi nemzetárulás, ezért arra kéri a fideszes képviselőket, hogy ősztől másfajra politikát képviseljenek.

  Legyenek bátrabbak, hazafibbak az emberekért, a nemzetért, javasolta Mesterházy az ellenzéknek.
 • cikkünk a témában:

  Kirúgás szélén a Fidesz-alapító 56-os

  A végsõ megoldást akarja a Kosztolányi Dénes vezette kerületi Fidesz.
 • Nem lehet erős országról beszélni felelősségvállalás nélkül, mondta Lukács Tamás (KDNP).