Ödön
1 °C
11 °C

A szocialista polgármesterek beintettek Gyurcsánynak

2007.10.15. 11:30

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Hétfőn az interpelláció időtartama előreláthatóan harminc perccel lesz hosszabb, azaz minden képviselőcsoportnak két interpelláció elmondására lesz lehetősége. Az azonnali kérdésekre húsz perccel, a kérdésekre tíz perccel lesz több idő. Ennek oka, hogy a következő héten, október 24-én a politikai vitanapon nem lesz interpellációs időszak.
 • Az Országgyűlés hétfőn dönt A pedagógusok kötelező óraszámának visszaállításáról szóló népi kezdeményezésről. A kezdeményezést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nevében Kerpen Gábor elnök indította. Az általános vitában a kormányoldal nem támogatta a javaslatot.

  A közoktatási törvény 2006-os módosítása értelmében az idei tanévkezdéstől differenciáltan nőtt a pedagógusok kötelező óraszáma: a nem szaktanítást végző pedagógusoknál eggyel (21-ről 22-re), a szaktanítást végzőknél, középiskolai tanároknál kettővel (20-ról 22-re) hetente.
 • Közveítésünk alatt fél szemmel a kínai eseményeket kell követnünk, ugyanis Pekingben helyi idő szerint reggel 9 órakor megkezdődött a Kínai Kommunista Párt XVII. kongresszusa, amely a várakozások szerint arra hivatott, hogy megerősítse Hu Csin-tao (Hu Jintao) pártfőtitkár és államelnök pozícióját az ázsiai ország élen.

  Tömött sorok

  A nemzeti himnusz elhangzása után a rendszer második emberének számító Vu Pang-kuo (Wu Bangguo) parlamenti elnök nyitotta meg a 2200 küldött előtt a tanácskozást, amely a tervek szerint október 21-ig tart. Ezután Hu megkezdte a főtitkári beszámoló ismertetését.

 • Kína a következő öt évben felgyorsítja hadserege modernizálását. "Erős hadsereget kell kialakítanunk a tudomány és a technológia segítségével, lépést tartva a világ hadseregeinek fejlődésével és Kína igényeivel" - jelentette ki Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök. Elmondta, hogy a 2,3 millió fős kínai hadseregre az idén 34 milliárd eurónak megfelelő összeget költöttek, ami 17,8 százalékos növekedés tavalyhoz képest, a legnagyobb arány több mint egy évtized óta.
 • Döntenek ma Lengyel Zoltán független (korábban fideszes) országgyűlési képviselő mentelmi ügyéről. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága múlt keddi ülésén egyhangú szavazással a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolta az Országgyűlésnek. A mentelmi jog felfüggesztési eljárás hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt kezdődött Lengyel Zoltán ellen.

  A volt fideszes, jelenleg független képviselő ellen az fővárosi I. kerületi rendőrfőkapitány július elején tett feljelentést, mert szerintük a politikus megütötte a vele szemben intézkedő rendőrt. A történteket követően a képviselő feljelentést tett, és a Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt ismeretlen tettesek ellen indított nyomozást.
 • cikkünk a témában:

  SZDSZ: Az MSZP vonja vissza a benyújtott törvényjavaslatokat

  Az SZDSZ koalíciós egyeztetést akar a hétfõn a parlamenti frakcióknak átadott, a közélet tisztaságát célzó törvényjavaslat-csomagról.
 • A politikusok a szakmák elismertségében alulról a második helyet foglalják el, mondta Szabó György napirend előtti felszólalásában. A felmérés az egész politikai osztályról állít ki rossz bizonyítványt. Álságos lenne, ha egy pályakezdő diplomás bérét állapítanák meg maguknak, mondta.
  Fotók: Huszti István
 • Hogy Szabó György 1995. április 3-tól 1996. november 30-ig a Horn-kormány népjóléti minisztere volt?
 • A közbizalom visszaszerzéséhez közösen kell valamit tenni, mondta a szocialista Szabó György, aki egy 5 törvényjavaslatot tartalmazó csomagot nyújtott be a parlament elé.

  A polgármesterség és a képviselőség szétválasztásának, mondta, semmi köze nincs a közélet megtisztításához, de... (Szili Katalin itt közbeszólt, mert Szabó 5 és fél perccel túllépte az időkeretet.)

 • Elég a hatalomhajhász népszavazási kezdeményezésekből. Megjelent a népszavazási kabaré, ez a szomorú paródia, mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

  Az országgyűlési képviselői mandátummal nemcsak költségtérítés, fizetés, és feudális mentelmi jog jár, hanem a választóknak is felelősséggel tartozik.

  A napirenden lévő kérdések nem sorskérdésekről, hanem Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor hatalmi érdekeiről szól, mondta. A miniszterelnök a választókon keresztül próbálja pozícióját megerősíteni, ha már a pártjában ez nem sikerült.

  Dávid Ibolyától az SZDSZ-es Fodor Gábor is kapott, aki az atomenergiáról kérdezné a képviselőket.

  A népszavazási hullám vesztese a népszavazás intézménye.
 • Gyurcsány Ferenc ma nem beszél napirend előtt. Pár perce derült ki, hogy 2 órakor rögtönzött sajtótájékoztatót tart majd.
 • Gyurcsány Ferenc fiatalkorában a szegénység elleni küzdelemben látta a politikusi pálya értelmét, dörgölte a miniszterelnök orra alá Soltész Miklós (KDNP) a Szociális válság című felszólalásában.

  Mit tettek a szegénység ellen? Gyerekek ezrei szorultak ki az iskolákból, vasutakat zártak be, nem járnak jól a nyugdíjasok és a nyugdíj előtt állók. (Az MSZP-s képviselők értetlenkednek: Mi??? - kérdezik.) A megváltozott munkaképességű emberek kiszorulnak, a cigányság nyomora tovább nőtt.

  Az emberek a mindennapi megélhetésükhöz is hitelt vesznek fel, emberek tízezrei szegényednek el, csúsznak le. Hárommillió ember él létminimum alatt. A következő őszödi beszédnél Gyurcsánynak még durvább szavakkal kell illetnie saját politikáját.
 • Lamperth Mónika szerint Soltész Miklósnak nincs igaza.
 • Szakértők szerint a kínai párt és állam 64 éves első számú vezetőjét várható újraválasztása után egy hozzá lojálisabb csapat veszi majd körül. A tartományok élén és a kormányban az elmúlt hónapokban történt változások azt mutatták, hogy Hu egyre nagyobb manőverezési térrel rendelkezik.

  Hu Csin-tao egy júniusban elhangzott beszédében a "tudományosabb" gazdasági növekedésre - azaz kevesebnb pazarlásra, korrupcióra, egyszersmind több szociális harmóniára - helyezte a hangsúlyt. Politikai téren a kongresszus várhatóan a "szocialista demokráciának" szánja a főszerepet, amely a Kínai Kommunista Párt nagyobb átláthatóságát, a kormányzati rendszer javítását, és a civil társadalomnak a döntéshozatalokban való nagyobb részvételét jelenti.

 • Márai Sándor naplójából vett idézettel kezdte beszédét Gusztos Péter. A szöveg a nyilas hatalomátvételről szólt, 1944. október 15-ről. És idézte a nyilas Bosnyák Zoltán egy cikkéből, aki a zsidósággal való leszámolásról írt.

  "A nyilas rémetettek nem önmagukban álló rémetettek, hanem évtizedes folyamat vezetett oda. Nem fogadhatjuk el azt az önfelmentő logikát, miszerint kényszerpályán mozogtunk." Gusztos utalt arra, hogy milyen veszélyes az, ha közös lapot tartanak fenn a szélsőjobboldal, vagy együttműködnek a nyilasokkal. "Bosnyák Zoltán vagy Márai Sándor? Tessék választani" - fordult a jobboldali politikusokhoz az SZDSZ frakcióvezető-helyettese.
 • A parlamentben mindkét oldalon most is vannak olyanok, akik tettek a nyilas rémuralom ellen. A demokrácia legfontosabb fokmérője, hogy szélsőségekkel nincs összekacsintás, mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter.
 • Hu Csin-tao (Hu Jintao) pártfőtitkár a Kínai Kommunista Párt kongresszusán beszámolójában kiemelte a politikai reformok fontosságát mondván, hogy az irányításra az eddiginél alkalmasabbá kell tenni a kormányzó szerveket az egypártrendszer vezető szerepének az erősítése mellett.

  A beszámoló sajtónak eljuttatott másolata szerint Hu Tajvannal kapcsolatban továbbra is a sziget és az anyaország békés újraegyesítését szorgalmazva, hangsúlyozva, hogy Peking ezt az erőfeszítését nem adja fel.
 • A fideszes Balsai István a pénzügyminiszter egykori cégének adócsalási ügyéről tett fel kérdést napirend előtt. A magyar államot 55 millió forint kár érte a visszaigényelt áfa miatt.

  Az ítélet idején (1995) Veres már a parlament tagja volt, sőt a költségvetési bizottságban dolgozott.

  Kossuth Lajos székében van-e helye olyan személynek, akinek idején 55 milliós kár érte a magyar államot, tette fel a kérdést Balsai.

  Balsai felvetette, hogy Veres először nem tudott róla, hogy az 55 millió visszakerült volna az államhoz, vasárnap viszont már úgy nyilatkozott, hogy az 55 millió visszakerült az államhoz.
 • Szili Katalin előbb azt mondta, hogy merőben szokatlanul egyedi ügyről van szó, majd megadta a szót Veres Jánosnak.

  A pénzügyminiszter szerint a 13 éves ügy mást cél nem szolgál, mint az ő támadását. A HVG-re hivatkozott, a lap cikkéből szerinte az is kiderül, hogy az ügyben nem volt érintett.

  Az őt és családját ért támadást a politika aljának nevezi. Szerinte politikáról kellene vitatkozniuk, nem pedig ilyen ügyekről. (A szocialisták nagyon megtapsolták a pénzügyminisztert.)
 • cikkünk a témában:

  Az MSZP duettben adja elõ Gyurcsánnyal a csomagot

  Választási esztendõben 11,25 milliárd forintból gazdálkodhatnának a pártok.
 • Azóta, hogy 2002-ben átvette Csiang Cö-mintől (Jiang Zemin) a párt irányítását, Hu "a harmonikus társadalom" megteremtésén fáradozik, amely azt jelenti, hogy a piacgazdaság keretei között megpróbálják egyenlőbben elosztani a javakat. E jelszó, valamint a "tudományos szemléletű fejlesztés" - amely a környezet megkímélésével párosuló gazdasági növekedést célozza - bizonyosan belekerül a pártkongresszus dokumentumaiba, ami Hu győzelmét jelenti.

  Hu több mint kétórás beszédében jelezte, hogy tovább rója a kiegyensúlyozott fejlődés útját. "Megteremtjük az energiatakarékosság és a károsanyag-kibocsátás csökkentésének felelősségteljes rendszerét" - mondta.

 • Az MSZP-frakció polgármester tagjai jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartják a polgármesteri összeférhetetlenségre vonatkozó javaslatot, mondta Molnár Gyula, az MSZP országgyűlési képviselője, a XI. kerület polgármestere, miután a szocialista polgármesterek megbeszélést folytattak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. A polgármesterek álláspontja egyértelmű abban, hogy a közélet tisztaságát célzó csomag részeként a polgármesteri és a parlamenti képviselői összeférhetetlenség kérdésének felvetése nem szerencsés, elfogadhatatlan, közölte Molnár Gyula.

  A kormánypárti politikus elmondta, kezdeményezik, hogy a csomagból kerüljön ki ez a javaslat, és hogy induljon egy újabb egyeztetés egy közjogi csomagról, amelynek része lenne az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozás, illetve a kisebb parlamentre vonatkozó fideszes elképzelés is.

 • Tajvan határozottan elutasította hétfőn Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök felhívását a sziget és az anyaország békés újraegyesítésére, s "értelmetlennek" nevezte a pártfőtitkár javaslatát. "Nem vagyunk hajlandóak békéről, újraegyesítésről vagy bármi másról tárgyalni egy olyan rezsimmel, amely a saját népét gyilkolja, elnyomja a tibetieket, és támogatja a mianmari katonai vezetést" - jelentette ki Hszie Cse-vej tajvani kormányszóvivő.
 • cikkünk a témában:

  Lehet népszavazás a tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról

  Lehet népszavazást tartani a felsőoktatási tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről az Alkotmánybíróság hétfői határozatai szerint. Ezekben a kérdésekben a Fidesz kezdeményezett népszavazást.
 • Hu irányítása alatt Kína a legutóbbi pártkongresszus óta eltelt öt évben jelentős gazdasági és diplomáciai hatalommá vált, és ennek a fejlődésnek egyik fontos állomása lesz a jövő évi pekingi olimpiai játékok. A kínai fejlődési modell azonban súlyos feladatokkal néz szembe, a világ legnépesebb országában is óriási az életszínvonalbeli különbség szegények és gazdagok között, súlyos mértékű a környezetpusztítás és a korrupció, amelyek növelik a társadalmi elégedetlenséget.

  Hu megállapította, hogy a kenőpénzfizetés továbbra is nagyon elterjedt, de az országvezetés nem fogja tűrni. "A párt a nép támogatásával, saját túlélése érdekében és teljesítve ezzel egyik fontos politikai feladatát, határozottan kell hogy büntesse a korrupciót, és hatékonyan meg kell hogy előzze azt.

 • A képviselőknek maguk felé húz a kezük, mondta Gyurcsány Ferenc a rögtönzött sajtótájékoztatón.
 • Közvetítésünket befejezzük, a parlament későbbi döntéseiről majd itt olvashat. Viszlát!