Alfréd
-7 °C
2 °C

Szekeres, a béke hírnöke

2007.11.05. 13:03

Fontosabb részletek
 • Szili Katalin késett, az SZDSZ meghátrált, Szekeres Imre, úgy tűnt, soha nem látott konszenzust teremtett. Még Navracsics is megtapsolta. Gyurcsány nem szeret társasjátékozni, az MDF az SZDSZ-t ütötte.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Szili Katalin három percet késett. Talán egy gyors nyilatkozatot adott az országot zsákutcába vivő Gyurcsány-kormányról?
 • Miután a két koalíciós párt vasárnapi egyeztetésén a szocialisták nem támogatták az SZDSZ adócsökkentési javaslatát, a liberálisok parlamenti frakciója hétfői ülésén úgy döntött, visszavonja azt, mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke parlamenti sajtótájékoztatóján. Mint elhangzott, a következő két hétben soronként áttekintik az SZDSZ-nek az állam költségeinek csökkentésére vonatkozó javaslatát és az így talált összeget a hiány csökkentésére fordítják. (MTI)
 • A honvédelemről ötpárti konszenzus alakult ki, mondta Szekeres Imre annak akpcsán, hogy az összes frakció megszavazta a honvédség fejlesztéséről szóló törvényjavaslatot, valamint mindannyian támogatják a nemzetközi katonai szerepvállalást.

  A honvédelmi miniszter különben ritkán szólal fel napirend előtt a parlamentben, de ilyenkor mindig a konszenzusra helyezi a hangsúlyt.
  Fotók: Barakonyi Szabolcs
 • A honvédelmi miniszter afganisztáni útiélményeiről is beszélt, de azt nem említette, hogy ottjártakor a magyar tábor közelében követtek el pokolgépes merényletet.

  A magyar társadalom 72 százaléka támogatja az afganisztáni missziót, mondta Szekeres, akinek felszólalását még Navracsics Tibor is megtapsolta.
 • A kormány a saját hatáskörében döntött a koszovói és az afganisztáni misszió döntéséről, amit a Fidesz frakciója tudomásul vesz, finomította a Szekeres festette képet Lázár János.

  A honvédelmi bizottság elnöke szerint a jelenlegi pénzügyi feltételek nem biztosítják szerinte a misszió sikerét.
 • A KDNP-s Simicskó István szerint abban van egyetértés a kormány és az ellenzék között, hogy a honvédelem nemzeti ügy, illetve a katonák helytállnak. Abban viszont nincs egyetértés, hogy a honvédséget leépítik, a kormány nem alkotta meg a hadsereg katonai stratégiáját, a NATO folyamatosan elmarasztalja hazánkat.
 • Az MDF-es Karsai Péter is arra helyezte a hangsúlyt, amiben nem ért egyet a kormány és az ellenzék. A költségvetési támogatás szerinte csak a külföldi missziókra elegendő. Az MDF azt szeretne, ha lenne egy tartalékos haderő, erről javaslatot is benyújt majd a parlamentnek.
 • Varju László (MSZP) egyetért Szekeres felszólalásával, és különben is arra akarja helyezni a hangsúlyt, amiben egyetértenek. (Ez nem meglepő, tekintve, hogy Szekeres is MSZP-s.) A képviselő szerint Koszovóba azért fontos katonákat küldeni, mert közel van és destabilizációs tényező, Afganisztánba pedig azért, mert messze van ugyan, de nagyon veszélyes hely.
 • Az SZDSZ nem akart hozzászólni a témához, mondjuk, van bajuk elég.
 • "Társasjátékozni nem nagyon szeretek, ezzel szemben szívesen kártyázom (...)" - álla a kormányfő hétfői blogbejegyzésében. "Mindig pikk dámát játszunk. Ez nem kifejezetten egyszerű játék, gondolkodni is kell, stratégiát építeni. Viszonylag korán, jó pár évvel ezelőtt tanulták meg a gyerekek ezt a játékot. Végtelenül élvezik, nagyokat nevetnek, oda-oda mondogatnak egymásnak, csipkelődnek, szurkálódnak, és teljesen élvezhetően játszanak. A lényeget illetően egyenrangú partnerek."
 • Tukacs István (MSZP) a feketegazdaság elleni küzdelemről beszélt napirend előtt. A képviselő szerint ez a küzdelem rend kérdése. (A rend az MSZP új jelszava, Gyurcsány néhány hete állt vele elő.)
 • Hogy Tukacs Istvánnak van saját honlapja, amin kiderül, hogy egy női kickboxos az egyik kedvenc sportolója.
 • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel társalog. A miniszter ül, a kormányfő zsebre dugott kézzel, hanyagul álldogál előtte.
 • Veres János pénzügyminiszter megnyugtatja az amúgy nem különösebben ideges szintén szocialista Tukacsot: Magyarországon számottevően tisztult a gazdaság.
 • Politikai kampány, amire rámehet az ország pénze. Ezzel a címmel tartotta felszólalását Herényi Károly (MDF). Az SZDSZ szerinte koalíciós hastáncba kezdett. Egyik pillanatban benyújtja a költségvetési javaslatot, a másikban pedig a költségvetés olyan módosítását kezdeményezte, amit az ellenzék is megirigyelhetne.

  Az SZDSZ-re szerinte így hatott, hogy csak egy százalékon áll, egyet lépnek balra, egyet jobbra. És furcsa módon akár a Fidesszel is koalícióra lépnének. (Valójában Horn Gábor egy Orbán nélküli Fidesszel kormányozna.)

  Játsszanak tiszta lapokkal, ha nem tetszik a kormány politikája, akkor lépjenek ki a kormányból, és legyenek előrehozott választások. Herényi még a kedvenc témáját, a "haláladó" eltörlését is be tudta csempészni felszólalásába, miszerint üdvözölte, hogy az SZDSZ is ezt akarja.
 • A rendszerváltás után közel húsz évvel sem rendeződött az állambiztonsági iratok sorsa, mondta Magyar Bálint (SZDSZ), aki szerint akkoriban elhitték, hogy a III/III-as főcsoportfőnökség iratait megsemmisítették. (Valójában nem, mint Ungváry Krisztián nyilatkozta lapunknak, ezek a dokumentumok elektronikusan megvannak.)

  Magyar szerint ők, képviselők is felelősek, hogy máig nem a besúgottakat, hanem a besúgókat védik. Mintha a demokráciában az egykori titkosszolgák iránti lojalitás erősebb lenne, mint az áldozatoké.

  Magyar azért aggódik, hogy a pártoktól független Kenedi-bizottság sem tudja befejezni munkáját, mert túl széles az a kör, amelyik abból él, hogy az egykori titkos iratok nyilvánosságra kerülését megakadályozza. (A felszólalás után egyedül az SZDSZ-es képviselők tapsoltak.)
 • A kormány létrehozta a Kenedi-bizottságot és felruházta az összes eszközzel, ami szükséges, mondta Szilvásy György. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter szerint a nemzetbiztonsági szolgálatoknak is érdeke, hogy ne tartsanak vissza titkos iratokat. Szilvásy, mint mondta, egy ilyen titkosszolgát sem ismer.

  Szilvásy az MSZP-sek megtapsolják, az SZDSZ-esek nem.
 • Ezer éve született Szent Imre herceg, mondta Salamon László, aki ennek apropóján Szent István Imréhez írt Intelmeiből idéz.

  Itt él köztünk az, akiből egyszer miniszterelnök, miniszter, képviselő és más képviselő lesz, mondta még Salamon.
 • Szent Imre herceg I. István király és Gizella királyné fia. Születésére nézve egyes források 1000-et jelölnek meg, míg a krónikák szerint 24 éves korában halt meg, így valószínűbb, hogy 1007-ben született.

  I. István őt jelölte ki utódjául, és úgy nézett ki, hogy elhatározása elé sem a főpapság, sem I. István közvetlen hívei nem gördítenek akadályt. I. István felkészítette fiát az uralkodásra. Az "Institutio morum - Intelmek Imre herceghez" írásában adott személyes útmutatást az uralkodásra Imre hercegnek.

  I. István a koronát át akarta adni Imrének, valószínűsíthető, hogy a később átalakított, koronázási palástként ismert miseruhát is erre az alkalomra készítette Gizella királyné. Imrét várva érkezett meg a hír, hogy Imre herceget vadászat közben egy vadkan halálra sebezte, 1031. szeptember 2-án belehalt sérüléseibe. VII. Gergely pápa 1083. november 4-én I. Istvánnal és Gellért püspökkel együtt szentté avatta. Ünnepe: november 5. (Forrás)
 • Tisztességesnek és fontosnak nevezte Salamon szándékait Hiller István. Az oktatási miniszter egyúttal fájlalta, hogy Szent Imre nem tudta megmutatni politikai tehetségét.

  Hiller vágyakozva említette meg, hogy István korában még tradíció és rend (figyelem, az MSZP új jelszava, megint) volt.

  A miniszter felszólalását különösen a KDNP tapsolta meg.
 • Miniszterelnök úr, Nagy Imrét az Ön elődpártja végeztette ki, mondta Wittner Mária, aki szerint rácsok mögött ünnepel a kormány, a népet kizárva.

  Wittner Nagy Imre 1955-ös jegyzeteiből idézett: A nacionalizmus nem elítélendő, hanem a magyar nép erénye, amelynek a kommunistákban kell testet öltenie, írta egykor a mártír miniszterelnök. (A megszólított Gyurcsány közben Horn Gáborral és Eörsi Mátyással nevetgél.)

  Ön távol áll ezektől a gondolatoktól, mert a magyar népet a kilátástalanságba taszítja, mondta a miniszterelnöknek Wittner.
 • Ötvenegy év nagy idő, válaszolta a kormány nevében Hiller István. (A teremben van Gyurcsány Ferenc is, ha úgy vesszük, gesztust gyakorolt azzal, hogy nem ő válaszolt.) Az oktatási és kulturális miniszter a közös értékekre helyezte a hangsúlyt. Hiller szerint a Fidesz 1990-től távolságot tart Nagy Imrétől. A miniszter szerint nem lehet szeletekre szabni 1956-ot, hozzátartozik Nagy Imre, Wittner Mária vagy Mécs Imre is, aki tavaly óta az MSZP frakciójában politizál.

  (Wittner folyamatosan a mellette ülő Mátrai Máriával beszél Hiller felszólalása közben.)
 • Ifjabb Lasz György az In-kal Security főtulajdonosa és ügyvezetője szinte már menetrendszerűen bóklászik a parlamenti folyosókon, elsősorban is arra, amerre szocialista képviselők diskurálnak. Az In-kal cég akkor szerepelt legutóbb a hírekben, amikor kiderült, hogy az MSZP megbízásából a Kőztársasági Őrezred mellett ők biztosítanak számos állami rendezvényt is, ami biztonsági kockázatot jelent.
 • Az interpellációk órája kezdődött meg. Kedvencünk Bedő Tamás (MSZP) Agrárdiplomáciai sikereink című kemény támadása a szintén szocialista vezetéső agrártárca felé.
 • A parlament később megválasztja annak a vizsgálóbizottságnak a tagjait, amely az állami intézményeknek és szervezeteknek az "Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány" működésével kapcsolatos korrupciógyanús ügyekben való részvétele körülményeit és az "Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány" működésének nemzetbiztonsági kockázatait vizsgálja. A testület elnökének a fideszes Demeter Ervint, alelnökének a szocialista Tóth Károlyt javasolják. Garantált a hatékonyság.
 • Közvetítésünket befejezzük. Viszlát!