Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Könnygázzal oszlatták fel a kordonbontókat

2008.02.11. 11:25

Fontosabb részletek
 • Gyurcsány nem akart napirend előtt beszélni, de Dávid Ibolya unszolására mégis szólt.
 • Négyórás vita után újra megszavazta a kormánytöbbség az egészségbiztosítási törvényt.
 • Több száz demonstráló tüntetett a Kossuth téren a törvény és a kormány ellen.
 • A déli kapunál a tüntetők bedöntötték a kordon egy részét, a rendőrök könnygázzal válaszoltak, és kiszorították a demonstrálókat a Kossuth térről.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:

  Megdobálják-e a képviselőket?

  Ma újra tárgyalja a parlament az egészségbiztosítási törvényt, ami az elmúlt hetekben sem vált sokkal elfogadottabbá. A rendőrség kordonnal készült a parlamenti szezonkezdetre.
 • A Fidesz név szerinti voksolást kezdeményez az Országgyűlésben az egészségbiztosítási törvényjavaslat végszavazásánál, mondta Navracsics Tibor frakcióvezető hétfőn. Az ellenzéki párt a törvény decemberi szavazásán is név szerinti voksolást kezdeményezett. A köztársasági elnök az elfogadott jogszabályt megfontolásra visszaküldte a Háznak, ahol hétfőn szavaznak róla újra.

  Navracsics Tibor közölte, az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról a Fidesz-frakció ugyanakkor továbbra sem szavaz, mert a törvény koncepciójával nem értenek egyet, azt elfogadhatatlannak tartják. (MTI)
 • A Nagy Imre szobornál a Kossuth tér sarkában fél 12 körül már 150-200 tüntető gyűlt össze. Többen várakoztak a Parlamenttel szemben is, amikor az Alkotmány utcánál lelakatolták a kordont. A tüntetők itt többször összeszólalkoztak a rendőrökkel. "A majmokat ki kéne engedni!" - kiabálta egy tüntető asszony.
  Harangozás a Vértanuk terén
 • A parlamenti szezonnyitó ülés délben, a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.
 • A napirend előtti felszólalásokat Dér Zuszsanna (MSZP) kezdi A békésebb holnapokért címmel. Utána Dávid Iboya (MDF) szólal fel Politikai ki nyer ma helyett felelős politikát címmel. Soltész Miklós (KDNP) a betegek világnapjának üzenetéről, Kóka János (SZDSZ) a népszavzás a szocializmusról beszél majd. Navracsics Tibor (Fidesz) azt kérdezi majd, hogy Őszöd óta jobban hazudnak?
 • A Szabadság kör tiltakozik a Parlament épülete elé újból felállított kordon miatt, mondta Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselő Budapesten a Kossuth téren, újságírók előtt. Az emberi és szabadságjogok súlyos sérelme, hogy újból teljesen törvénytelenül áll a kordon, fogalmazott Balog Zoltán, a Szabadság Kör tagja. Hegedűs Zsuzsa szociológus szerint szintén arról beszélt, hogy nem kellene lezárni az egész teret az állampolgárok elől. Hozzátette: úgy néz ki, hogy a képviselők vannak a ketrecben és magukat kerítik be, nem pedig az embereket zárják ki.

  Szájer József néppárti európai parlamenti képviselő közölte: a Szabadság Kör azért alakult, hogy a "Magyarországon súlyos veszélyben lévő szabadságjogoknak a sérelmével szemben tiltakozzon". (MTI)
 • Az MSZP-frakció meg fogja szavazni az egészségbiztosítási törvényt, mondta Varju László, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese. Két szocialista képviselő kérte felmentését a szavazásnál, erősítette meg Varju László. Karsai József azt kérte, hogy nemmel szavazhasson a törvényre, Farkas Imre pedig a szavazástól való távolmaradás engedélyezését kérte a frakciótól. A képviselőcsoport egyikük kérését sem támogatta.

  Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy a Fidesz név szerinti szavazást kért a törvényről, Varju László közölte, úgy fog történni, ahogy a Fidesz kérte. (MTI)
 • Sorsfordítónak nevezte a hétfői parlamenti zárószavazás napját Kóka János, az SZDSZ elnöke, aki szerint az új egészségbiztosítási törvény ismételt elfogadásával visszafordíthatatlan stádiumba lép az egészségügyi reform.

  Az SZDSZ elnöke szerint 40 év szocializmusa és 18 év töprengés után valami elkezdődhet az egészségügyben. A hétfői sajtótájékoztatón Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a törvény elfogadását követő menetrenddel kapcsolatban elmondta, nyáron kétfordulós pályázaton választják majd ki a pénztárak kisebbségi tulajdonosait. A betegek 2009. február 15-e és március 15-e között találkoznak majd először a pénztárakkal. Ekkor lesz ugyanis a tagtoborzás és ténylegesen jövő év április 1-jétől működnek majd a pénztárak. (FH)
 • "Tegnap este egy kulturált férfihang hívott fel, s az iránt érdeklődött, megszavazom-e hétfőn az egészségbiztosításról szóló törvényt. Mondtam igen. A férfi köszönte a tájékoztatást, aztán hajnalban arra ébredtem, hogy gázolajszag terjeng a lakásban" - idézett keserű emlékeket Dér Zsuzsa pénteken. A szocialista képviselő otthona előtt ugyanis benzinnel átitatott lábtörlője lángolt, s ha az ingatlant nem védik fémszerkezetű nyílászárók, akkor Dér - véleménye szerint - már nem beszélgethetett volna telefonon az újságírókkal.

  Csütörtökről péntekre virradóra másik négy szocialista honatya (Herbály Imre, Czinege Imre, Kálmán András, Sándor István) otthonát is megtámadták, igaz az ő esetükben lángoló lábtörlő helyett Molotov-koktél volt a megfélemlítő eszköz.
 • "Ne légy a gyilkosunk" feliratú plakát alapozza a parlamenti nyitány hangulatát egy a padsorokban keringő tacepaó. Rajta Horváth Ágnes mosolyog premier plánban különböző szocikkal. De a baloldal nem retten, Dér Zsuzsa, akinek a múlt héten lángra kapott benzinnel átitatott lábtörlője épp azt magyarázza, hogyha a tisztességes embert megfenyegetik, akkor csak keményebb lesz benne az elszánás. "Parancsolják vissza a palackot a szellembe!" - mondja, majd korrigál.
 • Dávid Ibolya lendületből rohan Gyurcsányra napirend előtt, s amiatt ostorozza, hogy gyáván, taktikai megfontolásoktól vezérletetve nem áll ki, és nem tart évértékelőt. Pedig a jelek szerint még az MDF elnöke is remegve várja a kormányfői direktívát. Aztán szomorúan konstatálja, hogy nem kap, mert a két párt ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta, azaz a biciklitárolóról vitatkoznak, miközben fejükre szakad a gáz. Pedig Dávid szerint egy első osztályos is megérti, hogy komoly bajok vannak az országban, nevezetesen azt, hogy egy kevesebb, mint a kilenc. Ugyanis míg a magyar gazdaság egyszázalékos növekedést produkál, addig a szlovák kilencszázalékos többlettel hasít. Aztán a nyugodt erő még jól a kormány alá dörgöli az inflációt és a munkanélküliséget, de túllépte az időt, és Szili leülteti.
 • Már nem először láthatjuk azt a koreográfiát, hogy Gyurcsány Feren miniszterelnök nem akar napirend előtt beszélni, de Dávid Ibolya unszolására mégis rövid szónoklatba kezd. Ez történik most is.
 • Gusztos Péter kérni fogja, hogy az Országgyűlés függessze fel mentelmi jogát. A szabad demokrata politikus hétfőn kapta kézhez a legfőbb ügyész indítványát, amelyben utóbbi arra kéri az Országgyűlés elnökét, hogy a parlament a "számvitel rendjének megsértése miatt" függessze fel Gusztos Péter mentelmi jogát. Azt mondta, tisztázni akarja az ügyet.

  Gusztos Péter elmondása szerint 2000-ben százezer forint alaptőkével alapítottak egy betéti társaságot, amelynek ő az ügyvezetője és a beltagja. Megjegyezte, hogy amióta parlamenti képviselő, semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytatott és ennek a "családi cégnek" 2002 májusa óta nincs forgalma. Mint mondta, jelenleg a társaság felszámolása zajlik. Az eljárás során az ügyészség hiányosságokat talált. Gusztos Péter elismerte, hogy elkövetett adminisztrációs mulasztásokat, de tagadja, hogy elkövette volna az ügyészségi indítványban szereplő vétséget. (MTI)
 • Soltész Miklós (KDNP) a Betegek Világnapja kapcsán átevez az egészségügyi reform vizeire. A házelnök dorgálja, hogy a napirenden lévő témát nem lehet napirend előtti felszólításban vitatni. Érdemi mondanivaló nincs, de a kormány mégis komolyan veszi Soltész Miklóst, és Kincses Gyula köszöni, hogy az ellenzéki honatya előhozta a betegek világnapját. Ám jót az egészségügyi államtitkár sem tud mondani a társadalom fizikai-mentális állapotáról, így azzal nyugtat mindenkit, hogy mások még rosszabbul élnek a világ különböző részein.
 • Gyurcsány Ferenc Dávid méltóságát félti, mondván: ne alázza magát ilyen bulváros politológia fejtegetésekkel. Aztán a tárgyra tér, miszerint azért csúszik egy héttel a programadó beszéd, mert az országgyűlés ma egy 2007-es ügy, az egészségbiztosítás végére tesz pontot. Aztán ő is azt kéri Dávidtól, amit az MDF elnöke tőle, azaz viselkedjék felelős politikus módjára. Ugyanis a szlovák gazdaság azért dübörög, mert a minimálbér fele, a gyermekek utáni támogatás pedig a harmada a magyarországinak. Így ha Dávid a szlovák mintát akarja követni, akkor a szociális juttatások csonkolásának politikáját hirdeti neg.
 • Kóka Soltésznél sikeresebben tér rá az aktuálpolitikára, és gyakorlatilag azzal vádolja a Fideszt, hogy a szocializmus alatt kialakult állapotait akarja konzerválni az ellátórendszerrekben. Az SZDSZ elnöke szerint a Fidesz egy romlott árut akar újracsomagolni, és gügyögéssel, az ingyenesség látszatával altatná a népet. Azaz az ellenzéki párt nem javítaná a szolgáltatások színvonalát, csak elvenné a háziorvosoktól a havi átlagban 200 ezer forintot jelentő vizitdíjat, a kórházaknak 10 millió forintot jelentő kórházi napidíjat, és nem tudnák honnan kipótolni. A kormány elégedett Kókával, válaszolni sem kíván neki.
  Fotók: Barakonyi Szabolcs
 • Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető üdvözölte, hogy Gyurcsány Ferenc visszatért a parlamenti felszólalásokhoz, ugyanakkor vitatta azt a miniszterelnöki közlést, hogy eddig még nem volt évértékelő. Navracsics szerint az MSZP frakciója előtt - legalábbis a sajtótudósítások szerint - zajlott már évértékelő.
 • Navracsics Tibor arról érdeklődött, szólt-e a kormányfő ezen az évértékelő frakcióülésen arról, miért egy kecskeméti targoncás céggel készítetett tanulmányt a kancellária a gazdasági növekedés elősegítéséről. Szóba került-e, hogy miért mondta azt Szetey Gábor, hogy friss levegőre vágyott, ezért hagyta-e el a kormányzatot. Beszélt-e a miniszterelnök arról, a Zuschlag-ügyben milyen vallomást tett. Navracsics Tibor azt is tudakolta, miért kerül bajba folyton a kormányfő a külföldi lapoknak adott nyilatkozataival. "Mi a Laborc-ügy?" - firtatta az ellenzéki frakcióvezető. "Milyen demokrácia-felfogása van annak, aki a bizottsági elutasítás ellenére kinevezte az NBH vezetőjét?".

  Gyurcsány beszélhetett arról is, mit jelent a Fletó ajtó, ami mindig kordonokkal van körbekerítve. Felvetette azt is, miért kell kordonokkal körbekeríteni a parlamentet, ha ott megjelenik. "Csak így érzi biztonságban magát?" - kérdezte, hozzátéve, nyilván a zártkörű értékelőn az is kiderült, milyen elhibázott kormányzati lépésekre készülnek idén. Navracsics szónoklatára senki sem reagált a kabinet nevében.
 • Megkezdődött az egészségbiztosítási törvény vitája. A képviselőknek és a kormánynak maximum 4 órája van arra, hogy álláspontját kifejtse.
 • A miniszterasszony előbb a törvényt, aztán az egészségügyet diagnosztizálja. Szerinte a jogszabály nem alkotmánysértő, ennek bizonyítására államfői idézeteket citál. Azt kihagyta, hogy Sólyom László nem ért egyet a törvénnyel. Ami az egészségügyet illeti, az Horváth szerint korrupt, politikailag befolyásolt, pazarló, s a szisztémának egyetlen eleme sincs, ami minőségibb ellátásra ösztönözné az gyógyítókat. De majd most, mert a magyar egészségügy végre felfedezte a beteget is.
 • Horváth Ágnes a szószékről expozézik, és mielőtt a lényegre térne, szolidaritásáról biztosítja azokat a szoci képviselőket, akik házára Molotov-koktél repült. A baloldal tapsol, mert azt mondja az egészségügyiminiszter, hogy nem lehet az MSZP-seket megfélemlíteni.
 • Csak néhány tüntető maradt a lekordonozott Kossuth tér sarkánál, a Nagy Imre szobornál. Délutánra viszont újabb tüntetés várható.
 • Horváth Ágnes két, a több-biztosítós rendszert védő idézetet is elmondott, ezek érdekessége az volt, hogy 1999-ből származtak, a Fidesz akkori egészségügyi miniszterétől, Gógl Árpádtól.

  Elmondta, az idézetek is jelzik, hogy a Fidesz is fontosnak tartotta, és ígérte is az egészségügy reformját, de ehhez csak a mostani kormánynak van bátorsága ehhez hozzányúlni.
  Fotó: Huszti István
 • Aztán sorjáznak a szokásos érvek, hogy miért is remek az új egészségügyi rendszer. Mert csak egy, a nezeti kockázatközösség elvén működő állami biztosító lesz, igaz, majd két tucatnyi pénztárral. Ám azokban a karvalytőke nem veheti át az uralmat, csak 49 százaléknyi tulajdont szerezhetnek a privát társaságok. Ráadásul évente a pénztárakból még egy százalényi osztalékot sem lehet kivonni, így a miniszter szerint jut majd pénz az egészségügyfejlesztésére. Továbbá a betegek pénztárcája isvastagabb marad, mert a pénztárak átvállalhatják a vizitdjíat, már ha kuncsaftjuk ad magára, és hajlandó megelőző kezeléseken részt venni. És végül de nem utolsó sorban mindenki ugyanannyit fizet jövedelemarányosan, mint eddig.
 • Naná, hogy Mikola István nem ért egyet, szerinte a kormányzat Európa egyik legszegregáltabb ellátórendszerét hozza létre (értsd: szegények és gazdagok biztosítói). Mert, állítja a Fidesz egészségfelelőse, nincs igazi verseny, nyilvánvaló, hogy a pénztárak majd jól kartellekbe tömörülnek, és kisebbségi tulajdonrészük ellenére is mindent akarnak majd, lesz például járulékemelés. S ha uralmuk alá hajtották az egész szisztémát, akkor jön a valódi, kizárólag piaci alalpú több-biztosítós modell. De addig is rengeteg pluszkiadást szivattyúznak ki a költségvetésből, ugyanis a jelenlegi szisztéma adminisztratív költségeinek négyszeresét verik majd el saját működésükre. Ami pedig a betegeket illeti, Mikola amiatt aggódik, hogy a jelenleginél szűkebbre vonják az alapellátások körét, és minél több embert tolnak át a fizetős szolgáltatások aklába.
 • Vojnik Mária szocialista egészségügyi politikus szerint Mikola fölöslegesen ódzkodik az új rendszertől, mert jó lesz az. És az Index tudosítója szerint nagyjából ugyanazt bizonygatja, mint Hárváth Ágnes, csak sokkal több szakszóval. Arra a sólyomi mondatra azonban ő sem tér ki, hogy a koalíció egy létező problémát rossz terápiával kezel. Orbán Viktort bezzeg idézi, megint arról van szó, hogy a Fidesz meghirdete a tőke beengedését az egészségügybe, de nyúl volt megvalósítani az elképzeléseit.
 • Nehogy már vakvágányokkal és gondolatkísérlettekkel vádoljanak minket, pattan viszontválaszra Mikola. Azzal érvel, hogy tényeleg kacérkodtak a privát töke beengedésének gondolatával, de belátták, hogy ilyen csúnya dolgot nem lehet rászabadítani a magyarokra. Nem véletlen, hogy soha nem látott izgalom van Magyarország bankjaiban, mert ez a most javasolt modell megvalósítása a tiszta piaci modell, azaz a hatalmas nyereség előszobája. De Mikola szerint nem veszik tudomásul, hogy minden a profitról szól, mert az egészségügy a gyógyításról és a szeretetről szól. Vojnik Mária megint hosszan mondja, hogy Mikolának nincs igaza.
 • Horváth Ágnes kétszer majdnem leelvtársazta Mikola Istvánt. Talán azért, mert a szabad demokraták kampánynyitójára készült kisfilmben leelvtársazták a fideszes egészségpolitikust.
 • Soktízezer aláírás van Molnár Oszkár fideszes képviselő birtokában, amelyekben Kuncze Gábort, Varju Lászlót, illetve Donáth Lászlót arra kérik a választók, mondjon nemet a törvényre, hiszen annak nincsen társadalmi támogatottsága.
 • Felélénkült a folyosói élet, a büfében is hatalmas a sor, képviselők felét se érdekli az egészségügyi törény záróvitája. A pártelnökök közül Orbán Viktor Fidesz-elnök és Semjén Zsolt KDNP-elnök, illetve Kóka János szabad demokrata pártelnök van jelen, Gyurcsányt, és Dávid Ibolyát nem érdekli a vita.