Valér
-1 °C
0 °C

Adóprogramot javasol az MDF

2008.04.14. 11:02

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az Országgyűlés szavaz ma az ombudsmanjelöltekről. Az országgyűlési biztosok megválasztásához a képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Sólyom László köztársasági elnök március 14-én Bogdányiné Mészáros Ágnes jogászt jelölte a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Tóth Gábor Attila jogászt pedig adatvédelmi biztosnak. Az alkotmányügyi és az emberi jogi bizottság támogatta az ombudsmanok megválasztását, az ellenzéki képviselők azonban tartózkodtak a szavazásnál. (MTI)
 • Népszavazások kiírásáráról dönt és ombudsmanjelöltekről szavaz az Országgyűlés ma. A képviselőknek hat, referendumra szánt kérdésről kell határozniuk, ezek közül ötöt a szocialisták nyújtottak be, egyet a Fidesz-KDNP. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága úgy döntött, hogy egyik kérdésben sem javasolja elrendelni a népszavazást. A szocialisták jelezték nem támogatják a referendumok kiírását, míg a Fidesz tartózkodni fog a szavazásnál. A két párt indoka ugyanaz: a kérdések egy részéről már törvény született, más kérdésekben megkezdődött a jogszabályok előkészítése. (MTI)
 • Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője és 147 szocialista képviselő többek között ezt a kérdést tenné fel a pártfinanszírozással kapcsolatban: egyetért-e ön azzal, hogy a pártok a központi költségvetésen kívül csak természetes személyektől fogadhassanak el támogatást?

  Egyetért-e ön azzal, hogy szűnjön meg az országgyűlési képviselők elszámolási kötelezettséggel nem terhelt költségtérítése? Hogy az országgyűlési képviselői tisztség összeférhetetlen legyen a polgármesteri tisztséggel? - szólnak a következő kérdések.

  További kérdés: egyetért-e ön azzal, hogy az állami vezetők esetében rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot kelljen lefolytatni? Hogy jogszabályban meghatározott munkakört betöltő köztisztviselők esetében rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot folytasson le az állami adóhatóság?

  Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője és Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője, illetve 151 ellenzéki képviselő az alábbi kérdésben tartana referendumot: egyetért-e ön azzal, hogy törvény tegye kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának évenkénti vizsgálatát? (MTI)

 • A Fidesz-KDNP frakciószövetség délelőtti ülésén döntés született arról, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői lelkiismereti alapon szavaznak ma az Országgyűlésben az ombudsman-jelöltekről.
 • Sem a miniszterelnök, sem a kormánytagok nem szólalnak fel napirend előtt. Herényi Károly (MDF) Van új a Nap alatt, Szanyi Tibor (MSZP) Magyarországnak fájt!, Harrach Péter (KDNP) A szociálios válság megoldásának eszközei, Gusztos Péter (SZDSZ) Magyarok a neonácik ellen, Pálinkás József (Fidesz) Vigyázzunk a földre! A Föld bolygó nemzetközi éve címmel szólal fel.
 • Gyurcsány Ferenc ott van a parlamenti patkóban, de nem fog felszólalni.
 • Szili Katalin megemlékezéssel kezdte felszólalását. 1944. április 16-án kezdték el a zsidó és a cigány emberek deportálását.
 • Az MSZP képviselői támogatni fogják Tóth Gábor Attila és Bogdányiné Mészáros Mária ombudsmanná választását is. (FH)
 • cikkünk a témában:

  Alig ismerik a magyar EP-képviselőket

  Az EP-ben dolgozó magyar politikusok karrierjére jó hatással van a konfliktusban szegény és pártsemleges környezet. Schmitt és Lévai az élen.
 • Gyurcsány Ferenc elég zavartnak, feszültnek tűnik. Kezeit görcsösen akasztja egymásba, ide-oda jár a szeme is.
 • A hétvén nagyot fordult a világ, a miniszterelnök nem akar valódi adóreformot, az SZDSZ elnökének pedig Romániába kellett utaznia, hogy újabb adócsökkentési javaslattal álljon elő, mondta Herényi Károly (MDF).

  A miniszterelnök többször mondta, hogy csak neki van programja. Neki tényleg van, de miközben adócsökkentésről beszél, adót emel, mondta az MDF frakcióvezetője. Az MDF a következő hónapokban nyilvánosságra hozza a programjának elemeit. Az adórendszerrerl kezdik, kedden mutatják be.

  Az MDF adóprogramja négypilléres: 1. Egyszeri adóamnesztia. 10 százalékos adó mellett legalizálni lehetne a be nem vallott jövedelmeket. 2. Egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadórendszer. 3. Háromkulcsos (5, 12, 25 százalékos) áfa, élelmiszerek áfája 20-ról 12 százalékra csökkenne. A munkaügyi egészségügyi járulék és az ekho eltörlése. 4. A haláladó (örökösödési adó) eltörlése.
 • Az MDF elképzelése méltán válthat ki vitákat, mondta Veres János, aki szerint jó tisztázni: az egyensúlyi követelmények fellazításával akarják-e megtenni az adóreformot.

  Az adócsökkentéssel kieső bevételeket nehéz lenne pótolni a pénzügyminiszter szerint. A javaslatban szereplő részelgondolások érdemesek arra, hogy vita alakuljon ki róluk. Az örökösödési adóról elmondta: a teljes eltörlésével nem ért egyet, de bizonyos rokonsági fok, értékhatár tekintetében lehet engedményt tenni.

  Az egykulcsos adóval vitázik, mert az alacsonyabb jövedelműeknek hátrányos lenne.

  Az adóamnesztiáról: többféle elgondolást vizsgálnak jelenleg is, más országokban is kipróbálták már.
 • Tandíj nem lesz Magyarországon semmilyen formában, jelentette ki Hiller István hétfőn Budapesten újságírók előtt miután találkozott a Fidesz alelnökével. A találkozó eredeti témája az "Új Tudás - Műveltség Mindenkinek" program volt. Az oktatási tárca vezetője kérdésre válaszolva azt mondta, ahogy elnézi a belátható közeljövőt, tervek sem fognak valóra válni a tandíjjal kapcsolatban.

  Március 9-én a tandíjjal kapcsolatban döntött az ország. A kormány és ő maga is végrehajtja a népszavazáson született döntést, mondta a miniszter a rektori konferencia nyilvánosságra került elképzelései kapcsán. Pokorni Zoltán - aki külön válaszolt az újságírók kérdésére - úgy fogalmazott: ami felmerült, nem más, mint a jelenlegi költségtérítéses formában beszedett pénz szétterítése. Azon gondolkoznak "a tárca körül", hogy azok is fizessenek, akik most nem fizetnek, mondta. (MTI)

 • Újlipótvárost a múlt héten kétszer is otromba, aljas támadás érte, egyesek a történelem szemétdombjáról visszahozott módszerekkel randalíroztak, emlékeztetett a jegyiroda körüli botrány után Szanyi Tibor (MSZP), de fel is morzsolódtak Újlipótváros kapujánál.

  A Hollán Ernő utca 1935-ben a Szálasi-párt bejegyzett székháza volt, a jegyiroda fölött volt Szálasi Ferenc lakása, mondta Szanyi, aki szerint nem véletlen, hogy éppen abban a házban ért támadást egy üzletet.
 • Úgy tudjuk, nagy esély van arra, hogy az MDF adóprogramjának két eleme is bekerüljön a jövő évi költségvetésbe. Az egyik a haláladó részleges eltörlése, a másik pedig az adóamnesztia, bizonyosa feltételekkel. Szocialista tervek szerint ez - és pár későbbi engedmény - akár a büdzsé MDF-es támogatásának a záloga is lehet majd.
 • A fasizmus a gondolatok megfogalmazásánál, egy újságnál, egy házban egy párt megalakulásánál kezdődött, soha nem a marhavagonok ajtajainak csapódásánál, válaszolta Hiller István kulturális és művelődési miniszter.

  A neonácizmus, az antiszemitizmus elleni fellépés minden politikus ügye kell, hogy legyen. A Hollán Ernő utcában, az antifasiszta oldalon, a csendes többség volt ott. Hiller az összefogást sürgette.
 • Az OECD jelentése sötét képet fest Magyarországról, mondta Harrach Péter (KDNP). A költségvetés egyensúlyának hiányát ki kell küszöbölni, csökkenteni kell a kiadásokat. A jelentés szerint új munkahelyeket kellene teremteni.
 • Az a megoldás, hogy a gyerekeknek szánt segély tényleg a gyerekekhez jusson, mondta Lamperth Mónika. Nincs szociális válság az országban, még akkor sem, ha vannak szegény emberek, akik ellátásra szorulnak.
 • cikkünk a témában:

  Hatszázezer új fideszest hozott a tavasz

  Egy mostani listás választáson 59 százalékot kapna a Fidesz.
 • Elsősorban a koalíciós szétválás okozta kormányzati helyzetről és a gazdaságpolitikáról beszélgetett Sólyom László, köztársasági elnök és Kóka János, az SZDSZ elnöke hétfőn a Sándor palotában. Erről a liberális párt elnöke számolt be a megbeszélés után újságíróknak.

  Kóka János közölte, hogy bemutatta az államfőnek a koalíciós egyezség 2007-es kiegészítése óta meghozott kormányzati kompromisszumokat, és elmondta múlt heti, Romániát, Finnországot és Észtországot érintő körútja során az egykulcsos adóról és az adóreformról szerzett tapasztalatait. Újságírói kérdésre hozzátette, hogy szóba került az előrehozott választások kérdése is, de az SZDSZ-nek nem célja ezt kikényszeríteni. (MTI)

 • Az SZDSZ támogatja az adatvédelmi ombudsman-jelöltet, a jövő nemzedékek ombudsman-jelöltjét azonban nem, mondta el kérdésre válaszolva Kóka János pártelnök hétfőn. A hétfő délelőtti frakciódöntést a pártelnök nem indokolta, mindössze annyit mondott, hogy a határozat úgy született, hogy megismerték a jelöltek szakmai múltját, majd múlt héten személyesen is találkoztak velük. (FH)
 • Két nap múlva jön a holokauszt emléknap, amikor az élet menetén az áldozatokra emlékeznek, mondta az SZDSZ-es Gusztos Péter. A Hollán Ernő utcában a többség megmutatta, hogy kész kiállni a rasszista szélsőség ellen. A demokrácia és a szabadság győzelme minden egyes ilyen megmozdulás.

  Prágában szkinhedek a belvárosban akartak felvonulni, de a civilek és a politikusok, párthovatartozástól függetlenül, megakadályozták azt.
 • 2008 a Föld nemzetközi éve, említette felszólalásában Pálinkás József (Fidesz).
 • Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter megköszönte Pálinkásnak, hogy szóba hozta a Föld napját.
 • Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt javasolta, hogy a frakciószabályzatokat közérdekből nyilvános adatként tegyék közzé az Országgyűlés honlapján, és kezdeményezzék a házszabály olyan kiegészítését, amely a közzétételi kötelezettséget a későbbiekben is előírja. Szabó Máté erről hétfőn adott ki közleményt. Az ombudsman ajánlása egy állampolgári beadvány nyomán indított vizsgálat eredményként megállapította: nem rendelkezik jogszabály a magyar Országgyűlés képviselőcsoportjainak belső szabályzatairól. (MTI)
 • Már sokszor elhangzott, unalmas interpellációkat mondanak most a képviselők. Egy példa: "2008-ban hogyan alakul a mezőgazdasági termelők részére járó európai uniós egységes területalapú és az ahhoz kapcsolódó nemzeti kiegészítő támogatás?". Ezt Demendi László (MSZP) kérdezte.
 • cikkünk a témában:

  Az MSZP egyre kevésbé lát fantáziát a kisebbségi kormányzásban

  Már nem az SZDSZ-ben látnak hibát a szocialisták, sőt ráébredtek, hogy 10 közös év alatt már jól összecsiszolódott a két párt.
 • Az ombudsmanválasztásig (kb. fél 6-ig) felfüggesztjük közvetítésünket.
 • Az Országgyűlés hétfőn ismét leszavazta a köztársasági elnök ombudmanjelöltjeit: sem a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Bogdányiné Mészáros Ágnes, sem az adatvédelmi biztosjelölt Tóth Gábor Attila nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. (FH)