Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Leszavazták a kormányt

2008.05.19. 11:41

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Leteszi a miniszteri esküt Gyenesei István kijelölt önkormányzati miniszter ma az Országgyűlésben. A független országgyűlési képviselő az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium utódjaként létrejövő új tárcát vezeti.

  A miniszterjelölt kinevezését nem támogatta az Országgyűlés szakbizottsága. A jelölt meghallgatásán azt mondta, nem készül önkormányzati reformokra, és nem tud több pénzt sem ígérni a konvergenciaprogram keretei miatt.

  Hétfőn várhatóan kiegészítik a közmédiumok kuratóriumi elnökségét.

  A határozathozatalok után lefolytatják az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény felülvizsgálatáról szóló törvényjavaslat általános vitáját. Az előterjesztés részletes indoklása szerint a törvény hatályon kívül helyezése nyomán visszaáll az elfogadás előtti társadalombiztosítási rendszer.

  (MTI)

 • cikkünk a témában:
  nagynepihurra

  Szili Katalin elsírta magát a házbizottságon

  A házelnök nem szeretné, ha a kínai látogatása előtt ítélné el a parlament Kína tibeti politikáját.
 • Gyenesei István, az új önkormányzati miniszter teszi le a miniszteri esküt. A független képviselő kinevezését korábban a parlamenti szakbizottság nem támogatta.
 • Szekeres Imre a 160 éves honvédségről beszélt napirend előtt. A honvédelmi miniszter szerint büszkék lehetünk azokra a múlt századi katonákra, akik a tragikus történelmi pillanatokban is képesek voltak áldozatot vállalni.

  A miniszter megemlékezett a külföldön szolgáló magyar haderőről, valamint az itthoniakról.

  Szekeres ötpárti egyeztetést kezdeményezett keddre, reméli, hogy továbbra is konszenzusos lesz a magyar honvédelmi politika.

 • Keleti György, egykori honvédelmi miniszter a parlamenti pártok közötti kompromisszumot és a honvédség anyagi feltételeinek megteremtését emelte ki.

 • Százhatvan év óta először Európában a legkevesebbet fordítjuk a magyar honvédelem ügyére, mondta a fideszes Lázár János, aki elmondta még: szomorú, hogy nem lehet feltölteni a honvédség létszámát, mert nincs elég jelentkező.

 • A jelenlegi költségvetési támogatás megemeléséről, valamint az önkéntes haderő felállításáról beszélt Karsai Péter (MDF).

 • A magyar honvédség csak akkor tud professzionálissá válni, ha tisztességes költségvetési támogatást kap, mondta Simicskó István (KDNP), aki a tartalékos rendszer kiépítését is fontosnak tartja. Simicskó liliputi törpehadseregnek nevezte a magyart, utalva a honvédség létszámára.

 • A liberálisok büszkék arra, hogy a magyar honvédség az elmúlt években nagy változáson ment át, és képes elvállalni nemzetközi feladatokat, mondta Gusztos Péter (SZDSZ).

  A 21. században csakis a professzionális hadseregé lehet a jövő. Gusztos büszke az SZDSZ politikai sikerére, miszerint eltörölték a sorkötelezettséget.

  Fotók: Barakonyi Szabolcs
 • A tervezettnél egy héttel később, május 26-án szavaz a Ház a médiakuratóriumok kiegészítéséről, közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság rendkívüli ülése után hétfőn. Azt is elmondta, az Országgyűlés hétfőn dönt arról, hogy napirendre veszi-e a Kína elítélésről szóló négypárti, ellenzéki indítványt.

  Szili Katalin hangsúlyozta, hogy a kormány és az MSZP nem támogatja a javaslatot. Emlékeztetett arra, a házbizottság múlt csütörtöki ülésén a frakciók abban maradtak, hogy az ügyben megvárják a külügyminiszter által kezdeményezett ötpárti egyeztetést. (MTI)

 • A hétvégén kiderült, ki az ellenzéki, a kormánypárti, illetve ki nem döntött még. Az MDF nyílt levélben kérdezte a pártelnököket, hogy megszavazza-e a költségvetést. Az SZDSZ nem zárta ki, hogy ellenzéki pártként 18 év óta példátlan módon megszavazza a költségvetést. Se az SZDSZ, se az MSZP nem tett így, de egyetlen kormánypárt sem várta ezt.

  A különböző pártállású képviselőknek fontos együttműködni, de koalíciós képviselővé csak az válhat, aki speciális szavazáson is kész közösséget vállalni. Ilyen szavazás lenne a miniszterelnökről szóló bizalmi szavazás, valamint a költségvetési szavazás.

  A megoldás kulcsa, ami az MSZP és az SZDSZ kezében van, hogy új kormányfőt válasszon, új lendületet adva ezzel a kormánynak.

 • Orosz Sándor (MSZP) a heuligenkreuzi hulladékégetővel kapcsolatos lakossági meghallgatásról beszélt. Az osztrákoktól értékelhető választ nem kaptak a jelenlévők. A képviselő úgy érzi, az osztrákok nem vesznek komolyan minket.

  Mi is hibásak vagyunk ugyanakkor, hiszen, például, még mindig nincs meg a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

 • Számos fórumon foglalkozott az országgyűlés Heiligenkreuz ügyével, mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki bejelentette: megbeszélést kezdeményezett az osztrák miniszterrel. Felül akarjuk vizsgáltatni az erőmű helyét, és el akarjuk érni, hogy a határtól távolabb épüljön fel.

 • Romlott Magyarország versenyképessége, idézett egy elemzést Kóka János, amiből kiderült: a magyarság rugalmatlan és globalizácóellenes.

  Az adórendszer átalakítáról nincs konszenzus, így elvesztegettük a tavaszt, mondta. Javaslata szerint 2009-ben bevezethető lenne az egykulcsos, 20 százalékos adó, és ezt 2011-re 18 százalékra lehetne csökkenteni.

  A közteherviselési reform ősszel kezdődhetne.

 • Veres János pénzügyminiszter a Kóka által idézett jelentésből idézett, de ő csak pozitívumokat.

 • Fogy a nemzet, a társadalom elöregszik, de ezt mindenki mondja, mondani pedig nem elég, mondta Lanczendorfer Erzsébet.

  Szabó Erika szociális és munkaügyi miniszter egyetértett Lanczendorferrel.

 • Mondj igazat és betörik a fejed, mondta Pelczné Gáll Ildikó, aki szerint Gyurcsány nagyon vigyáz a fejére.

  A fideszes politikus szerint egyedül a kormányzati propaganda működik jól. A valóságban viszont csőd van.

  Pelczné Gáll Ildikó azt javasolta, adják a válasz kulcsát a választók kezébe.

 • Bajnai Gordon szerint nem igaz, hogy Brüsszelben ellehetetlenedett Magyarország. Az uniós fejlesztési biztos a közelmúltban a miniszter szerint kijelentette: míg mások gyalogolnak a fejlesztési pénzekkel, Magyarország fut velük.

  Bajnai szerint az sem igaz, hogy 20 milliárdot kell visszafizetni ügyetlenségünk miatt, csupán a vállalkozók pénzvisszafizetési határidejét hosszabbították meg.

 • Kivirágzott az MSZP női szakasza, hódítanak a nyári kosztümök, de ez nem csoda, hiszen a parlamentben is dúl a nyár, mindenestre az üléstermben szoknyarohasztó a hőmérséklet. A legdekoratívabb kosztüm címet balról valószínűleg Gy. Németh Erzsébet barackszínű gyűrt selyme nyerné, de a fehér alapon piros kis virágokban díszelgő kolléganője se semmi. Havas Szófia most is hű maradt rövid szoknyácskáihoz.

  Másfél órás frizura

  Jobbra már kicsit konzervatívabbak a hölgyek, bár egy virágos kiskabát itt is kivirít a sorok közül. Az igazi feltűnést azonban Selmeczi Gabriella gömbölyödő pocakja kelti. Középen Dávid Ibolya is hozza a formáját visszafogott zöld kosztümjével, ami ráadásul még pártja színeivel is harmonizál. Hogy mit jelent egy szimpla hétfő délutáni plenáris, Szili Katalin másfél órás fodrászkodása is jelzi. Információink szerint minden hét elején sofőrje és kísérője társaságban a Paulay Ede utcában kezdi a napot.

 • Az önkormányzatok kivéreztetésével vádolja a kormányt Tasó László. A fideszes honatya szerint helyzetük egyre inkább ellehetetlenedik, a több mint 3 ezer önkormányzatból több száz haldoklik, a kormányzat mégis évről évre kurtítja támogatásukat. De ha ez nem lenne elég, a helyhatóságoknak naponta kell magyarázniuk a kormány megszorító bizonyítványát.
 • Veres János sablonnal nyitotta válaszát, miszerint az állami kiadásokat csökkenteni kell, és az nem megy, hogy csak a központi kormányzat szervezeteit csonkolják, a helyhatóságok pedig nem viselik a megszorítások terhét. Dehát a pénzügyminiszter szerint az ellenzék magára vessen, szavazta volna meg a hatékonyabb és olcsóbb regionális rendszert, most nem lenne ekkora a baj. Veres szerint ezt támasztja alá, hogy a kistérségekben működő települések is lefaragták működési költségeiket. A csőd szélén táncoló önkormányzatok támogatása pedig nem csökkent.
 • Öniterpelláltak a szocialisták, Szabó Gyula az érettségiről zengett, hogy milyen fontos is a továbbtanulás szempontjából az érettségi, s lám a feladatsorok most milyen remekek voltak, örült nekik a szakma és a diákság egyaránt. Hogy valami kérdést is feltegyen Szabó statisztikákat kért Hiller István oktatási minisztertől. Aki megállapította, hogy minden rendben ment, hála sok száz kollégának,és sok tízezer pedagógusnak. Amúgy mintegy 125 ezer diák érettségizett.
 • A kormány gázos energiapolitikáját ostorozta Firtl Mátyás. A KDNP-s honatya szerint a gázárat mindenhol a kormányzat határozza meg, az önkormányzatok pedig nem tudják kompenzálni a kabinet horribilis tarifáit. (Mert a helyhatóságok is csehül állnak.) Szóval, firtatta Firtl, meddig kúszik még fel a gáz, és így a távhő-fűtés ára?
 • Puch László államtitkár szerint nem a kormányzat határozza meg az árakat, utoljára a 70-es években próbálták megállítani a gázárat a határnál, de már akkor se ment. Egyrészt a gáz vételi ára 65 forintról 76-ra ugrik majd fel, s ezt az összeget megfejeli az elosztás egyre dráguló költsége. De, bizonygatta Puch, a kormány nem érzéktelen, egy kompenzációs rendszert működtet, amelynek értelmében a rászorulók nem 112, hanem 70 forintot fizetnek egy köbméter gázért. Ráadásul, hangsúlyozta Puch, a kormány támogatja a panelházak fűtőrendszerének energiaspóroló modernizálását.
 • Almássy Kornél ismét visszahozta a parlamenti közbeszédbe a Centrum Parkoló Kft.-t, s felhánytorgatta, hogy egy év elteltével sem rendezett a parkolási helyzet. A fórumos honatya szerint a kerületek épp ezért nem kívánnak szerződést hosszabbítani az említett céggel, hanem egy egységes parkolási rendszert hoznának létre. Ami végre nekik dolgozik, hisz a több milliárdos parkolási bevételeknek a kerületek csak 27 százalékát látták.
 • Puch László államtitkár szerint a parkolás szabályozása rendben van, de kölcsönös érdekek mentén előre lehet lépni, s a főváros nem zárkózik el egy egységes díjszabást alkalmazó szisztémától. A kormány mindenesetre magáévá tette az ötletet, no de kevés a mozgástere.
 • Alliterációs versenyt nyerhet a Fidesz a "Keller kudarcos kutakodásai" interpelláció címével. Demeter Ervin ismét azt citálta, hogy Kapolyi László és egy magánnyomozó irodája frigyre lépett, hogy a privát kopók politikai ügyekben nyomoztak, s bizony Keller László, akkori közpénzügyi államtitkárnak szállították az információkat. Azt, hogy a belső MEH-vizsgálat semmilyen ilyen jellegű megbízás nyomaira sem bukkant, Demetert nem zavarja.
 • Miután Szili Katalin a múlt héten síró hangon kérlelte a házbizottságot, hogy ne szavazzák meg a Tibetet elítélő parlamenti határozatot, az Országgyűlés napirendre tűzte a kérdést.

  A kormányt a kisebbségi kormányzás május elsejei kezdete óta most először szavazták le.

  A jelenlévő 181 MSZP-s nemmel (9-en hiányoztak), a többi 186 képviselő igennel szavazott.

 • Kiss Péter kancelláriaminiszter szerint minden rendben rendben volt, és az országgyűlés két szavazatos többséggel szintén így vélte. Az SZDSZ sem fogadta el Kiss Péter válaszát, de az ellenzék megint nem volt jelen a leszavazáshoz szükséges létszámban.
 • Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó