Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Gyenesei beszélni sem hajlandó a lemondásról

2008.10.27. 12:38

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A kormány nevében Veres János beszél a pénzügyi válság hatásairól. Közvetve vagy közvetlenül a pénzügyi válságról lesz szó a fideszes Varga Mihály, az SZDSZ-elnök Fodor Gábor, az MSZP-s Gúr Nándor, az MDF-elnök Dávid Ibolya. Az egyetlen kivétel a KDNP-s Harrach Péter, aki 1956 szelleméről beszél.

  16
 • A költségvetési plafontörvényre vonatkozó előterjesztést és a költségvetési hivatallal kapcsolatos alkotmánymódosítást is megvitatja az Országgyűlés a héten.

  Az öt parlamenti párt szerdán egyetértett abban, hogy az MSZP és az MDF közös módosító javaslatában megfogalmazotthoz képest szigorúbb költségvetési plafon meghatározására van szükség.

  Határoznak a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő, valamint az azzal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról.

 • cikkünk a témában:

  Újabb képviselő lépett ki a Fidesz-frakcióból

  A pálinkafőzők főtitkára, Császár Antal otthagyta Orbánékat, mert nem kapott elég súlyt a Vállalkozók Pártja.
 • A pénzügyi válság kezelésére hamarosan megállapodás születik Magyarország valamint az EU és az IMF képviselői között. Gyurcsány Ferenc a témában keddre ötpárti egyezetést kezdeményezett, jelentette be hétfőn a kormányszóvivő. A Fidesz jelezte, hogy kész részt vesznek az egyeztetésen. (MTI)
  02
 • A válság ismert elemeinek ecsetelésével kezdte felszólalását Veres János, aki a kormány nevében beszélt napirend előtt a parlamentben. A pénzügyminiszter szerint a válság elérte az országot, de a magyar pénzügyi rendszer stabil, viszont további intézkedések kellenek még. A költségvetést akár az utolsó pillanatban is módosítják az újabb és újabb információk birtokában, és reménykedik: a pártok végül elfogadják.

  Fontos lépésnek tartotta a jegybank kamatemelését, mivel a két munkaszüneti nap veszélyt jelentett az árfolyamra.

  Tárgyalások folynak az EU vezetőivel annak érdekében, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartható és megerősíthető legyen.

  A miniszterelnök kedden egyeztet a válságról a parlamenti pártok elnökeivel. Veres arra kérte a pártokat, hogy működjenek együtt.

 • Miért érinti mélyebben Magyarországot a válság, mint a szomszéd országokat? Miért van hullámvasúton a forint? Miért omlott össze az értékpapírpiac? - kérdezte Veres Jánostól a fideszes Varga Mihály. Meg is adta a választ: az elmúlt évek hibás gazdaságpolitikája miatt.

  13
 • Miért mi vagyunk mindenki célkeresztjében? Izland után miért érint minket leginkább a válság? - folytatta a kérdések sorát a KDNP-s Hargitai János, aki szerint a magyar kormányok 2006-tól az ország jövőjét élte fel.

  06
  Fotók: Barakonyi Szabolcs
 • A keddi ötpárti tanácskozást egy hárompárti bocsánatkéréssel kellene kezdeni, mondta Dávid Ibolya MDF-elnök. A 2002-es 100 napos csomag miatt vagyunk ilyen helyzetben, ezért bocsánatot kellene kérnie az azt megszavazó MSZP-nek, SZDSZ-nek és Fidesznek.

 • Nincs itt az ideje az egymásra mutogatásnak, mondta az SZDSZ-es Horn Gábor, reagálva Dávid Ibolya felszólalására (is).

  Az SZDSZ attól fél, hogy a kormány "fűnyírószerű lépéseket" tesz, szerinte valódi reformok kellenek.

  10
 • A takarékos állami gazdálkodásról, azaz a költségvetési plafonról szóló törvényjavaslat részletes vitájának elhalasztását kezdeményezi az öt parlamenti párt, közölte Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője. További egyeztetések lesznek arról, milyen "szigorú legyen a plafon", illetve arról, hogy milyen szervezeti háttérre van szükség a törvény működéséhez - mondta a politikus. Hozzátette, hogy a pártok még a nap folyamán benyújtják módosító indítványaikat. Az Országgyűlés hétfőn a határozathozatalok után folytatta volna le az SZDSZ által kezdeményezett törvényjavaslat részletes vitáját. (MTI)

 • A nem Magyarországon keletkezett pénzügyi válság méretei nem voltak előre láthatóak, mondta az MSZP-s Kovács Tibor reagálva részben a pénzügyminiszter, részben Varga Mihály felszólalására.

  A politikus örvendetesnek tartja, hogy erősödik az összefogás gondolata az EU-ban, és számíthatunk támogatásra.

  Az MSZP mindenkivel hajlandó együttműködni és üdvözli a keddi ötpárti tanácskozást.

  11
 • Magyarország az elmúlt 10 évben nem szorult a Nemzetközi Valutaalap segítségére, utoljára 1996-ban igényeltünk készenléti hitelt, de azt nem vettük igénybe, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szerint 10 évet visszamentünk az időben.

  "Miért mi vagyunk az egyetlen EU-ország, amelyiket ennyire mélyen érint a válság?" - kérdezte Varga, aki szerint a hitel visszafizetése is nehéz helyzet elé állíthatja az országot.

  Varga szerint a módosított, 1,2 százalékos növekedéssel számoló költségvetés sem biztos, hogy tartható lesz.

  05
 • Van egy rossz hírem: nem 10 évvel, hanem 79 évvel kerültünk vissza az időben, válaszolt Veres János a fideszes Varga Mihálynak. A pénzügyminiszter nem tudja megítélni, hogy az 1929 utánihoz hasonló időszak vár ránk, de egy biztos: politikai haszonszerzésre ez az időszak nem való. A pénzügyminiszter a miniszterelnököt idézte: a mostani és az előző kormányoknak is megvan a maguk felelőssége a mostani helyzet kialakulásáért.

  Veres a stabilitást nevezte a legfontosabbnak a jövő évi költségvetést illetően.

  01
 • Fodor Gábor azt kérte a képviselőktől, hogy tartózkodjanak a kliséktől, és példát is mutatott kliséfelrúgásban: őszintén nézzünk szembe a válsággal.

  Az SZDSZ elnöke szerint munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg, emberek százezrei súlyos hiteltörlesztési problémákkal szembesülhetnek, emberek milliói nem vásárolhatják meg karácsonykor mindazt, amit szeretnének.

  Fodor szerint a Nemzetközi Valutaalap hitelének feltételei – a reformok beindítása – lesznek.

  Fodor felszólította a kormányt, hogy rendszeresen tájékoztasson a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásairól.

  14
 • Gúr Nándor (MSZP) elfogadta Fodor Gábor azon intelmét, hogy hagyják a kliséket és nem beszélt arról, csak megpendítette, hogy a foglalkoztatás 2002-ig csökkent.

  A politikus hosszan beszélt arról, hogy jó lenne, ha a válság ellenére is sokan tudnának dolgozni, a szolidaritásnak pedig működnie kell. "Itt most nem a választások megnyeréséről van szó" - mondta az ellenzék felé fordulva.

  15
 • Szűcs Erika miniszter klisémentesen megköszönte Gúr Nándor felszólalását, egyben megnyugtatta a szocialista képviselőtársát: a kormány érzi a foglalkoztatáspolitika súlyát, minden célt a munkahelyek megőrzése alá kell rendelni.

  17
 • A Wikipedia szerint a klisé a francia cliché szóból származik, amelynek eredeti értelme nyomódúc, nyomólemez. Átvitt értelemben, közhely jelentéssel is a francia nyelvben tűnt fel először.
 • A magyar politikusok nagy része sem a választókkal, sem magukkal nem őszinték, mondta klisék nélkül Dávid Ibolya, aki újra az MSZP-t, az SZDSZ-t és a Fideszt ostorozta a 2002-es száznapos program elfogadásáért.

  Nem elég gyáván adócsökkentést ígérni az embereknek, üzent a Fidesznek, nem elég jó tündértől várni a megoldást, üzent Gyurcsánynak.

  Dávid szerint a kormánynak - ellentétben az MDF-fel - nincs válságkezelő programja.

  07
 • Hová lett '56 szelleme? - kérdezte napirend előtti felszólalásában Harrach Péter (KDNP), aki a válságról csak annyit mondott: a kormányzati felelősséget nem lehet szétteríteni.

  A politikus fájlalja, hogy a baloldali sajtóban az évforduló beharangozásaként a rendőri előkészületekről adtak hírt.

  Harrach szerint nem a nemzeti radikálisoktól kell félteni az országot. Hogy van véleményük a kormányról, szívük joga. De a rendbontók és a provokátorok csoportja jóval kisebb. Egy tisztességes kormány nem használ provokátorokat, egy hatékony rendőrség könnyűszerrel megfékezi a rendbontókat. A kormány azonban egy nemlétező veszéllyel riogat, hogy aztán a megmentő szerepében tetszeleghessen.

  20
 • A rendőrség törvényesen, arányosan és ügyesen végezte el a munkát október 23-án, Juhász Gábor igazságügyi és rendészeti államtitkár, aki egyben meg is köszönte munkájukat.

 • A válság fontos, de monoton magyarázatait legföljebb az üléssorok kosztümei színesítették. A nők között ma a szabad demokrata Geberle Erzsébet vitte a pálmát, aki (legalábbis a sajtópáholy véleménye szerint) lazac-mályva szerelésben feszített, nem teljesen összhangban sikítóvörös hajával. A férfiak közül Ujhelyi István rítt ki a szocialista fekete-szürke-sötét tónusokból, amint talpig mustársága zakóban üldögélt.
  22
 • Tállai András fideszes képviselő nem csodálkozott rajta, hogy senki nem próbálta elmagyarázni, miért is nem lehet adót csökkenteni ma Magyarországon. Európai viszonylatban az egyik legmagasabb a körbetartozás hazánkban, ezek mellett nehéz az adócsökkentés mellett kardoskodni, mondta Tállai.

  A képviselő emlékeztetett rá, hogy a 2002-es 53 százalékról mára több mint 60 százalék felett van az adósságállomány. A kormánynak számtalan lehetősége lett volna rá, hogy csökkentse az adókat, azonban ezek közül egyikkel sem éltek, rótta fel a kormánypárti honatyáknak Tállai. "A leggyengébb láncszem vagyunk a válság fonalában" - mondta.

 • A 2003-ban bevezetett volumenkorlát a kórházak helyzetét egyre inkább megnehezíti. A forráselvonás miatt vidéken még rosszabb a helyzet, közölte Pesti Imre fideszes honatya. A fővárosi kórházak adósságállománya jelenleg meghaladja az 5 milliárd forintot, és a jövő évi költségvetési tervezet csak tovább fogja rontani az intézmények helyzetét, mondta Pesti. "Mikor szándékoznak feloldani az 5 évvel ezelőtt bevezetett volumenkorlátokat?" - tette fel a kérdést a képviselő.
 • Az egészségügyi miniszter szerint a társadalmi párbeszéd jegyében történt fejlemények azt bizonyítják, a kormány bizony komolyan veszi ígéreteit. Ennek bizonyítéka Székely Tamás szerint az is, hogy meghallgatják az érintetteket. Felülvizsgálják a kapacitásokat is, ezért nem is érti Pesti értetlenkedését a miniszter. A tragikus kórházi helyzetről Székely annyit mondott, a tragikus jelzőt ő azért idézőjelbe tenné. Ezek után a költségvetés idevágó irányszámait boncolgatta Székely, tételesen felsorolva, hogy mire mennyi jut majd. Arról szó sincs, amit a fideszes képviselő állított: nem vonnak ki jövőre több mint 10 milliárd forint a költségvetés egészségügyi területéről.
 • Pesti nem hajlandó elfogadni az egészségügyi miniszter válaszát, és a matekórás kioktatást sem igazán tudja hova rakni. Az Országgyűlés elfogadta a választ.
 • Havas Szófia szocialista képviselő elérkezettnek látta az időt az egészségügyi ellátórendszer problémáinak felülvizsgálatára. Az egészségügyi miniszternek szegezte kérdéseit. Az utolsó pár szó lemaradt a képviselő beszédéből, mivel az idő lejárt, a honatyák pedig erőteljes kiabálásba kezdtek, hogy "idő".
 • 12
 • A háziorvosi rendelők többletfinanszírozást kaptak többletfeladataik ellátására, nyugtatta Székely a szocialista képviselőt. Négy új mentőállomást avatott fel a kormány idén, így javult az adott települések környékének egészségügyi ellátása. A szentesi mentőbázist is átadják december végéig, mondta a miniszter.
 • Havas Szófia elfogadta a választ. Reméli, hogy az egészségügyi tárca a költségvetésnél is figyelembe fogja venni ígéreteit.
 • 04