Piroska
-2 °C
5 °C

Riadalom, félelem, H5N1 napirend előtt

2005.10.17. 12:54

Ingyenes lesz a madárinfluenza elleni védőoltás, jelentette be napirend előtt a parlamentben Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök a szegénység ellen is felemelte a szavát és felsorolta, hogy a kormány mit tett annak megakadályozásáért. Áder János szerint a kormány eddig 619 be nem váltott ígéretet tett, Répássy Róbert ezt egy táblán be is mutatta. A Fidesz frakcióvezetője szeretné, ha a miniszterelnöki fecsegés bátorságát a miniszterelnöki cselekvés váltaná fel.

Vidorné Szabó Györgyi felszólalását nem közvetítettük.

A miniszterelnök napirend előtt arról is beszélt, hogy "olyan költségvetési politikát kell folytatni, ami lehetővé teszi az euró 2010-es bevezetését". Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke ezt nem tartja pártja érdemének. Varga Mihály volt pénzügyminiszter az önkormányzatok ellehetetlenítése miatt emelte fel szavát, Veres János mostani pénzügyminiszter szerint a korábbinál több pénzt kapnak az önkormányzatok. Veres egyébként egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy milyen sokat kapált.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Gyurcsány Ferenc folytatja offenzíváját és ismét felszólal napirend előtt. "Két tételben az igazságért" - ezt a talányos címet találta ki a miniszterelnök, reméljük, hogy felszólalásából kiderül a mondanivaló.

  Varga Mihály a Kormányzati teendőkről beszél napirend előtt. A cím akár megtévesztő is lehet, nem, a Fidesz-kormány második pénzügyminisztere nem ült át az MSZP soraiba. Az MDF-es Csapody Miklós jó hosszú címet adott felszólalásának: "Taktika vagy tehetetlenség, avagy miért nem képes beváltani a kormányoldal az ígéreteit?" Ismét felszólal a szocialisták üdvöskéje, Magda Sándor, aki "Mit tesz a Gyurcsány-kormány a vidékért?" címmel készül keményen beolvasni a koalíciónak. Vagy mégsem. A cím alapján a legnagyobb várakozás az SZDSZ-es Kuncze Gábor hozzászólását előzi meg: "Mit tegyünk?" Tényleg, mit tegyünk?

  Amíg él el nem felejti,
  hogy a múltat ki nem tépheti szívéből

 • Szili Katalin vezeti a mai ülést. Gyurcsány Ferenccel kezdődik a nap, mint az utóbbi időben minden hétfőn. Napirend előtt felszólalásának címe: Két tételben az igazságért. Jó szórakozást!

  Ment a hûtlen nehéz fejjel
  Visszamenne, de õ már nem kell.

 • A világ igazságot követel mindenki számára. A miniszterelnök a szegényekről beszél napirend előtt. És az igazságosságról. Majd a madárinfluenzára vált. Riadalom, félelem, H5N1 napirend előtt. Mit tesz a kormány? - kérdezi magát Gyurcsány Ferenc. A kormány tavaly december óta foglalkozik a kérdéssel, válaszol magának. Megrendelték a gyógyszert februárban, Magyarország már ma is elég gyógyszerrel rendelkezik, ami akkor kell majd, ha állatról emberre is terjed majd a madárinfluenza. A gyógyszer az ellen nem véd, a megelőzésre nem alkalmas, mondja a miniszterelnök, és folytatja, hogy lesz a H5N1-ből emberek között terjedő vírus, akkor majd hogyan lesz oltóanyag, és Rácz Jenő beoltása a szuperszérummal.

  Érzi, hálátlan lett sorsa. Keserű könnye arcát mossa.

 • cikkünk a témában:
  nagynepihurra

  Pákó nem Gusányira szavaz

  Tudta Ön, hogy Fekete Pákó, a lakodalmasplayback sztárja Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc (vagy ahogy ő mondja, Gusányi Ferenc) közül a Fidesz-vezérrel szimpatizál inkább? Pákó szerint az Orbán-kormány idején minden szuper volt. "Orbán Viktor az eddigi legjobb magyar miniszterelnok - idézzük szavait -, nekem minden tetszik, amit ó csinál: ahogy beszél, ahogy a parlamentben dolgozik, minden." Bővebben Pákó nézeteiről »
 • Szombaton a miniszterelnök szegényeket fogadott a parlamentben. Most erre emlékszik. A "makacsul velünk maradt szegénységre". A szegénység ráadásul sokakat makacsul fogságban tart, pedig a parlamentben beszélnek (beszélnek, beszélnek, beszélnek) róla. Pedig ők a szegénységet akarják csökkenteni, és a felsorolás: 13. havi családi pótlék, ingyenes étkeztetés rászorulóknak, földért életjáradék program és az oktatási reform, panelprogram, satöbbi. Sokat tettek, de nem eleget, mondja Gyurcsány, hogy ne maradjon el egy kis Orbánozás sem. A legfontosabb a gyermekszegénység elleni program. Tiszta ruha, iskola, jóllakottság, lakás, a szülőknek pedig munka, összegez Gyurcsány.

  Vissza nem jön többé soha.
  Bárcsak békén hagyták volna.

 • Ha Rácz Jenőn sikeresnek bizonyul a kísérlet, egyszerre kezdik a törzskönyvezést és a gyártást, mondja Gyurcsány Ferenc. Majd vissza a virológiához: állatról állatra terjed, néha gyenge immunrendszerű állatgondozóra. És bár a vírus már a határon van, az oltóanyag kész lesz, és ingyenes lesz minden magyar állampolgárnak. (Taps.) És köszönetmondás Rácznak és társainak.

  Arra gondol, őt ki szerette.
  Ha szerette, el mért engedte.

 • A madárinfluenza először 1997-ben fertőzött meg embert Hong Kongban. Eddig 117-en betegedtek meg Indonéziában, Vietnamban, Thaiföldön és Kambodzsában, közülük hatvanan meg is haltak. Romániában a múlt héten azonosították a vírust, két falut tartanak vesztegzár alatt. Európában még nem érkezett jelentés madárinfluenzával fertőzött emberről.

  Látja szállni a madarakat

 • A kormány 624 ígéretét számolta össze eddig a Fidesz, a számlálást két héttel ezelőtt Áder János kezdte, akkor még csak 619-nél tartottak. Eddig nem tudtuk, miért számolnak ilyen lassan.

  Répássy Róbert (Fidesz) a hétfői ülésnapra egy ígéretszámláló gépet hozott, az ő feladata, hogy egy ígéret elhangzásakor tekerjen rajta.

  Gyurcsány most jelentette be, hogy ingyenes lesz a madárinfluenza elleni oltás, de Répássy meg sem mozdult.

 • Jóllehet, Burány Sándor a szocialista párt örökös frakcióvezető-helyettese 12:45-re sajtótájékoztatót hívott össze, hogy felfedje, az MSZP támogatja vagy ellenzi a kormány adópolitikáját és a költségvetési törvényt, a rendkívüli érdeklődésre számot tartó esemény elmaradt. Így egyelőre nem lehet megtudni, kormányt buktat-e az MSZP.
 • Még egy utolsót Orbánozott végül a miniszterelnök, aki szerint a demokratáknak nincs szükségük ajtótörésre.

  Minden hajnal övé marad.
  Látja szállni a madarakat.

 • A parlamenti sajtószobában kisebb vita alakult ki arról, hogy tulajdonképpen miről is beszélt a miniszterelnök. A normális - minden évben - rendre jelentkező influenzavírusról, vagy az emberi madárinfluenzáról. Abban maradtunk, hogy az emberi madárinfluenzáról, hiszen annak van hírértéke, hogy először ajánlotta fel az ingyenes oltást.
 • A Fidesz elnöke Londonba utazott, ezért Áder János vállaira nehezedik teljes súllyal az ellenzék vezetése. Orbán gazdasági szakemberekkel és újságírókkal tárgyal.
 • Magyarország lakóinak mintegy 13 százaléka, csaknem 1 millió 300 ezer ember él halmozott szegénységben, és a szegénység kockázata a kisgyermekeknél a legnagyobb. Az MTA 2003-as tanulmánya szerint a hatévesnél fiatalabb gyermekek ötöde, a 14 évesnél fiatalabbak 17 százaléka él halmozottan hátrányos körülmények között. Kormányváltáskor a szegények nem szoktak automatikusan meggazdagodni.

  Otthon hagyta minden múltját.

 • Áder János szerint a kormánypártok 619 ígéretet fogalmaztak meg 2002-ben. Mellette Répássy Róbert számmal is mutatja, 619. A Fidesz parlamenti ökle Medgyessy Pétert idézi 2002 májusából, aki már akkor is szegénységellenes programot ígért. Ehhez képest a szegénység azóta is nő, csakúgy, mint a távolság szegény és gazdag között. Áder János Ferge Zsuzsa szociológust idézi, aki szerint az állam többet tehetne a szegényekért, majd leluxusbaloldalizza Gyurcsányt, és számon kéri, miért csökkentik a romatelepek felszámolására szánt pénzt, a gyermekjóléti szolgáltatásokra, iskolatejre költhető költségvetési összegeket. Áder szeretné, ha a miniszterelnöki fecsegés bátorságát a miniszterelnöki cselekvés váltaná fel.

  Amíg él, el nem felejti,
  hogy a múltat ki nem tépheti szívébõl. (2x)

 • cikkünk a témában:
  nagynepihurra

  Charles Bronson

  Tudta Ön, hogy Csapody Miklós MDF-es politikus az államfőválasztás után csornai Charles Bronsonnak nevezte a Fidesz frakcióvezetőjét? Bővebben »
 • Az MDF elnöke javaslatokkal érkezett, hogy a baromfitermelők is túléljék a járványt, ne csak az emberek. Felvilágosítás, adókedvezmény, egyebek. Már 400 forintért sem viszik el a csibéket a magyar gazdáktól. Dávid Ibolya szerint Gyurcsány beszéde a szegénységről nem volt alapos, különösen, mert nem mutatta meg, hogy a költségvetésben hol vannak azok a pénzek, amikről beszélt. A határidők meg végképp ködbe vesztek. Dávid Ibolya a napirend előtti miniszterelnöki felszólalásból emelett hiányolja a dübörgő gazdaságot, az euró bevezetését, a gazdaság szereplőinek megnyutatását. Dávid Ibolya majdnem túllépte az öt percet, de nem.

  Hosszú, hosszú ideje vár.
  Nem számolja a napokat már.

 • Vidorné Szabó Györgyi (MSZP) felszólalását nem közvetítjük.

  Megállt egyszer, visszanézett
  Nézte, nézte a messzeséget.

 • Kezd világossá válni, hogyan használja a Fidesz az ígéretszámlálót. Répássy Róbert képviselő akkor emelte a magasba a pontozóbírók segédeszközéhez hasonlító alkalmatosságot, amikor Áder János megemlékezett egy be nem váltott ígéretről. "Mi az, Robi, akasztófa" - kiabáltak be a szocialisták.

 • Családi támogatások összege:
  2005-ben: 330,317 milliárd forint
  2006-ban: 472,189 milliárd forint, igaz, megszűnik az egy- és kétgyermekes családok szja-kedvezménye, azt azonban az alacsonyabb jövedelmű családok eddig sem használhatták ki.

  Egyéb szociális ellátások és költségtérítések:
  2005-ben: 166,727 milliárd forint
  2006-ban: 172,209 milliárd forint

 • Romániában és Törökországban már pusztít a titokzatos kór, a szegénység, amely betörhet Magyarországra is. A Gyurcsány-kormány azonban felkészült, a kabinet tagjai már beoltották magukat a megfelelő ellenanyaggal, de tervezik, hogy minden állampolgár ingyen kaphat a forradalmi elixírből, ha a szer beválik.
 • - kiabálta be egy fideszes politikus Gyurcsány Ferenc beszéde közben.

  Ég veletek, mást nem mondott,
  szeme túlragyogott minden csillagot.

 • - kiabált be egy szocialista politikus Gyurcsány Ferenc beszéde közben.

  Érzi hálátlan lett sorsa,
  keserű könnye arcát mossa.

 • Családi támogatások összege:
  1999-ben: 191,800 milliárd forint
  2000-ben: 213,770 milliárd forint

  Egyéb szociális támogatás:
  1999-ben: 114,930 milliárd forint
  2000-ben: 79,830 milliárd forint

 • A miniszterelnök a viszontválaszában elmondta Dávid Ibolyának: „Olyan költségvetési politikát kell folytatni, ami lehetővé teszi az euró 2010-es bevezetését.” Áder Jánosnak: „Én leszek az utolsó, aki azt mondja, hogy minden rendben van szegénység dolgában.” Gyurcsány Ferenc az ellenzéket is bírálta a mai szegénységért. A Vidorné Szabó Györgyinek adott válaszát nem közvetítjük.

  Ég veletek! Mást nem mondott.
  Szeme túlragyogott minden csillagot.

 • A Fidesz cigánypolitikusa, Farkas Flórián négy férfival tárgyalt a parlament folyosóján. Az Index tudósítója mellett elhaladva éppen azt mondta: "Tudunk munkát adni, ha átképezzük őket."

 • Forrás: pefina.nl
  „Milyen szerencse, hogy a mesében csak Pinokkiónak nőtt meg az orra, amikor nem mondott igazat” – mondta a fideszes Varga Mihály, majd közölte, hogy nem erről akar beszélni. A volt pénzügyminiszter az önkormányzatok ellehetetlenítéséről szólva konkrét példákat hozott iskolák bezárásáról, valamint a kormányfő fejére olvasta korábbi nyilatkozatát arról, hogy nem lesz gázáremelés.
 • Az SZDSZ beleegyezett abba, hogy változtatás nélkül megszavazza a 2006-os, választási költségvetést, cserébe a kormány olyan programot fog javasolni, mely azt teszi lehetővé, hogy 2008-ra teljesítsük a 3 százalékos GDP-arányos, uniós módszertannak megfelelő államháztartási hiányelőírást, és így lehetővé váljon az euró a 2010-es bevezetése. Holott, mint arra külföldi elemzők és kutatóintézetek szakértői is felhívták a figyelmet, éppen ez a költségvetés az, aminek az elfogadása lehetetlenné teszi azt, hogy 2010-ben eurónk legyen.
 • „Az igaz ember megőszül” – kezdte válaszát Veres János pénzügyminiszter, de nem folytatta, mert, mint mondta, nem akar megbántani senkit. Varga kérdésére azt válaszolta, hogy több pénz van az önkormányzatoknak. „Ez lehet, hogy kevés az Ön igényeinek” – mondta.

  Vissza nem jön többé soha.

 • A 2005-ös költségvetési törvényben a helyi önkormányzatok támogatására 884 milliárd forintot szánt a kormány. A jövő évre már csak 791 milliárd forint szerepel a költségvetési törvényjavaslatban.

  Az iskolai oktatásra az idei 291 milliárd után jövőre csak 286 milliárd jut, a gyermek- és ifjúságvédelemmel összefügő szolgáltatásokra 40 milliárd helyett 34 milliárd.

  Az önkormányzati utak burkolatának felújítására szánt összeg a felére, az idei 10 milliárdról 5 milliárd forintra csökken. A címzett- és céltámogatások kerete mindössze 45 millió forinttal nő 63,75 milliárdról 63,8 milliárdra, a fejlesztési és vismajor-keret 16 milliárdról 8,8 milliárdra csökken.

  Viszont új, 10 milliárd forintos keret szolgálja a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatásának támogatását.