Piroska
-1 °C
5 °C

Szemérmetlen gerjedelem és elhalasztott vizsgálatok

2003.06.23. 14:55
Az Országgyűlés nem döntött azoknak a vizsgálóbizottságoknak a felállításáról, amelyek a Paksi rendellenességeket, a Pannonplast részvénycseréinél való vélt állami spekulációt, és egyes tanintézmények bezárását hivatottak tisztázni. A szocialisták szerint ezek a bizottságok csak arra lennének jók, hogy a nyári uborkaszezonban legyen az ellenzéknek miről beszélnie. Rogán Antal szerint a Pannonplast ügyben a koalíció dokumentumokat akar ez idő alatt elüntetni.
Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője szerint Rogán Antal, illetve az ellenzék magából indul ki, amikor feltételezi, hogy a kormány dokumentumokat akar eltüntetni. "Önök nyilván ezt csinálták az elmúlt négy év alatt" - vélekedett a pártelnök. A Parlament hétfői ülésnapja a nyári szünet előtti utolsó tanítási napra emlékeztetett, a képviselők alig tudták végigmondani beszédüket, azok alatt folyamatos volt a bekiabálás.

Szemérmetlen gerjedelem

Kuncze szóvá tette azt "a szemérmetlen gerjedelmet", amellyel az ellenzék vizsgálóbizottságokat akar felállítani. Mint elmondta, az elmúlt négy évben egyszer sem volt alkalma vizsgálóbizottságok létrehozására az akkori ellenzéknek.

Erre reagálva Rogán úgy vélekedett, hogy csak az idősebb képviselők teszik szóvá a "szemérmetlen gerjedelmet". Szili Katalin arra kérte a képviselőket, hogy ne személyeskedjenek, ezt követően a jobboldalról folyamatossá vált a "ne személyeskedjünk" fordulat használata egyes koalíciós képviselők felszólalása közben.

Az Országgyűlés, amennyiben a koalíciós képviselők is úgy akarták volna, három vizsgálóbizottság felállítását rendelte volna el még ma. A paksi atomerőműben történt üzemzavart, a Pannonplast Rt. részvényei megvásárlásának körülményeit, illetve az óvoda- és iskolabezárásokat vizsgálták volna a paritásos alapon felálló testületek.

A koalíciós takargatnivaló

A Pannonplast részvényvásárlását vizsgáló bizottság létjogosultságát indokolva Rogán Antal úgy vélekedett, hogy a koalíciónak van takargatnivalója, azért szavaztak ellene. A parlamenti folyosón rögtönzött sajtótájékoztatóján is ezt hangoztatta: "azok nyernek időt, akik "sárosak" az ügyben.

A Pannonplast-ügy és az MDF javasolta "iskolabezárási" testületek felállításáról ugyanakkor ma tárgyalnak a Parlamentben, de megalakításukra már csak az őszi ülésszak alatt van mód.

Göndör István szocialista képviselő úgy vélte, a parlament költségvetési bizottsága ellenőrző albizottságának vizsgálata lenne szükséges az ügyben. A paksi atomerőművel kapcsolatos vizsgálóbizottsággal kapcsolatban pedig a koalíciós képviselők szerint a szakemberekre kell bízni az ügyet.