Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Parlamenti rekord: kétszer is leszavazták a legfőbb ügyészt

2003.12.01. 14:44
Répássy Róbert fideszes politikus ismét Polt Pétert interpellálta, ám ezúttal a szocialisták meghiúsították tervét, hogy a legfőbb ügyész válaszát másodszorra is elfogadja a parlament. Később Polt Gusztos Péter kérdésére adott válaszát is elutasították a képviselők. A parlementben ismét "jól szórakoztak" a képviselők.
Szili Katalin örömét fejezte ki a parlament hétfői ülésén, hogy a képviselők "jól szórakoznak". A hangos tetszésnyilvánítást az okozta, hogy Répássy Róbert nem mondta meg, miként szavaz majd a legfőbb ügyész a politikus kérdésére adott válaszára, ugyanakkor jelezte, hogy szavazni lehessen róla, nem fogadja el Polt válaszát.

Fantomizálódott szocialista közeli cég

Répássy azt kérdezte Polt Pétertől, hogy milyen okok vezették az ügyészséget, amikor helyben hagyta az APEH a Kimenet Kft. elleni nyomozás megszüntetéséről szóló határozatát. A cég fantomizálódott, egy görög férfi, aki később tagadta, hogy ilyet tett volna, állítólag egy forintért vásárolta meg "az eladósodott szocialista közeli céget". Répássy még érdekességként elmondta, hogy az említett magyar állampolgár, ám görög férfi felesége IX. kerületi szocialista önkormányzati képviselő.

Polt Péter válaszában kifejtette, hogy adócsalás miatt az APEH, 2000-ben nyomozást indított és felszámolta a fantomizálódott céget, ám két évvel később, mivel ismeretlenek maradtak az elkövetők, megszüntette az eljárást. Polt szerint az APEH megtett mindent az ügy felderítése érdekében. "A nyomozás megszüntetésében csak szakmai szempontok érvényesültek" - mondta Polt Péter.

Egyszer volt kutyán bundavásár

"Sokakat felháborított az ügy" - mondta Répássy, amit a koalíciós képviselők hangos véleménynyilvánítással fogadtak, de szerinte az ügyészség szakmai választ adott, ennek ellenére, múlt heti interpellációjához hasonlóan most sem fogadta el a választ, így a képviselők szavaztak: 164 fideszes képviselő elfogadta Polt válaszát, 165 szocialista ugyanakkor nem, kilencen tartózkodtak. Az MSZP-s padsorokból valaki átkiáltott a túloldalra, hogy "egyszer volt Budán kutyavásár", amivel nyilvánvalóan arra utalt, hogy a múlt hétfőn a kormányváltás óta először a szocialista képviselők is elfogadták Polt interpellációját, amikor Répássy Medgyessy Péter Gresham-ügyben játszott szerepét firtatta.

A szavazási jegyzőkönyv szerint Hiller István, Kovács László, Horn Gyula, bár a teremben tartózkodtak, nem szavaztak. Tartózkodott ugyanakkor Csabai Lászlóné, Csiha Judit, Géczi József, Puch László és Vastagh Pál, mind MSZP-s képviselők.

Kormánymegrendelésre készülő pártlap

Nem sokkal később Gusztos Péter SZDSZ-es képviselő kérdezte a legfőbb ügyészt. Az iránt érdeklődött, hogy a pénzmosodaként működő Milleniumi Országjáró ügyében miért szüntette meg az eljárást az ügyészség. Szerinte a rendszer úgy működött, hogy kitaláltak egy feladatot, az ingyenesen, "kormány-megrendelésre készülő pártlapot", a Milleniumi Országjárót, amelyet több cégen keresztül rendeltek meg a nyomdától. "Ezt közvetlenül is megtehették volna" - mondta, ám így egymilliárd fointtal kevesebb jutott volna klientúrának, vélekedett Gusztos.

Polt Péter elmondta, részletesen megindokolták a nyomozás megszüntetéséről szóló határozatot, "sem korrupcióra, sem pénzmosásra utaló jeleket" nem találtak, igaz ez utóbbit nem is kerestek. Polt emlékeztette Gusztost, hogy a Miniszterelnöki Hivatal pótmagánvádja miatt jelenleg bírósági eljárás van az ügyben.

Gusztos nem hisz Poltnak

Gusztos "nem hiszi el", hogy az ügyészség minden rendelkezésre álló eszközt igénybe vett volna, és azt sem, hogy csak szakmai szempontok alapján döntött. A képviselők nem fogadták el a választ: 159-en igennel, 181-en nemmel voksoltak 7 tartózkodás mellett.