Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Az ülésrend megvan, a bizottsági helyeken még vitáznak

2002.05.07. 19:16
Több részletkérdésben megállapodtak, de számtalan ponton még továbbra is vita van a bizottsági struktúráról és a helyek számáról a parlamenti pártok frakciói között. Az MSZP megőrizné az eddigi bizottságokat, ugyanakkor 33 fővel csökkentené a bizottsági helyeket. A létszámcsökkenéssel a Fidesz is egyetért, de ellenzik a 2-3 fős koalíciós többséget.
A képviselőcsoportok hétfőn megkezdődött egyeztetés sorozatának keddi fordulója után Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője bejelentette: konszenzus született az alakuló ülés napirendjéről és a meghívott vendégek köréről. E szerint május 15-én délután a köztársasági elnök felkéri kormányalakításra az általa megnevezett politikust és várhatóan felállítják majd az új parlamenti bizottsági struktúrát. Erre azért van szükség, mert az MSZP és az SZDSZ a lehető leggyorsabban szeretne kormányt alakítani a miniszterjelölteket azonban meg kell hallgatnia a téma szerint illetékes bizottságoknak.

A meghívottakat illetően nem volt vita

A megállapodás alapján az alakuló ülésre meghívják a jelenlegi és korábbi közjogi méltóságokat, házastársaikkal együtt, a történelmi egyházak vezetőit, az Alkotmánybíróság és az Országos Választási Bizottság tagjait valamint a kisebbségi önkormányzatok vezetőit. Ugyancsak a díszpáholyban foglalhatnak helyet a határon túli magyarok képviselői, valamint a szellemi és művészeti élet, a frakciók által meghívott reprezentánsai.

Már az ülésrend is megvan

A keddi egyeztetésen a felek döntöttek az ülésrendről is. A Fidesz elfogadta az MSZP javaslatát, így a parlamenti patkó bal oldalán a szocialista képviselőcsoport, mellettük az SZDSZ, a jobb oldalon pedig a Fidesz, közötte és az SZDSZ között pedig az MDF képviselői foglalnak majd helyet.

Ellentét a bizottsági helyeknél

A Fidesz részéről Rogán Antal frakcióvezető helyettes örömét fejezte ki, hogy több kérdésben is sikerült megegyezni, ugyanakkor meglepőnek nevezete az MSZP bizottsági arányokkal kapcsolatos javaslatát. Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint az MSZP létszámra vonatkozó első javaslatában két alapelv érvényesítésére törekedett. Egyrészt megőriznék az eddigi bizottságokat, ugyanakkor 33 fővel csökkentenék a bizottsági helyeket.

A létszámcsökkentéssel a Fidesz is egyetért, azzal viszont már nem, hogy a szocialisták két-három fős kormánypárti többséget szeretnének biztosítani a testületekben. Ezzel kapcsolatban Lendvai Ildikó utalt az 1998 és 2002 közötti Országgyűlés utolsó időszakának arányaira. A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy a most zárult parlamenti ciklus végén a kormányzó pártok a mandátumarányokat 4,3 százalékkal térítették el saját maguk érdekében. Ezzel szemben viszont az MSZP mostani javaslata alapján a kormányzóképesség érdekében ez az arány 3,8 százalék lenne, a koalíció javára. A szocialista felvetésre reagálva Rogán Antal azt hangsúlyozta, ennek a kérdésnek a tárgyalásakor nem a 2002-es, hanem az 1998-as állapotokból kell kiindulni. Az egyeztetés holnap folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!