Szilárda
-4 °C
2 °C

Elköltöztetné a miniszterelnökséget a Fidesz

2002.09.03. 16:02
A Fidesz azt szeretné, hogy a parlament legyen a parlamenté, ezért az államfő mellett a miniszterelnökség is hagyja el az Országházat. A kormányszóvivő szerint sem pénz, sem megfelelő hely nincsen az ellenzéki javaslat végrehajtásához.
A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy az Országgyűlés, a köztársasági elnöki hivatal és a miniszterelnökség továbbra is egy házban működjön, ezért a párt parlamenti frakciója azt kezdeményezi, hogy az épületet adják vissza az Parlamentnek.

Helyiség-felszabadítás

A Fidesz szerint csak demokráciahiányos országokra jellemző, hogy a törvényhozói és a végrehajtói hatalom, valamint az államfői méltóság egy épületben kap helyet. A párt keddi, az Országházban a kormányszóvivői iroda előtt megtartott sajtótájékoztatóján Szájer József és Salamon László képviselők azt is hangsúlyozták, hogy a köztársasági elnök és a miniszterelnökség költözésével körülbelül százötven helyiség szabadulna fel a parlament számára. Bejelentették: azt elvileg elfogadják, hogy a Miniszterelnöki Hivatal helyett a köztársasági elnöki hivatal költözzön a Sándor-palotába, azt azonban nem, hogy a kormány által előterjesztett törvényjavaslat egyedül a köztársasági elnök elhelyezését rögzítené. Javaslatuk szerint a miniszterelnökség egy évet kapna a helyzet megoldására.

Tízmilliárdos költözés

"A Fidesz ismét komoly társadalmi problémát vetett fel" - reagált az elhangzottakra a sajtótájékoztató után a kormányszóvivő. Gál J. Zoltán szerint az ellenzéki párt által felvetett költözés körülbelül tízmilliárd forintjába kerülne az adófizetőknek. Mint mondta, a kormánynak erre nincsen pénze, ráadásul a Fidesz azt sem jelölte meg, hogy hová mehetne a Miniszterelnöki Hivatal.

Az előző ciklusban egyébként Orbán Viktor felújíttatta azt az irodát, amely a két világháború között a kormányfő dolgozószobája volt. A választás után pedig engedély nélkül kezdték el annak a helyiségnek az átalakítását, amelybe a távozó miniszterelnök kívánta irodáját berendezni. Az építkezést az új házelnök leállíttatta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!