Annyit költhetnek a pártok, amennyit akarnak

2006.06.13. 18:27
Kisebb parlament, megyék helyett régiók, új pártfinanszírozás szerepel az igazságügyi és rendészeti tárca elképzeléseiben.

A kormányszóvivői tájékoztatón kedden Petrétei József miniszter a választási, pártfinanszírozási, összeférhetetlenségi és a mentelmi jogot érintő törvények módosításáról beszélt. Bejelentette, hogy a módosításokban "sem a bevételi, sem a kiadási oldalra nem vonatkozik majd limit". A pártfinanszírozásról szólva hangsúlyozta, szankcionálnák, ha jogellenesen kapott összegek kerülnének a pártok kasszájába. A büntetés nem csak a pártot, hanem annak vezetőit is érintené, a vezetőknek a párt által jogellenesen szerzett összeg tíz százalékát kéne megfizetniük. Ellenőriznék azokat a pénzeket is, amelyeket a pártalapítvány kap.

Megszünik 32 intézmény
Az egyes tárcák vezetői jelölik milyen intézményeket vonnak össze, szüntetnek meg a minisztériumoknál, mondta konkrétumok említése nélkül a keddi kormányszóvivő tájékoztatón Gál J. Zoltán államtitkár. Összesen 32 intézményt - köztük országos határkörű szerveket - szüntetnek meg, ami 100 milliárdos nagyságrendű megtakarítást eredményezhet.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter elmondta még, hogy szigorodnának az országgyűlési és európai parlamenti képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó szabályok, valamint a mentelmi jog nem terjedne ki a szonda megfújására.

A politikus arról is beszélt, hogy a regionális önkormányzatokat érintően lenne szükség alkotmánymódosításra. Hozzátette, a megyei közgyűléseket az elképzelések szerint 2009-ben váltanák fel a regionális önkormányzatok.

Petrétei József kitért arra, hogy a kormány tervei alapján 298 főből állna az új Országgyűlés, 149 képviselőt listáról, 149-et egyéni választókörzetből lehetne megválasztani az egyfordulós választás során.

A választási törvény módosítása az ellenzék támogatását is igényli.  • Bérelnék
  • Bankszámla