Emőke
-4 °C
9 °C

Hillernek Szilivel kell megküzdenie

2004.08.30. 16:06
Hétfőn éjjel jár le a szocialista párt elnökjelöltjeinek jelentkezési határideje. Délutánig öten jelezték, indulnak az elnöki tisztségért. A kormányválság mennyire változtatta meg az esélyeket? Komolyan vehető-e mind az öt elnökaspiráns? Politológusok latolgattak az Indexnek.
Az új kormányfőjelölt kiléte körüli bizonytalanság megszüntével újabb csatára készülnek az MSZP-ben, amelyet az Index által megkérdezett politológusok a jelenlegi elnökség és a tagság közötti harcként jellemeztek. Alig másfél hónap múlva eldől, ki lesz a szocialista párt új elnöke, és kik kerülnek be az új elnökségbe. Az október 15-i tisztújító kongresszuson valószínűleg teljesen átalakul a mostani elnökség, jósolta Somogyi Zoltán, a Political Capital Institute vezetője az Indexnek. Gyurcsány megválasztásakor kiderült ugyanis, hogy a kongresszusi delegáltak, az általánosan vett tagság másképpen gondolkodik kormányzásról, a baloldali politikáról, mint az elnökség.

A miniszterelnök lehet a királycsináló

A politológusok szerint egyértelmű, hogy az elnökség jelöltjével szemben nagy különbséggel miniszterelnök-jelöltnek megválasztott Gyurcsány Ferenc patronáltja lesz a szocialisták elnöke. Régóta köztudott, hogy Gyurcsány Ferenc Hiller Istvánt támogatja. (A múlt heti rendkívüli kongresszuson számos politikus felhívta az Index tudósítójának figyelmét arra, hogy a győztesnek kihirdetett Gyurcsány a szocialista vezetőkkel kezet fogott, Hillert ugyanakkor magához ölelte.)

Kérdésünkre Lakner Zoltán politológus is úgy vélte, hogy a párt vezetése az új miniszterelnökhöz igazodik majd, és olyan elnöke lesz a szocialista pártnak, aki érdek- és értékszövetségben van Gyurcsánnyal. Annyi bizonyos, hogy Hiller István év közben Gyurcsánnyal együtt látogatta az ország kisebb-nagyobb MSZP-s alapszervezeteit, és az is, hogy Gyurcsány részt vett a pártelnökségre készülő Hiller programjának elkészítésében. Politológusaink szerint Gyurcsány és támogatottja malmára hajtja a vizet, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök döntése nyomán harminc napig még Medgyessy Péter a miniszterelnök, így Gyurcsányék gyakorlatilag időt kaptak, nem lesz idejük hibázni a kongresszusig.

Szili-Hiller döntő?

Alapszabállyal ellentétes
A szocialista párt alapszabálya szerint még a kongresszus idején is elnökjelöltté válhat akárki, aki a delegáltak 30 százalékának megszerzi a helyszínen a támogatását. A kongresszus jelölést előkészítő bizottsága viszont auguszus 30-ig adott haladékot az elnökaspiránsoknak, addig nyilatkozhatnak arról, kívánják-e megmérettetni magukat. Lendvai Ildikó korábban azt nyilatkozta, a jelöltek eddig a határidőig jelentkezni fognak, mert senki sem akar önsorsrontó lenni.
A pártelnöki csatározásba a múlt héten ugyanakkor beszállt Szili Katalin, a parlament elnöke, jelenlegi elnökhelyettes is. Somogyi Zoltán szerint kettejük között dől el, ki készíti fel a pártot a 2006-os országgyűlési választásokra. Szili a kormányválság közepén jelentette be, hogy elindul az elnökségért, indoklása szerint "az elmúlt hetekben történtek miatt" döntött így.

Lakner Zoltán szerint Szili Katalin vagy eltaktikázta magát, vagy egyáltalán nem taktikázik. Ő azt a fajta politikai stílust képviseli, mint korábban sokan a szocialista pártban, azaz "ő maga nem jelentkezik posztokra, hanem megvárja, amíg bekopognak hozzá". Ellenfelei hatékonyabbak ennél, és "elszántan küzdenek". A Szili-féle mentalitás Lakner szerint meghiúsíthatja az elnökhelyettes esetleges pártelnöki és - hosszabb ideje lebegtetett - köztársasági elnöki reményeit. Ráadásul az is ellene szól, hogy a rendkívüli kongresszuson a csupán huszonhét százalékos támogatást szerzett Kiss Péter mellett érvelt. Ugyancsak Kiss mellett kampányolt Jánosi György is, ami az választmányi elnöki pozíciójába kerülhet.

Szégyelték, hogy párttagok

Somogyi szerint az utóbbi időben a párttagok már egyszerűen szégyellték, hogy egyáltalán a MSZP-tagjai. Maguk körül azt észlelték, hogy a szocialista vezetőknek nincs politikájuk, nincs a baloldalról elképzelésük, "az ország egyre fideszesebb". Ráadásul az elnöség még jól meg is sértette az egyszerű párttagokat, amikor a kongresszus helyett maga jelölt kormányfőt. "A tagság totálisan elégedetlen volt." (Hiller István is az elnökség tagja, sőt ő a párt egyik alelnöke, viszont nem vett részt a Kiss Pétert megnevező "elnöki puccsban".)

Lamperth Mónika belügyminisztertől "ideológiai jellegű megnyilvánulást még senki nem hallott", érvelt Lakner amellett, miért nehéz esélyesként megnevezni a politikust. Igaz ugyan, hogy a belügyminiszternek főleg önkormányzati kapcsolatai vannak, de az elmúlt két évben kiderült, hogy "ez a kormány sem önkormányzatbarát", így mérséklődött támogatottsága.

Három jelölt program nélkül

Gyurcsány Ferenc támogatójáról, Toller Lászlóról Lakner azt gondolja, hogy nem is igazán az elnöki posztért indult el, hanem azért, hogy a jelenlegi elnökséget és az MSZP-t megújítani szándékozók véleményét kommunikálni tudja a tisztújító kongresszuson. Toller támogatottsága mindemellett nem lebecsülendő, vélekedik Lakner. Toller László szerinte "elég emocionális ember", akinek elege van a mostani pártvezetésből. "Nem magát építgeti, hanem a megújítást képviseli."

Szekeres Imrét Lakner tehetséges politikusnak tartja, a MeH politikai államtitkára igazi hálózatépítő ember, így nagy befolyása van a pártban. Az 1998-as választási kudarc után bukásra ítélt politikus hányattatása véget ért, és ismét jelentős politikussá vált. A politológus szerint Szekeres nem lesz elnök, de befolyásos pozíciót szerezhet megint. Az elnöki posztra aspiráló két utóbbi párttag ellen szól, hogy nincs programjuk.

Ma estig jár le a határidő

A pártelnöki jelölés határideje augusztus 30-án késő este jár le. Akik eddig jelezték, hogy elindulnak a elnöki tisztért: Szili Katalin, Szekeres Imre, Hiller István, Toller László és Lamperth Mónika.