Gerzson
-3 °C
3 °C

Választmányok hétvégéje

2001.05.26. 15:47
Három párt országos választmánya is tanácskozott a hétvégén. Az MSZP grémiuma elfogadta az elnökség javaslatát, így Medgyessy Péter a június 9.- i kongresszuson teljes támogatással a háta mögött "izgulhat" a miniszterelnök-jelölt megválasztásának procedúrája közben. Dávid Ibolya, az MDF elnöke a párt választmányának tanácskozásán kijelentette: csak jobb feltételekkel működnének együtt a Fidesszel, mint azt Fidesz legutóbb javasolta. A Munkáspárt pedig egyöntetűen, a párt egyedüli jelöltjét, Thürmer Gyulát választotta meg a párt kormányfő-jelöltjének.
Az MSZP választmánya szombati ülésén olyan változtatásokat javasolt a pártprogramjában, ami közérthetőbbé teszi a szocialisták üzeneteit - közölte az ülés után Csiha Judit, a testület elnök-helyettese. A választmány egyébként az elnökséghez hasonlóan Medgyessy Pétert ajánlja az MSZP kongresszusának figyelmébe, mint miniszterelnök-jelöltöt. A párt szerint szociális fordulatra van szükség, és helyre kell állítani a demokratikus intézményrendszert.

Az MSZP országos választmánya szombati tanácskozásán egyhangúan arról határozott, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltségét támogatja - közölte az ülést követő tájékoztatón Jánosi György, választmányi elnök. Jelezte: ez a grémium az elnökséghez hasonlóan úgy foglalt állást, hogy a lehető legjobb munkamegosztás jöhet létre Medgyessy és Kovács pártelnök között, ha a kongresszus is így gondolja. Szerinte Medgyessy személye garantálja majd a szakmaiságot és esélyt ad a szocialistáknak a választások megnyerésére.

Ingyenes iskolai étkeztetést

Csiha Judit választmányi elnök-helyettes arról számolt be, hogy átdolgozásra javasolták a pártprogram bizonyos elemeit, erre azért volt szükség, mert nem volt teljesen közérthető a dokumentum. A legfontosabb üzenete a programnak, hogy helyre kell állítani a demokratikus intézményrendszert, a parlament ellenőrző szerepének erősíteni kell. A gazdasági növekedés eredményei ellenére mindeddig elmaradt a szociális fordulat, amit az MSZP szintén megvalósítana.

A gyereknap kapcsán Jánosi György jelezte: ha megnyerik a választást ingyenes lesz az iskolásoknak a közétkeztetés és az általános iskolában nem kell majd a tankönyvekért fizetni. Szerinte a családi adókedvezményeket ki kell majd terjeszteni azokra is, akik jelenleg nem élhetnek a lehetőséggel. A tervek között említette Jánosi a pályakezdő munkanélküliség teljes visszaszorítását is.

Jobb feltételeket akar az MDF

A Magyar Demokrata Fórum országos választmánya olyan választási együttműködést támogat, amely jobb feltételeket biztosít a demokrata fórum számára 2002-re, mint ami a Fidesz leköszönt elnökének, Kövér Lászlónak utolsó javaslata volt - nyilatkozta Dávid Ibolya a testület szombati ülésének szünetében az MTI-nek. A választmány megvitatta azt a választási együttműködésről szóló ajánlatot, amelyet az MDF elnöke a Fidesz elnökével, Pokorni Zoltánnal folytatott tárgyalás után készített. Dávid Ibolya kijelentette, hogy az országos választmány híve az esetleges választási együttműködésnek, de nem mindenáron. Az MDF elnöke ugyanakkor hozzátette: a vezető kormánypárt és a fórum abban teljesen egyetért, hogy az ellenzék mindhárom pártját távol kell tartani a kormányzástól.

Az MDF elképzelései

A Magyar Demokrata Fórum kedden nyilvánosságra hozott elképzelése szerint közös listára és összesen 44 közös jelölt helyére tesz javaslatot a Fidesznek. Ennek alapján azon a 16 választókerületen kívül - amelyet jelenleg is az MDF képvisel a parlamentben - további 28 helyen akarnak közös jelöltet állítani a nagyobbik kormányzópárttal. Tavaly decemberben a Fidesz 30 helyet ajánlott a fórumnak, a javaslattétel után azonban megszakadtak a tárgyalások. A Fidesz május elején egyébként megkötötte első választási megállapodását is: a Magyar Keresztény Demokrata t Szövetséggel 15 közös jelölt indításáról állapodott meg.

Thürmer Gyula lesz a Munkáspárt kormányfő-jelöltje

- Azért Thürmer elvtársra esett a választás, mert a Munkáspárt legismertebb személye, emellett jó felépítésű, megjelenésű, karizmatikus egyéniség, akinek kisugárzása, közvetlensége megnyeri az embereket. Tud szólni az egyszerű emberek nyelvén, de nem jön zavarba akkor sem, ha magasröptű párbeszédet várnak el tőle - jellemezte a pártelnököt a Munkáspárt 19. budapesti kongresszusán az egyik felszólaló. A véleménnyel a párt országos választmánya maximálisan egyetértett, így a grémium a pártelnököt egyöntetűen választotta meg a párt kormányfő-jelöltjévé. A Munkáspárt elnöke egyedüliként indult a posztért.

A kormányfő-jelölt megválasztása utáni beszédében hangoztatta, hogy a munkások érdekeit egyedül képviselő erőként a Munkáspárt részt akar venni Magyarország irányításában. Thürmer kijelentette: "jobbak vagyunk, mint a mostani parlamenti emberek, becsületesebbek, tisztességesebbek". A pártelnök megfogalmazása szerint, aki akadályozza a Munkáspárt bejutását a parlamentbe, az akarva-akaratlanul is a MIÉP-nek segít.

'Jövő a szocializmus'

- Mi a NATO-t nem szerettük, nem szeretjük, és soha nem is fogjuk szeretni. Nem akarjuk, hogy a pénzt fegyverekre költsünk iskolák és internet helyett - emlékeztetett a párt irányelveire az elnök. A frissen megválasztott kormányfő-jelölt jelezte, hogy hatalomra kerülésük után eltörölnék a lakossági szolgáltatások és a közüzemi díjak, a tej, a kenyér, a gyermekruha és az iskolaszerek áfáját, ugyanakkor megadóztatnák "a tőzsdézőket, a terepjárókat, a luxusvillák mellé épített magánuszodákat". Thürmer Gyula kijelentette: szívből utálják a kapitalizmust, a jövőjük a szocializmus. A kétnapos kongresszus során megvitatják és elfogadják a párt választási dokumentumát.