Semjén homoszexuális témában is szólt Bushnak

2006.06.22. 16:39
Az 1956-os forradalom és a demokrácia értékeinek méltatása mellett a határon túli magyarság helyzetét vetették fel a parlamenti pártok elnökei, amikor együttesen találkoztak George Bush amerikai elnökkel csütörtökön a Parlamentben.

A néhány perces találkozón az amerikai elnök világossá tette, az 1956-os forradalom a döntő oka, hogy ellátogatott Magyarországra, és, hogy fejet hajtani és tisztelegni jött a magyarok szabadságvágya előtt, mondta Orbán Viktor, miután csütörtökön a pártelnökökkel néhány szót váltott az amerikai elnök. George W. Bush a találkozón úgy fogalmazott, hogy 1956. október 23-a a magyar függetlenség napja, az a történelmi esemény, amikor az egész világ felfigyelt a magyarok szabadságvágyára, és azóta is elismerés övezi hazánkat, ha a világban felidézik ezt az eseményt. Ennek a megerősítését látjuk az amerikai elnök látogatásában, mondta Orbán Viktor.

Orbán, a kapcsolattartó

A Fidesz elnöke szerint George Bush valóban ismerősként üdvözölte a pártelnökök között, hiszen már többedszerre találkoznak. Ebben szerepet játszik az is, hogy az Európai Néppárt alelnökként ő felel az amerikai Republikánus Párttal való kapcsolattartásért. Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök szerint az amerikai elnök a demokrácia fontosságát hangsúlyozta, és ezzel kapcsolatban kiemelte 1956 szerepét, valamint a rendszerváltás utáni Magyarországot dicsérte, mondván, tudja, ez sok nehézséggel járt mivel egy induló demokráciában mennyi problémával kell szembenézni. "Mégis úgy ítélte meg, hogy összességében Magyarország demokratikus ország, és jó irányba fejlődik" - fűzte hozzá Kuncze Gábor.

Hiller István George Bush-sal 1956-ról beszélt, és arról, hogy nemcsak a múlt felidézése és a megemlékezés fontos, hanem az is, hogy a forradalom és szabadságharc eseményeiről a fiatalok is tudjanak mind Magyarországon, mind az Egyesült Államokban. Az MSZP elnöke hozzátette, hogy a magyar külpolitika megbízható, a két országot összekötő a szövetségesi kötelék kiemelkedő jelentőségű, amiben egyetértettek.

USA, a befogadó

Dávid Ibolya, az MDF elnöke köszönetét fejezte ki az amerikai elnöknek, hogy a XX. században gazdasági és történelmi bajok elől menekülő magyarokat fogadott be az Egyesült Államok. Ott olyan lehetőséghez juttatták őket, amellyel a tudomány és a kultúra területén a világ élvonalába kerültek. Ennek kapcsán utalt a magyar származású Nobel-díjasokra és kutatókra, akik komoly hírnevet szereztek. Dávid Ibolya azt kérte az amerikai külügyminisztertől, hogy tegyék lehetővé a vízumszerzési feltételek könnyítését.

Összekacsintás férfiak között

A határon túli magyarok helyzetét vetette fel Bush amerikai elnöknek Semjén Zsolt. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke elmondta, hogy a kérdést szóba hozta Condoleezza Rice külügyminiszternek is, aki "megértéséről és támogatásáról biztosította". Az amerikai külügyminiszter megemlítette, hogy az USA-ban is számos nemzetiség él egymás mellett, ezért az Egyesült Államok támogatja a nemzetiségi jogok biztosítását. Elmondta azt is, "Bush elnök személy szerint nekem is nagyon határozottan leszögezte, hogy az európai elkötelezettség és az atlanti elkötelezettség nem állítható szembe". Semjén Zsolt az amerikai elnöknek említést tett arról is, nagyra értékeli George Bush azon a törekvését, hogy a hazájában világossá tegye: a házasság egy nő és egy férfi között lehetséges.  • Hírek
  • Támogatások