Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A Fidesz és az MSZP népszerűsége is csökkent

2004.12.16. 10:37
Kapcsolódók (1)
A választókorú népesség 46 százaléka nem tudja, hogy kire szavazna, derült ki a Gallup legfrissebb felméréséből. A Fidesz és az MSZP népszerűsége egyaránt csökkent, a Fideszt a felnőtt lakosság 25 százaléka, a szocialistákat 23 százaléka támogatja. A választókorúak 18 százaléka azt sem tudja eldönteni, hogy jól vagy rosszul mennek-e a dolgok Magyarországon.

Mindkét nagy pártnak csökkent a népszerűsége a teljes választókorú népesség körében, derült ki a Gallup december 1. és 9. között elvégzett felméréséből. A Fideszt a felnőtt lakosság 25 százaléka, a szocialistákat 23 százaléka támogatta a december 5-i népszavazás előtti és utáni napokban. Ugyanebben a körben az SZDSZ-nek és az MDF-nek egyaránt 2-2 százalék volt a támogatottsága.


Klikk a képre!
Negyvenhat százalékra nőtt a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya, ami meghaladta a két hónappal ezelőtti mért, igen kiugró értéket is. A valamilyen pártot választók aránya novemberben még 61 százalék volt, most visszazuhant az októberben mért, alig 50 százalékos értékre.

A biztos pártválasztók körében a Fideszt 46, az MSZP-t 42 százalék támogatja. A pártot választók aránya a választókorú népességen belül 34 százalékra csökkent. A Fidesz és az MSZP biztos szavazóinak aránya közt 2003 nyara óta nem volt ilyen kicsi a különbség (6 százalékpont): a Fidesz a pártot választó biztos szavazók 47, az MSZP 41 százalékát tudhatja maga mögött.

Gyurcsány megítélése és népi pesszimizmus


Klikk a képre!
A kormányfő megítélésében bizonytalanok aránya október eleje óta fokozatosan csökken, most 35 százalék. November eleje óta nem változott azoknak az aránya, akik szerint Gyurcsány Ferenc jól végzi munkáját: ők a megkérdezettek 33 százalék teszik ki. Kilenc százalékponttal, 32 százalékra nőtt azonban a miniszterelnök tevékenységét rosszallók aránya.

A lakosság abszolút többsége, 59 százaléka szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, és csak 23 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét. A választókorú lakosság 18 százaléka nem tudja eldönteni, hogy jó vagy rossz itthon.

Módszertan

2004 decemberében 1. és 9. között a Gallup munkatársai 1003 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztek meg politikai preferenciáikról. A minta összetétele a nemek aránya, az életkori csoportok és a településtípus szerint pontosan követi az ország felnőtt lakosságának összetételét.