Károly, Karola
-4 °C
2 °C

A Vatikánban napokon belül nyilvánosságra hozzák a döntést Paskai utódjáról

2002.10.11. 14:53
Az Index információi szerint a Szentszék napokon belül közzé teszi Paskai László esztergom-budapesti érsek lemondását, egyben bejelenti a prímás-érsek utódjának nevét. Mint ismeretes, a bíboros májusban töltötte be 75. életévét, ami a kánonjog szerint kötelezi lemondásának benyújtására. Egyházi berkekben feszült várakozás előzi meg a római döntés kihirdetését. A jelöltek listáját Karl-Josef Rauber, szentszéki rendkívüli és meghatalmazott nagykövet állította össze.
Egyházi körökből származó információk szerint a katolikus egyház hivatalos lapja, az Új Ember eheti számát is visszatartották egy nappal annak érdekében, hogy az újság friss hírként számolhasson be az új esztergomi érsek kinevezéséről. Mindenki arra számított ugyanis, hogy a Szentszék a katolikus naptár a hét elejére eső Magyarok Nagyasszonya ünnepén teszi közzé Paskai László utódjának nevét. A bejelentés akkor elmaradt, de magas rangú egyházi tisztségviselők úgy gondolják, hogy az önkormányzati választások utáni napokban biztosan megtörténik a kinevezés.

Az ajánló

A jelöltek névsorát Karl-Josef Rauber, apostoli nuncius állította össze. A magyarországi diplomatakar tiszteletbeli első embere jó kapcsolatokat alakított ki az előző kormányzat vezetőivel is, ám már a választások előtt találkozott Medgyessy Péterrel, sőt nagy szerepe volt a jelenlegi miniszterelnök II. János Pálnál tett látogatásának előkészítésében. Mint emlékezetes, a katolikus egyház vezetői és az MSZP közötti viszony az országgyűlési választások kampányidőszakában meglehetősen hűvössé vált, miután Horn Gyula, volt miniszterelnök a jobboldal nyílt támogatásával vádolta az egyház képviselőit. A nuncius egyébként közismerten jó viszonyt ápol Angelo Sodanoval, Vatikán "miniszterelnökével" valamint Dionigi Tettamanzi milánói bíboros-érsekkel, akinek neve már egy pápaválasztás esélyesként is felmerült.

Az ajánottak

Egyházi körökben úgy vélik, hogy a 71 éves Seregély István egri érsek, a katolikus püspöki kar elnöke és a 63 éves Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áll legközelebb a kinevezéshez. A hírek szerint azonban a jelöltlistán szerepelt a Vatikánban szolgálatot teljesítő Ternyák Csaba és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, Erdő Péter neve is. Az esztergom-budapesti érsek, Paskai László bíboros májusban, 75. életévének betöltése után küldte el Vatikánba lemondólevelét. Erre a lépésre a kánonjog előírása kötelezte. A kialakult gyakorlat szerint az esztergomi érsekség vezetője, prímása a magyar katolikus egyház feje. Bíborosként azonban Paskai vezető méltósága marad a katolikus egyháznak, és kiérdemesült főpapként részt vehet egy esetleges pápaválasztó konklávén. Az egyházi vezetésben érzékelhető várakozás annak is szól, hogy az új prímás a nuncius ajánlására mikor kapja meg a Vatikánban is "jegyzett" bíborosi rangot.