Endre, Elek
17 °C
30 °C

Útlevél nélkül az unióba

2003.09.16. 13:18
Bár az elvi lehetőség fennáll, még egyáltalán nem biztos, hogy 2004 május 1-től személyi igazolvány felmutatásával léphetnek más EU-tagországok területére a magyar állampolgárok. Hiába nyilvánítja egy 1968-as szerződés a négy uniós alapszabadság egyikének a személyek szabad áramlását, számos technikai kérdés szorul még rendezésre.
Útlevél nélkül, az új típusú személyi igazolvány felmutatásával utazhatnak az EU-tagországokba a magyar állampolgárok az ország uniós csatlakozása után - nyilatkozta a Népszabadság hétfői számában Lamperth Mónika belügyminiszter. Mint mondta, az uniós bel- és igazságügyi miniszterek egyetértésükről biztosították ebben a kérdésben, bár formális döntés nem született a miniszterek római tanácskozásán.

A külügy máskép tudta

A külügyminisztérium pár hete még máskép látta a helyzetet. Azt valószínűsítették, hogy személyivel csak a Schengeni Egyezmény feltételeinek teljesítése után, 2007-8 körül lehet majd az EU-n belül utazni. Megkeresésünkre a külügyminisztérium a belügyminisztériumot jelölte meg az ügyben illetékes szervként.

Elvileg lehet

Az Európai Bizottság bel- és igazságügyi osztályának vezetője, Monika Mosshamer egy olvasónk megkeresésére küldött válaszában elismeri, hogy "elviekben már 2004. május 1-től" fennáll a személyi igazolvánnyal történő határátlépés lehetősége. Ez egyébként a négy uniós alapszabadság, a személyek szabad áramlásának a része, azaz, ahogy egy belügyminisztériumi forrás az Index kérdésére mondta, Mosshammer "nem is mondhatott mást".

A kérdés szabályozásának egyébként nincs köze a belső határok eltörléséről szóló Schengeni Egyezményhez. A személyek szabad áramlásáról már 1968-ban érvényes rendeletet hoztak.

Gyakorlatban problémás

Elviekben tehát adott a lehetőség, hogy 2004-ben már útlevél nélkül léphessünk Európába, bár erről Lamperth hétfőn, az MTV Este című műsorában már óvatosabban fogalmazott: "a magyar állampolgárok számára is nyitva áll a lehetőség, hogy útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal közlekedjenek az Európai Unión belül"- mondta. Ráadásul nem valamennyi személyi igazolvánnyal nyílik meg az utazási lehetőség, hanem csak az új, a modern és az európai uniós szabványnak is megfelelő kis lapos személyi igazolvánnyal. Kérdéses emellett, hogy a hatóságok hogyan tudnák utazásukban akadályozni például azokat a gyanúsítottakat, akiket eddig útlevelük bevonásával tartottak az ország területén.

Ráadásul a döntés nem csak Magyarországon, de az Európai Unión is múlik. Lamperth szerint még egyeztetések folynak az utazások "hogyanjáról". "Van még dolog, hogy ezt megoldjuk" - nyilatkozta az ügyről a belügyminiszter az MTV-nek. Megkeresésünkre a belügyminiszter külön nem reagálnt.