Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Útlevél nélkül az unióba

2003.09.16. 13:18
Bár az elvi lehetőség fennáll, még egyáltalán nem biztos, hogy 2004 május 1-től személyi igazolvány felmutatásával léphetnek más EU-tagországok területére a magyar állampolgárok. Hiába nyilvánítja egy 1968-as szerződés a négy uniós alapszabadság egyikének a személyek szabad áramlását, számos technikai kérdés szorul még rendezésre.
Útlevél nélkül, az új típusú személyi igazolvány felmutatásával utazhatnak az EU-tagországokba a magyar állampolgárok az ország uniós csatlakozása után - nyilatkozta a Népszabadság hétfői számában Lamperth Mónika belügyminiszter. Mint mondta, az uniós bel- és igazságügyi miniszterek egyetértésükről biztosították ebben a kérdésben, bár formális döntés nem született a miniszterek római tanácskozásán.

A külügy máskép tudta

A külügyminisztérium pár hete még máskép látta a helyzetet. Azt valószínűsítették, hogy személyivel csak a Schengeni Egyezmény feltételeinek teljesítése után, 2007-8 körül lehet majd az EU-n belül utazni. Megkeresésünkre a külügyminisztérium a belügyminisztériumot jelölte meg az ügyben illetékes szervként.

Elvileg lehet

Az Európai Bizottság bel- és igazságügyi osztályának vezetője, Monika Mosshamer egy olvasónk megkeresésére küldött válaszában elismeri, hogy "elviekben már 2004. május 1-től" fennáll a személyi igazolvánnyal történő határátlépés lehetősége. Ez egyébként a négy uniós alapszabadság, a személyek szabad áramlásának a része, azaz, ahogy egy belügyminisztériumi forrás az Index kérdésére mondta, Mosshammer "nem is mondhatott mást".

A kérdés szabályozásának egyébként nincs köze a belső határok eltörléséről szóló Schengeni Egyezményhez. A személyek szabad áramlásáról már 1968-ban érvényes rendeletet hoztak.

Gyakorlatban problémás

Elviekben tehát adott a lehetőség, hogy 2004-ben már útlevél nélkül léphessünk Európába, bár erről Lamperth hétfőn, az MTV Este című műsorában már óvatosabban fogalmazott: "a magyar állampolgárok számára is nyitva áll a lehetőség, hogy útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal közlekedjenek az Európai Unión belül"- mondta. Ráadásul nem valamennyi személyi igazolvánnyal nyílik meg az utazási lehetőség, hanem csak az új, a modern és az európai uniós szabványnak is megfelelő kis lapos személyi igazolvánnyal. Kérdéses emellett, hogy a hatóságok hogyan tudnák utazásukban akadályozni például azokat a gyanúsítottakat, akiket eddig útlevelük bevonásával tartottak az ország területén.

Ráadásul a döntés nem csak Magyarországon, de az Európai Unión is múlik. Lamperth szerint még egyeztetések folynak az utazások "hogyanjáról". "Van még dolog, hogy ezt megoldjuk" - nyilatkozta az ügyről a belügyminiszter az MTV-nek. Megkeresésünkre a belügyminiszter külön nem reagálnt.