Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Mikola nem várt az egyeztetésig

2001.05.24. 13:19
A patikák felét tönkreteheti az egészségügyi tárca új rendelete a gyógyszerárakról - vélekedik a szakma. A Magyar Közlöny legfrissebb számában már annak ellenére megjelent Mikola István erre vonatkozó rendelete, hogy a gyógyszerész kamara és a minisztérium között még nem zárult le a tárgyalás a közel 4,3 milliárdos jövedelemkiesést okozó új patikai árakról. A patikusok ismét a miniszterelnökhöz fordultak segítségért.
Tíz százalékkal csökkenti a patikák bevételét az az új jogszabály, amely 630 forintban maximálja a 3500 forintnál drágább orvosságok patikai árrését. A gyógyszerész kamara szerint az intézkedés bevezetése akár a patikák felének csődjéhez vezethet. Bár a rendelet bevezetéséről még folytak a tárgyalások a gyógyszerészkamara és az egészségügyi tárca vezetője között, a Magyar Közlöny szerdai számában már megjelent a Mikola István egészségügyi miniszter nevével fémjelzett rendelet.

A jogszabály bevezetése ellen a patikusok aláírásgyűjtő akcióba kezdtek, és Orbán Viktor kormányfőhöz fordultak, aki arra kérte miniszterét, egyeztessen az érintettekkel. A gyógyszerész kamara ezért megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a tárgyalások előtt Mikola nyilvánosságra hozta a rendeletet - írta a Népszabadság csütörtökön. A kamara ezért most ismét levélben fordul a miniszterelnökhöz segítségért.

A tárca a júliusi áremeléssel indokolja a megkerülést Az egészségügyi minisztérium álláspontja szerint azért nem várhattak a tárgyalásokig az árrésrendelet megjelentetésével, mert ahhoz, hogy júliustól végrehajthassák a gyógyszergyártókkal kötött 6,3 százalékos átlagos gyógyszeráremelést, az új árakat 30 nappal korábban nyilvánosságra kell hozni, a kamara pedig nem küldte el időben kompromisszumos javaslatát. Géher Pál, a tárca helyettes államtitkára a napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások ennek ellenére tovább folytatódnak a minisztérium és a kamara között, ugyanis a tárca - részben legalábbis - kompenzálni kívánja a több mint négymilliárd forintos árkiesést. Erre a tárcának több javaslata is van: vagy különdíjban részesítik az olcsóbb készítmények forgalmazóit, vagy növelik a vények után fizetett díjat.