Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Kommandók a patikákban

2001.06.25. 18:06
Sokan az ukáz elől inkább betegállományba vagy szabadságra menekültek, mások nem értették az utasításokat, többeknek pedig az erejét haladta meg az országos tiszti főgyógyszerész asszony utasításának végrehajtása. A tiszti gyógyszerészeknek ma végig kellett volna járniuk megyéik patikáit - fejenként harmincat-negyvenet - és begyűjteni a minisztérium júliustól érvényes árrés rendelete ellen tiltakozó aláírásgyűjtő íveket. Mivel a tiszti főgyógyszerész szerint az aláírásgyűjtés jogszabálysértő, a renitens patikákat akár be is csukhatják.
Várhatóan felemás eredményekről számolnak majd be kedden az országos tiszti főgyógyszerész asszonynak megyei beosztottjai, a patikák ellenőrzésére vonatkozó utasításait ugyanis különböző okokból, de csak részben voltak képesek végrehajtani. A gyógyszerészek a patikákban elhelyezett aláírási íveken arra kérik a betegeket, hogy támogassák Mikola István nemrégiben életbe lépett árrés rendelete elleni tiltakozásukat, amely a becslések szerint 10 százalékkal csökkenti a gyógyszertárak bevételét. Az aláírásokat a tervek szerint július végén adták volna át Mikolának.

Törvénytelennek minősített aláírásgyűjtés

Az országos tiszti főgyógyszerész asszony, Balázsné Molnár Borbála már korábban körlevélben figyelmeztette a gyógyszertárakat: amellett, hogy etikátlannak tartja, hogy a kiszolgáltatott betegektől aláírást gyűjtenek, az akció jogszabályellenes is, mivel a patikákban csupán az ÁNTSZ által jóváhagyott brosúrákat helyezhetnek el. Ezért a múlt hét végén körlevélben szólította fel a megyei tiszti gyógyszerészeket, vessenek véget a törvénytelen akcióknak.

Félreérthető utasítások

Az Index által megkeresett tiszti gyógyszerészek azonban különbözőképpen értelmezték, mi is volna a "patikai kommandók" feladata. Egyesek szerint az árrésrendelet ellen tiltakozó aláírásgyűjtő íveket kellett volna összegyűjteniük, mások szerint csupán ellenőrizni kellett volna a patikákat, az aláírásgyűjtő renitensekről pedig jelentést tenni a keddi, budapesti találkozón. Békés megyében például a holnapi egyeztetésre várnak, a körlevél szerintük ugyanis csupán azt tartalmazta, hogy a patikai aláírásgyűjtés jogszabálysértő, az ívek összeszedéséről ők is csupán a lapokból értesültek.

Valiskó Jánosné, Nógrád megyei tiszti gyógyszerész tudott az ívek összegyűjtéséről, a megyében működő 35 patikát azonban képtelen lett volna végigjárni, így csupán telefonon hívta fel a gyógyszerészek figyelmét az ÁNTSZ utasítására. Hasonló akadályokba ütközött a Zala megyei gyógyszertárakat felügyelő Nagy Lajos is, aki csupán írásban tudta értesíteni a patikákat, hogy távolítsák el az íveket. A tiszti gyógyszerész beszámolt arról, hogy szúrópróbaszerűen ellenőrizték is a patikákat, amelyek végrehajtották az utasításokat.

"Inkább ágynak estek"

Több megyében az illetékesek terepen voltak, több helyen, így Baranyában vagy Csongrádban azonban úgy tűnik, megfutamodtak a feladattól, az ÁNTSZ gyógyszerészeti osztályának dolgozói ugyanis vagy ágynak estek, vagy szabadságra mentek, így a megyékben egy hadra fogható ember nem maradt. Az aláírásgyűjtésen kapott patikák ellen alkalmazható legsúlyosabb büntetés a működési engedély visszavonása. A tiszti gyógyszerészeknek kedden 11 órakor kell beszámolniuk felettesüknek az ellenőrzések eredményéről.

Gyógyszerészek kontra Mikola
A Mikola István nevével fémjelzett árrésrendelet szerint július elsejétől a patikusok a korábbi 16 százalékos árrés helyett, a 3500 Ft feletti orvosságok után egységesen 630 forintot számíthatnának fel. Az intézkedés körülbelül tíz százalékkal csökkenti a patikák bevételét. Miután a gyógyszerész-kamara tiltakozott a rendelet bevezetése ellen, megkezdődtek a szaktárcával a tárgyalások, ám a megegyezés előtt kihirdették a rendeletet, holott Mikola István korábban a bevételkiesés kompenzációját ígérte a gyógyszerészeknek A gyógyszerész-kamara szombati küldöttgyűlésén a tárgyalások folytatása mellett döntött, ám az alku megszületéséig országos demonstrációt hirdetett. A tiltakozás ideje alatt a tervek szerint csak ablakon keresztül adnának ki orvosságot, vagy más munkalassító lépéseket alkalmaznának. A tárgyalások most már nem Hávelné Szatmári Katalin, a kamara elnöke, hanem Szabó Sándor tiszteletbeli elnök részvételével hét közepén folytatódnak. A Népszabadság információi szerint Mikola kezdeményezni fogja a kamara elnökének leváltását.