György
14 °C
24 °C

Kudarcba fullasztott patikai aláírásgyűjtés

2001.06.26. 21:13
Az ország patikáinak 80 százalékában nem értettek egyet a gyógyszerészkamara árrésrendelet elleni tiltakozó akciójával - derült ki Balázsné Molnár Borbála országos tiszti főgyógyszerész keddi sajtótájékoztatóján. A megyei tiszti főgyógyszerészek ma számoltak be felettesüknek arról, hogy hétfőn milyen eredményességgel tudták összegyűjteni megyéik patikáiból az aláírásgyűjtő íveket.
Az országos tiszti főgyógyszerész kedden számolt be a "patikai kommandók" működéséről, amelyek feladata az volt, hogy begyűjtsék azokat a kérdőíveket, amelyeken a kamara felhívására a patikusok az egészségügyi miniszter árrésrendelete ellen tiltakoztak volna.

Az eredmények alapján Balázsné Molnár Borbála kijelentette: az ország patikáinak 80 százalékában nem értettek egyet a gyógyszerészkamara árrésrendelet elleni tiltakozó akciójával. A tiszti főgyógyszerész tájékoztatása alapján, a patikák 10 százaléka, bár aláírásgyűjtésbe kezdett, már a figyelmeztető körlevél kiküldése után abbahagyta azt, további 5 százalékuk a megyei tiszti főgyógyszerész megkeresésére tért jobb belátásra. A maradék öt százaléknál várhatóan újabb látogatásra lesz szükség.

A kamara nem kérte az ÁNTSZ engedélyét

Mint arról már beszámoltunk, jogsértő az ÁNTSZ engedélye nélkül bármiféle brosúrát a patikákban elhelyezni. A gyógyszerészkamara pedig nem kért engedélyt aláírásgyűjtésre. Bár Molnár Borbála szerint a fenti adatok országosak, ennek ellent mondani látszik, hogy - szintén az ő beszámolója alapján - Komárom-Esztergom megye 59 patikájából 34-et személyesen, 14-et telefonon kerestek meg, ám a maradék 11-ről nincsen információjuk.

Az aláírásgyűjtő patikák közül egyébként egyet sem büntettek meg, amennyiben azonban a gyógyszerészek a szolgálati rend megváltoztatását eredményező sztrájkformát választanak - például az orvosságok ablakon való kiadása -, már bírságra számíthatnak.

Kolláth: Alkotmányt sértett az országos tiszti főgyógyszerész

Alkotmányos jogot sértett az országos tiszti főgyógyszerész annak megtiltásával, hogy a patikusok az árrés-rendelet változásáról betegeknek készült tájékoztatót és aláírásgyűjtő ívet kitegyék a gyógyszertárakban - nyilatkozta Kolláth György alkotmányjogász kedden. A független szakember a Magyar Gyógyszerész Kamara felkérésére vizsgálta, hogy jogszerű-e a patikusok tiltakozásának a betegtájékoztatókban megnyilvánuló formája, illetve az ismertető betiltása.

Az árrés-rendelet július 1-étől 630 forintban rögzíti a 3.500 forint fölötti készítmények után patikákban maradó bevételeket. E rendelet kamara szerinti hátrányairól szóló tájékoztatók patikai elhelyezését jogszabály-ellenességre hivatkozva tiltotta meg az országos tiszti főgyógyszerész.

Kolláth György az alkotmány 61. szakaszára alapozza álláspontját, amely a szabad véleménynyilvánítás, valamint a közérdekű adatok megismerésének és terjesztésének jogát rögzíti.