Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Megállapodott Mikola a patikusokkal

2001.08.01. 16:15
Két év alatt öt százalékkal növelik a patikai készítmények árrését - tartalmazza többek között az a szerdán aláírt megállapodás, amely várhatóan pontot tesz az egészségügyi tárca és a gyógyszerészek között hónapok óta húzódó viszályra. Az intézkedés csomag miatt szeptembertől emelkedik a gyógyszertárban előállított készítmények ára. A megállapodás 800 millió forintjába kerül a tárcának, így ahhoz még a kormány jóváhagyása szükséges.
Több hónapos sikertelen tárgyalássorozat után megegyezett az Egészségügyi Minisztérium a patikusokkal, a gyógyszerészek érdekképviseletei ugyanis elfogadták a tárca árréscsökkentés kompenzációjáról szóló ajánlatát. Az egészségügyi miniszter júliustól 630 forintban határozta meg a 3501 forintnál drágább gyógyszerek patikai árrését. A körülbelül 4 milliárd forintra rúgó bevételkiesésük miatt a gyógyszerészek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és demonstrációt is kilátásba helyeztek.

A megegyezésről szóló dokumentumot szerdán írta alá Mikola István egészségügyi miniszter, ám a benne foglalt változásokat még a kormánynak is jóvá kell majd hagynia. A megállapodás alapján szeptember közepétől átlagosan négyszeresére emelkedik a gyógyszertárakban előállított, úgynevezett magisztrális készítmények ára. Ilyenek például egyes kenőcsök, kanalas orvosságok, ecsetelők vagy kúpok. Az intézkedéscsomag 800 millió forintjába kerül a tárcának.

Az egyezség alapján két év alatt 15 százalékról 20 százalékra növelik a patikai készítmények árrését. Emellett várhatóan 2002-től a patikáknak már nem kell 3 hétre előre kifizetni a társadalombiztosítás által is támogatott gyógyszerek teljes árát. A honi gyógyszertárak külföldi tulajdonba kerülése ellen a tárgyalófelek támogatták azt az indítványt, hogy a gyógyszerészek gyógyszertári tulajdonrésze minimum 51 százalék legyen. Erről a tervek szerint még idén dönthet a T. Ház.