Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felemás sikert értek el a patikusok

2006.09.28. 14:21
A gyógyszerészkamara elnöke szerint csütörtöki demonstrációjuk hatására „megtört a jég”, de az Egészségügyi Minisztérium valójában továbbra is a patikaliberalizáció elfogadását várja a testülettől. A mai megállapodás szerint a tárca nem fordul bírósághoz, ha a kamara visszavonja sztrájkfelhívását. A tárca akkor hajlandó tovább tárgyalni, ha a kamara elfogadja az egészségügyi reform alapelveit, ami nem mást tartalmaz, mint a patikák liberalizációját és bizonyos gyógyszerek szabad árusítását.

Ha a Magyar Gyógyszerész Kamara csütörtök délután háromig visszavonja sztrájkfelhívását, az egészségügyi miniszter eltekint az újabb bírósági eljárás megindításától – közölte a tárca, miután tárgyalt a kamara vezetőivel.

A kamara képviselői azt kérték, hogy a nyitvatartási időt a mai napon csökkentő patikákkal szemben az ÁNTSZ ne folytasson további eljárást.

Nem volt sztrájkfelhívás

Ma az ország legtöbb patikája reggel nyolc óra helyett csak tízkor nyitott ki, így tiltakozott a kormány patikaliberalizációs elképzelései ellen. A gyógyszerészek reggeltől a patikákban voltak és a sürgős, fontos gyógyszereket kiadták a rászorulóknak.

A nyitvatartási idő csütörtöki csökkentése az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium szerint jogsértő volt. A minisztérium kilátásba helyezte, hogy jogellenes sztrájk miatt a munkaügyi bírósághoz fordul. Az ÁNTSZ csütörtökön reggel több helyen szúrópróbaszerűen ellenőrizte is a patikák nyitva tartását.

A Magyar Gyógyszerész Kamara viszont azzal érvelt, hogy nem tett közzé sztrájkfelhívást, ezért azt visszavonni sem tudja. A testület szerint ugyanis a kamara semmilyen formában nem hívta fel tagjait sztrájkra és erről a kamara testületei határozatot sem hoztak.

A kérdésről a patikusok szeptember közepén tartott nagygyűlése döntött, ez azonban nem a kamara testületi szerve. A patikusok szerint a két órás figyelemfelhívó akció során nem volt fennakadás a szükséges gyógyszerek kiadásában, így ezzel sem szegtek meg semmilyen szabályt.

A patikaliberalizációból nem enged a tárca

Ha a gyógyszészkamara elnöksége ma nyilatkozatot tesz, hogy elfogadja a kormánydöntés alapelveit, azonnal megkezdődhetnek a tárgyalások a végrehajtás jogszabályainak szakértői egyeztetéséről, hogy a gyógyszerészek érdekei a lehető legteljesebb mértékben érvényesülhessenek – áll a minisztérium közleményében.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint „megtört a jég, Molnár Lajos ugyanis szakértői tárgyalásokat ajánlott, és bizalmat kért, amit a kamarai elnök pozitív lépésként értékelt.

Ha azonban az elmúlt napok nyilatkozatait nézzük, a patikaliberalizáció ellen küzdő kamara valójában nem sok sikert könyvelhet el. A minisztérium ugyanis azt kéri a testülettől, hogy fogadja el: a kormány döntése értelmében végrehajtják a patikaliberalizációt. Az Egészségügyi Minisztérium már korábban egyértelművé tette: a kormány döntését nem lehet visszavonni, az egyértelműen a patikaalapítás és a gyógyszerellátás liberalizációja mellett döntött.