Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Felemás sikert értek el a patikusok

2006.09.28. 14:21
A gyógyszerészkamara elnöke szerint csütörtöki demonstrációjuk hatására „megtört a jég”, de az Egészségügyi Minisztérium valójában továbbra is a patikaliberalizáció elfogadását várja a testülettől. A mai megállapodás szerint a tárca nem fordul bírósághoz, ha a kamara visszavonja sztrájkfelhívását. A tárca akkor hajlandó tovább tárgyalni, ha a kamara elfogadja az egészségügyi reform alapelveit, ami nem mást tartalmaz, mint a patikák liberalizációját és bizonyos gyógyszerek szabad árusítását.

Ha a Magyar Gyógyszerész Kamara csütörtök délután háromig visszavonja sztrájkfelhívását, az egészségügyi miniszter eltekint az újabb bírósági eljárás megindításától – közölte a tárca, miután tárgyalt a kamara vezetőivel.

A kamara képviselői azt kérték, hogy a nyitvatartási időt a mai napon csökkentő patikákkal szemben az ÁNTSZ ne folytasson további eljárást.

Nem volt sztrájkfelhívás

Ma az ország legtöbb patikája reggel nyolc óra helyett csak tízkor nyitott ki, így tiltakozott a kormány patikaliberalizációs elképzelései ellen. A gyógyszerészek reggeltől a patikákban voltak és a sürgős, fontos gyógyszereket kiadták a rászorulóknak.

A nyitvatartási idő csütörtöki csökkentése az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium szerint jogsértő volt. A minisztérium kilátásba helyezte, hogy jogellenes sztrájk miatt a munkaügyi bírósághoz fordul. Az ÁNTSZ csütörtökön reggel több helyen szúrópróbaszerűen ellenőrizte is a patikák nyitva tartását.

A Magyar Gyógyszerész Kamara viszont azzal érvelt, hogy nem tett közzé sztrájkfelhívást, ezért azt visszavonni sem tudja. A testület szerint ugyanis a kamara semmilyen formában nem hívta fel tagjait sztrájkra és erről a kamara testületei határozatot sem hoztak.

A kérdésről a patikusok szeptember közepén tartott nagygyűlése döntött, ez azonban nem a kamara testületi szerve. A patikusok szerint a két órás figyelemfelhívó akció során nem volt fennakadás a szükséges gyógyszerek kiadásában, így ezzel sem szegtek meg semmilyen szabályt.

A patikaliberalizációból nem enged a tárca

Ha a gyógyszészkamara elnöksége ma nyilatkozatot tesz, hogy elfogadja a kormánydöntés alapelveit, azonnal megkezdődhetnek a tárgyalások a végrehajtás jogszabályainak szakértői egyeztetéséről, hogy a gyógyszerészek érdekei a lehető legteljesebb mértékben érvényesülhessenek – áll a minisztérium közleményében.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint „megtört a jég, Molnár Lajos ugyanis szakértői tárgyalásokat ajánlott, és bizalmat kért, amit a kamarai elnök pozitív lépésként értékelt.

Ha azonban az elmúlt napok nyilatkozatait nézzük, a patikaliberalizáció ellen küzdő kamara valójában nem sok sikert könyvelhet el. A minisztérium ugyanis azt kéri a testülettől, hogy fogadja el: a kormány döntése értelmében végrehajtják a patikaliberalizációt. Az Egészségügyi Minisztérium már korábban egyértelművé tette: a kormány döntését nem lehet visszavonni, az egyértelműen a patikaalapítás és a gyógyszerellátás liberalizációja mellett döntött.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!