Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Jogsértő a patikák demonstrációja?

2006.09.27. 16:16
A csütörtökre tervezett patikusdemonstráció visszavonására figyelmeztette Molnár Lajos egészségügyi miniszter a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét. A tárca vezetője szerint jogsértő, ha a patikák tiltakozásul csütörtökön reggel nyolc helyett csak tízkor nyitnak ki. Molnár Lajos törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményez és jogszerűtlen sztrájkfelhívás miatt a bírósághoz akar fordulni.

"Törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezek, és felhívom a jogsértő sztrájkfelhívás 2006. szeptember 27-én, az érintettek tájékoztatását lehetővé tevő időpontig, de legkésőbb mai nap 24.00 óráig történő visszavonására" - írta Molnár Lajos egészségügyi miniszter Hávelné Szatmári Katalinnak, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökének.

A kamara szerdán jelentette be, hogy csütörtökön csaknem az összes magyarországi patika reggel nyolc óra helyett tíz órakor nyit ki. A gyógyszerészek a zárvatartás ideje alatt is a patikákban lesznek és csak a sürgősnek minősülő gyógyszerkiadást vállalják - közölte Lestyán Balázs.

Molnár: jogszerűtlen sztrájkfelhívás

A patikusok így tiltakoznak a kormány patikaliberalizációs elképzelései ellen, amely eltörölné a kötelező kamarai tagságot, s az új patikák nyitásakor lehetővé tenné, hogy nem-gyógyszerész legyen a többségi tulajdonos. A tervezet szerint fájdalomcsillapítókat, görcsoldókat, szemcseppeket lehetne éjjel-nappal nyitvatartó benzinkutaknál és szupermarketekben is árusítani.

Molnár Lajos a vonatkozó törvény több paragrafusára is hivatkozva éles hangú levelében kifejti: "a kamarai felhívás jogszerűtlen sztrájkfelhívásként minősítendő, mind a sztrájkfelhívást kibocsátó személyét, mind a gyógyszerészek sztrájkban való részvételi lehetőségét tekintve".

Molnár Lajos álláspontja szerint "a kamara legitim sztrájk-kezdeményezési joggal nem is rendelkezik", tekintettel arra, hogy a köztestületként működő szakmai kamarák a sztrájktörvényben nem szerepelnek a sztrájk kezdeményezésére jogosultak körében.

A szaktárca vezetője levelében világossá tette, hogy keresettel fordult a munkaügyi bírósághoz a sztrájk jogellenességének megállapítása érdekében. Hozzáteszi: ha a kamara a felhívásában foglaltaknak az általa megadott határidőn belül nem tesz eleget, akkor élni kíván "a kamarai törvény 28. paragrafusának 3. bekezdésében meghatározott jogkörével".

Ebben az esetben "a jogsértő helyzet megszüntetése érdekében" ezen a jogcímen is haladéktalanul bírósághoz fordul "a jogsértő kamarai felhívás bíróság általi hatályon kívül helyezése céljából" - fogalmazott a kamara elnökéhez írt levelében a miniszter.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat "fenyegető leveleket" küldött a gyógyszertáraknak, hogy jogszabálysértést követnek el, ha részt vesznek a demonstrációban – állította szerdai sajtótájékoztatóján Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

Az ÁNTSZ levélben figyelmeztette a patikusokat

A patikák hatósági felügyeletét ellátó ÁNTSZ szerint szó sem volt fenyegetésről. A szolgálat tiszteletben tarja a gyógyszerészek szabad véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jogát. Mindössze egy levélben tájékoztatta a gyógyszertárak tulajdonosait, hogy a jogszabályok szerint ők kötelezettséget vállaltak - a működési engedélyben megállapított szolgálati rend szerint - a lakosság folyamatos gyógyszerellátására.

Az ÁNTSZ szerint ezért jogsértő a nyitvatartás megváltoztatása. A patikák vezetőinek írt levél úgy fogalmaz, “ha Ön eleget tesz a Kamara tiltakozási felhívásában foglaltaknak, úgy azt a fent leírtakra figyelemmel tegye”.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter csütörtökön reggel a minisztériumba várja a kamara elnökét, de mint megjegyezte, a megbeszélés témáját nem közölte a tárcavezető. A tárca sajtóirodája hétfőn az Index kérdésére azt közölte, hogy számítanak a gyógyszerészszszakma együttműködésére az új szabályok kidolgozásában, de a patikaliberalizációról szóló kormánydöntést már nem lehet visszavonni, így erről tárgyalni sem lehet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!