Olivér
5 °C
8 °C

Ellenzéki javaslatokat is megszavazott a Parlament

2006.07.17. 20:16
A távhőfogyasztók is kaphatnak ezentúl közvetlen gáztámogatást, csökkenthető lesz az önkormányzati képviselők alapdíja és - ellenzéki javaslatokat elfogadva - az Országgyűlés szavazott a vagyonnyilatkozatok részletesebbé tételéről és nagyobb körre való kiterjesztéséről is. Az egyetemek gazdálkodó szervezeteket alapíthatnak ezentúl.

A parlament hétfőn elfogadta a földgázellátásról szóló törvény módosítását. A földgázellátásról szóló törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a távhőfogyasztók is közvetlen támogatásban részesülhessenek. A másik változtatás a gázipari társaságok 2007. július 1-ig történő átalakulásánál mentesítené az érintetteket az illetékfizetés és az áfa alól.

Jutalmat kaphatnak az adóbeszedők

Az Országgyűlés elfogadta a 2006. évi költségvetésre vonatkozó törvény módosítását. Így a bevételbeszedő szervek - APEH, VPOP, valamint a munkaügyi felügyelőségek - többletteljesítmény esetén többletforrást kaphatnak.

Az államháztartásról szóló törvény módosításával változik a közalapítványok létrehozásának és működésének rendje. A kapcsolódó törvények része a felsőoktatási törvény, amely lehetőséget biztosít az állami felsőoktatási intézmények számára, hogy gazdálkodó szervezetet alapítsanak, illetve részesedést szerezzenek ilyen szervezetben.

Csökkenthető lesz az önkormányzati képviselők pénze

Az Országgyűlés elfogadta a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény módosítását.

A törvény lehetővé teszi az önkormányzati képviselők alapdíjának csökkentését, illetve a képviselőtestület a kötelezettségét megszegő képviselő tiszteletdíját maximum 12 hónapig csökkentheti, a természetbeni juttatásokat megvonhatja.

Ellenzéki törvénymódosítást is elfogadtak

Megszavazott az Országgyűlés két, ellenzéki törvénymódosítást. A javaslatok a vagyonnyilatkozatot tevők és a feltüntetendő adatok körét szélesítik ki.

A fideszes Deutsch-Für Tamás, Répássy Róbert és Szűcs Lajos, valamint a KDNP-s Rubovszky György által benyújtott javaslatot - amely az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt módosítja - 332 igen szavazattal, 17 nem ellenében, 2 tartózkodással fogadták el a képviselők.

A módosítás szerint az országgyűlési képviselőknek ezentúl több adatról kell számot adniuk a vagyonnyilatkozatban annak érdekében, hogy ellenőrizhető legyen valós jövedelmi és vagyoni helyzetük, illetve láthatóvá váljon, milyen anyagi juttatásokban részesültek közhatalmi pozíciójuk révén.

A másik ellenzéki javaslat

A másik ellenzéki javaslatot, amelyet a fideszes Varga Mihály és Domokos László, valamint a KDNP-s Latorcai János és Hargitai János jegyzett, és amely az államháztartásról és a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényt módosítja 312 igen, 19 nem szavazatot kapott 10 tartózkodás mellett.

Az új szabályozás kiszélesíti a nyilatkozattételre kötelezettek körét, ugyanis nemcsak a legalább többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok vezető tisztségviselői és felügyelő bizottsági tagjai kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni, hanem minden állami tulajdoni részesedéssel működő gazdasági társaság vezető tisztségviselője és felügyelő bizottsági tagja, akit jogszabály, illetve társasági szerződés alapján az állami tulajdonosi rész alapján választottak meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?