Patrubány: érvényes az MVSZ költségvetése

2000.06.06. 13:01
,,Elkészült a Magyarok Világszövetségében (MVSZ) az a jogi szakvélemény, amely szerint a szervezetnek nem kell meghatározott határidőn belül elfogadnia a költségvetését" - tájékoztatta Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke az Indexet kedden. Hozzátette: egy másik testületük, az Alapszabályt felügyelő bizottság határozatát még nem véglegesítették, de információi szerint ez kimondja, hogy érvényes a küldöttgyűlésen elfogadott költségvetés.
Pálfy G. István és tucatnyi elnökségi tag korábban az MVSZ megválasztott elnökét bírálva felfüggesztette tagságát a Világszövetségben. Ugyancsak sok kritika érte a küldöttgyűlésen elfogadott trianoni szerződésről szóló határozatot, amely arra szólított fel, hogy vizsgálják felül az 1920-as békedekrétumot.

"A szervezetnek nem kell meghatározott határidőn belül elfogadnia a költségvetését"
Az MVSZ elnöke az elnökség munkáját bojkottáló elnökségi tagok kapcsán kijelentette: ,,egyértelműen alapszabály-ellenes" a magatartás. Az MVSZ illetékes testületének erről szóló határozatát az érintettek - köztük Pálfy G. István és Pozsgay Imre - hamarosan megkapják.

Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz az értesítés esetleges következménye, Patrubány nem kívánt válaszolni. A határozat kézhez vétele után az alapszabály további előírásait kell figyelembe venni - tette hozzá az MVSZ elnöke.

Patrubány Miklós keddi sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a csíksomlyói búcsún hamarosan bemutatják Orbán György zeneszerző művét Szent Kinga misztériumáról. Ugyancsak eredményként értékelte az MVSZ elnöke, hogy a lengyel posta székely kapuval illusztrált bélyeget adott ki nemrégiben, amelyen Szent Kinga portréja is látható.

Patrubány nemrégiben Tordán járt, s ott a 432 évvel ezelőtti, a vallásszabadságot a világon elsőként meghirdető országgyűlés emlékére javasolta, hogy 2001-től kezdve minden januárban tartsák meg az erdélyi szabadság ünnepét.  • Tippek
  • Biztosítás