Judit
2 °C
7 °C

Patrubány: érvényes az MVSZ költségvetése

2000.06.06. 13:01
,,Elkészült a Magyarok Világszövetségében (MVSZ) az a jogi szakvélemény, amely szerint a szervezetnek nem kell meghatározott határidőn belül elfogadnia a költségvetését" - tájékoztatta Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke az Indexet kedden. Hozzátette: egy másik testületük, az Alapszabályt felügyelő bizottság határozatát még nem véglegesítették, de információi szerint ez kimondja, hogy érvényes a küldöttgyűlésen elfogadott költségvetés.
Pálfy G. István és tucatnyi elnökségi tag korábban az MVSZ megválasztott elnökét bírálva felfüggesztette tagságát a Világszövetségben. Ugyancsak sok kritika érte a küldöttgyűlésen elfogadott trianoni szerződésről szóló határozatot, amely arra szólított fel, hogy vizsgálják felül az 1920-as békedekrétumot.

"A szervezetnek nem kell meghatározott határidőn belül elfogadnia a költségvetését"
Az MVSZ elnöke az elnökség munkáját bojkottáló elnökségi tagok kapcsán kijelentette: ,,egyértelműen alapszabály-ellenes" a magatartás. Az MVSZ illetékes testületének erről szóló határozatát az érintettek - köztük Pálfy G. István és Pozsgay Imre - hamarosan megkapják.

Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz az értesítés esetleges következménye, Patrubány nem kívánt válaszolni. A határozat kézhez vétele után az alapszabály további előírásait kell figyelembe venni - tette hozzá az MVSZ elnöke.

Patrubány Miklós keddi sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy a csíksomlyói búcsún hamarosan bemutatják Orbán György zeneszerző művét Szent Kinga misztériumáról. Ugyancsak eredményként értékelte az MVSZ elnöke, hogy a lengyel posta székely kapuval illusztrált bélyeget adott ki nemrégiben, amelyen Szent Kinga portréja is látható.

Patrubány nemrégiben Tordán járt, s ott a 432 évvel ezelőtti, a vallásszabadságot a világon elsőként meghirdető országgyűlés emlékére javasolta, hogy 2001-től kezdve minden januárban tartsák meg az erdélyi szabadság ünnepét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?