Boglárka
19 °C
35 °C

Támogassa Pavarottit, vacsorázzon Medgyessyvel!

2004.03.10. 16:10
Luciano Pavarotti honlapján nem szerepel az a budapesti koncert, amelyhez gőzerővel gyűjt szponzorokat az Unió Rendezvény Iroda. Bár a koncertet a Budapest Sportarénába hirdették meg a szponzorkereső brosúrában, a szervező csak az Index érdeklődése után foglalta le a helyszínt. Ráadásul a kormányszóvivő sem tud semmit arról a díszvacsoráról, amit Medgyessy Péter miniszterelnök adna Pavarotti tiszteletére.
Névadó szponzort és főszponzort keres április 27-i Pavarotti-koncerthez a koncertszervezésben kevéssé ismert Unió Protokoll Rendezvény Iroda. A rendezvény címe: 'Zenével Európába, Pavarotti Budapesten", alcíme pedig "Európa köszönti Magyarországot". A szponzorkereső brosúra tényként közli, hogy a koncertet Koltay Gábor rendezi, és Pavarotti "az operairodalom legszebb áriáit adja elő" Puccini, Verdi, Massenet, Leoncavallo műveiből, nápolyi és spanyol dalokkal tarkítva.

A világsztár hivatalos oldalán egyébként nem szerepel az április végi budapesti koncert. A névadó szponzornak azt ígérik a szervezők, hogy vendégével részt vehet azon a szűk körű díszvacsorán, amelyet Medgyessy Péter miniszterelnök ad a művész tiszteletére.

A Budapest Sportarénához az Index hétfői érdeklődéséig semmiféle megkeresés nem érkezett a Pavarotti koncert ügyében, kedden azonban a szervezők lefoglalták a helyszínt - tudtuk meg az aréna sajtófőnökétől.

Ingyennap nem jár

Szigetvári Viktor, a Gyermek- Ifjúsági és Sportminisztérium sajtófőnöke érdeklődésünkre közölte: megkeresés a tárcához is érkezett a koncert ügyében, de hiába van az államnak évi húsz ingyen napja, illetve néhány úgynevezett társadalmi napja az arénában, a koncertet nem ennek a keretnek a terhére rendezik. Az Index információi szerint a szervezők korábban tényként kezelték, hogy ingyen, vagy önköltségi áron kaphatják meg a Budapest Sportarénát, éppen ezért arra vártak, hogy a minisztérium oldja meg a helyproblémát.

Miniszterelnöki díszvacsora miniszterelnök nélkül

Az állítólagos miniszterelnöki díszvacsora még inkább kétséges: Gál J. Zoltán kormányszóvivő ugyanis nem tud arról, hogy Pavarotti koncertet ad Budapesten és hogy ennek tiszteletére díszvacsorát adna a miniszterelnök. "Visszaéltek a miniszterelnök nevével, megtesszük a megfelelő válaszlépést az ügyben"- nyilatkozta az Indexnek Gál, aki hozzátette: nem először próbálnak a miniszterelnökre hivatkozva előnyökhöz jutni. A kormányszóvivő szerint egyébként még csak meg sem keresték a miniszterelnököt, vagy munkatársait.

A szponzorkereső brosúrában Szili Katalin házelnök a rendezvény fővédnökeként szerepel, de az Országgyűlés elnökének munkatársai szerint Szilit nem Pavarotti-, hanem Carreras-koncert védnökségére kérték fel, így még nem született döntés arról, elvállalja-e.

A budapesti Domingo koncert
A főszervező által emlegetett ÚTE pályáján rendezett Domingo koncert fővédnöke Gy. Németh Erzsébet, az MSZP főpolgármester-jelöltje volt. A Zsóka néven közismert fővárosi politikus azzal tette emlékezetessé "fellépését", hogy a koncert végén az ünneplő közönség teljes elképedésére felsétált a színpadra, és egy üveg Somlói juhfarkot ajándékozott a művésznek.

A szervezők mindenkivel tárgyalásban állnak

Magonyi Zsolt, a Music Invest Kft. egyik alapítója szerint mind a sporttárcával, mind a miniszterelnök munkatársaival tárgyalásban állnak a koncerttel kapcsolatban. Magonyi úgy véli, kívételes lehetősége adódott cégének arra, hogy Pavarotti 2005-ös visszavonulása előtt Magyarországra hozza a sztárt.

Nem vitatta a szervező, hogy kevés az az idő, ami rendelkezésre áll a koncert megszervezésére, de mint mondta, a szervezésükben valósult meg Placido Domingo 2002-es magyarországi koncertje, s ennek megszervezésére sem állt rendelkezésükre több, mint két hónap. Magonyi Zsolt úgy gondolja: jelenleg állami közreműködés nélkül nem lehet "a magas kultúrát" képviselő világklasszisokat Magyarországra hozni. (A világpiacon némileg más a helyzet: Pavarotti, Carreras és Domingo után kapkodnak a promóterek, turnéik, fellépéseik busás haszonnal járnak, koncertbevételeik olykor a legnagyobb popsztárokét is meghaladják.)

A miniszterelnöki vacsora is szervezés alatt

A szervező ezért bízik például a sporttárca segítségében, illetve abban, hogy önköltségi áron megkaphatják az arénát. Magonyi még szerdán délelőtt is tényként kezelte, hogy Szili Katalin a koncert fővédnöke, holott az Országgyűlés elnökének munkatársai szerint még nem született végleges döntés az ügyben. A főszervező szerint csütörtökön tartanak sajtóbeszélgetést a koncertről, szerdán azonban még nem kívánta megnevezni a rendezvény támogatóit. A miniszterelnöki vacsorával kapcsolatban pedig azt mondta: szervezés alatt áll a program. Elismerte, nem szerencsés egy még nem lefixált programot a lehetséges támogatóknak tényként említeni.