Emőke
-4 °C
9 °C

Villaparkot terveztek a Postabank telkein

2006.02.15. 17:21
Villaparkot terveztek azokon a Postabank telkeken, melyek a bank konszolidációjának vizsgálati anyagában több ponton is támadott tranzakciójából származnak. A 47 millió forintért már a konszolidáció folyamán vásárolt földek részeivé váltak egy olyan portfoliócsomagnak, melyet néhány hónappal később továbbadtak.

47 millió forintba kerültek 1999-ben azok a telkek, melyeket már a Postabank konszolidációjáról született döntés után, a rossz hitelek eladásával megbízott PB Workout kezelésében levő egyik cég vett meg - legalábbis a Kehi vizsgálati anyaga szerint.

A kormányzat ellenőrei szerint már ez a tranzakció is kifogásolható volt: a 22 darab, összesen állítólag 30 ezer négyzetmétert kitevő közműves telkeket a Workout tulajdonában álló, akkor alapított cég, az Akkord Veresegyháza kft. vásárolta meg. A pénzt a Workout, mint tulajdonos adta, tagi kölcsönként. A vizsgálati anyag utal rá, hogy már a telkek vásárlására történt cégalapítás sem illeszkedett a konszolidáció menetébe. A telkek, illetve az ezek tulajdonjogával bíró Akkord Veresegyháza Kft. pár hónappal a földvásárlás után része volt annak a Kehi jelentés szerint könyvszerinti értéken milliárdos cégcsomagnak, mely alig 10 millió forintért jutott a Sigma Rt-hez.

A telkek közel negyedét az Index megtalálta. Veresegyházon 2003-ban folyt egy villapark előkészítése, összesen mintegy 7200 négyzetméteren: a terület értékét növeli, hogy két oldalról fenyőerdő határolja. A fejlesztő Ante Rt. a hét helyrajzi szám alá sorolt területen összesen 14, egyenként 180 és 330 négyzetméter közötti családi ház felépítését és értékesítését tervezte.

A cég több szálon is szorosan kapcsolódik ahhoz az üzleti körhöz, mely a PB Workouttól 1999-ben a telkeket is magába foglaló portfoliócsomagot megvette. Az Ante tulajdonosai között szerepel az ügyvezető Galambos Elemér, Réti András és Pongrác László. Mindhárman több cégben is szerepelnek közösen, egyebek között volt vagy jelenlegi tulajdonosai annak a Sigma Rt.-nek, mely 1999-ben a PB Workout-tól jutott hozzá - a Kehi-anyag szerint jelképes áron - egy a telkek mellett egy komplett cégcsoport tulajdonjogával is bíró céghez, a már említett Akkord Veresegyháza Kft.-hez.

A Sigma csoport
A Sigma csoport két részvénytársaságból áll, a Sigma Követeléskezelő (Sigma) illetve a Sigma Faktoring Rt-ből (Sigma Faktoring). A Sigma 60 százalékos tulajdonosa a Multicollect Investment SA, egy Luxemburgban bejegyzett cég, melynek jogi képviselője Réti András. Ő közvetlenül is tulajdonos, 17 százalék erejéig, ugyancsak 17 százalékos tulajdonrésze van Réti Olgának, 6 százalék pedig Pongrác Lászlónak, aki egyben a cég vezérigazgatója is. A cég korábban, 1999. november 2-ig egyszemélyes társaságként működött. A Sigma Rt. fb-elnöke az Index információi szerint Erdős Ádám.

Az Akkord Veresegyházába zsúfolva az interneten keringő, több forrásunk által is az eredeti Kehi-anyag részének mondott dokumentum szerint szerepelt egyebek között négy cég, a Nábob Lízing Kft., a Nádor Lízing Kft., az Ispán Kft. és a Vavasor Kft., illetve számos, általuk tulajdonolt ingatlan. Az Akkord Veresegyháza a PB Workouttól a Kehinek tulajdonított anyag szerint 10 millió forintért került a Sigma Rt. tulajdonába.

Az a Kehi anyagából sem derül ki egyértelműen, mennyit is értek valójában az Akkord Veresegyházába tömörített cégek és ingatlanok: a Vavasor Kft. tulajdonában például öt ingatlan is szerepelt, melyek együttes becsült piaci értéke 365 millió forint volt (nyilvántartási értékük ennél is magasabb, 509 millió forint). A Nádor Lízing Kft. értékét már a PB Workout által elvégzett két üzletértékelés alapján is 164,9, illetve 217 millió forintban határozták meg. Ugyanakkor a Kehi-anyag nem tér ki arra, mennyi adósság terhelte összességében a cégeket illetve ingatlanjaikat. Az Indexnek Réti András írásban azt emelte ki: "a felsorolt cégeket nyilvános pályázaton, a legjobb ajánlatot téve vásárolta meg az általam részben tulajdonolt Sigma Rt. A társaságok megvásárlásával nemcsak a vagyonuk, hanem az üggyel foglalkozó cikkekben is említett 1,5 milliárd forintnyi tartozás is a cég tulajdonába került, ellentétben az eddigi sajtómegjelenések által sugalltakkal. A tartozások egy része teljes egészében visszafizetésre került, más esetekben pedig az adóssággal terhelt vagyonelemek ingyenesen át lettek adva az állami tulajdonban lévő REORG csoportnak, amely részben felelt a Postabank konszolidációjáért. Mindezek bárki számára ellenőrizhetőek." "Egyébként családom és saját jó hírnevem megvédése érdekében a sajtóorgánumok ellen a szükséges jogi lépéseket megteszem" - hangsúlyozta az Indexnek adott nyilatkozatában dr. Réti András.

A Veresegyházi telkeken végül mégsem készült el a villapark. Galambos Elemér az Indexnek azt ugyan nem kívánta elárulni, hogyan alakult a Sigma által megvett 30 ezer négyzetméter sorsa, telefonos megkeresésünkre annyit leszögezett: a honlap több éve nem frissült, így az információk már nem aktuálisak. A telkeket az Ante magánszemélyeknek, köztük neki magának adta el.

Adomány a Batthyány Alapítványnak
A Sigma a fő tulajdonosa a Sigma Faktoring Rt-nek, melyet 1999-ben alapítottak, a társaság tevékenységét május 14-én kezdte. Az anyacég 64,3 százalékos tulajdonrésze mellett Pongrác László 23,7, Réti András 12 százalékos közvetlen tulajdonrésszel bír. A Sigma Faktoring 1999-ben a mérlegadatok szerint 15,5 millió forint rendkívüli bevételt könyvelhetett el a Nádor Lízing Kft-től, míg a kiadások között szerepel 1,5 millió forint rendkívüli ráfordítás, az összeget a Fidesz közeli Batthyány Alapítvány kapta.
i