Auguszta
-7 °C
0 °C

Felelősöket keres a Pénzügyminisztérium

2000.10.09. 11:13
Nem foglalkozik a Pénzügyminisztérium (PM) annak kiszámolásával, hogy mekkora összeg kifizetésére kényszerülhet, ha a Postabank összes egykori kisrészvényese beperli az államot - állították kérdésünkre a tárcánál. A Fővárosi Bíróság csütörtökön a kisbefektetők egy csoportjának javára ítélt, és kötelezte az államot, hogy 106 százalékos árfolyamon vásárolja vissza azokat a tízezer forint névértékű részvényeket, melyeket eddig csk 5 forintért lett volna hajlandó átvenni. Ha a PM jogerősen is veszít, vizsgálatot indít a felelősök felkutatására.
"Fellebbezünk, amíg lehetséges" - hárította el az Index érdeklődését a Pénzügyminisztérium munkatársa. Azt szerettük volna megtudni, hogy legfeljebb mekkora összeg kifizetésével kalkulál a tárca, ha az államnak végül ki kell vásárolnia a Postabank összes egykori kisrészvényesét. Korábbi sajtóinformációk 10-13 milliárdos summáról szóltak.

A megroggyant pénzintézetben 1998 során - a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt.-n keresztül - döntő többséget szerző állam nem tartotta be tájékoztatási kötelezettségét, és nem ajánlotta fel a kistulajdonosoknak, hogy aktuális piaci áron felvásárolja papírjaikat. Legalábbis ez a következtetés vonható le a Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletéből.

Ha az állam végül jogerősen is vesztene, a Pénzügyminisztérium megkeresi a felelősöket - közölte a tárca munkatársa. A bűnöst - mint kiderült - semmiképpen sem a saját soraikban sejtik. Bár a minisztériumi tisztviselő nyilatkozata szándékosan homályos volt, jól érzékelhetően arra célozgatott, hogy az állam nevében 1998-ban tulajdonrészt szerző MFB és ÁPV Rt. prominensei között gyanítják a kötelességszegőt.

A csütörtöki bírósági ítélet jól jön Palotás Jánosnak, a rendszerváltás után sokáig meghökkentően népszerű üzletember-politikusnak. Palotás 1999 októberében elsőfokon megnyerte a Postabank ellen indított egyik perét. Az ítéletben a bíróság kötelezte a pénzintézetet, hogy kamatostul fizesse vissza az üzletember által egy 340 millió forintos névértékű pakettért 140 százalékos árfolyamon kifizetett 473 millió 261 ezer forintot.

Palotás azért indította a pert, mert 1998 májusában, amikor az üzletet nyélbe ütötte, a bank és könyvvizsgálója által nyilvánosságra hozott adatok nem árulkodtak arról, hogy néhány hónappal később a 10 ezer forint névértékű bankpapírok 5 forintot fognak érni. Palotásnak azért jött jól a csütörtöki elsőfokú ítélet, mert így valószínűleg még akkor is jelentős összeghez jut, ha az általa indított, fent részletezett perben a másodfokú ítélet nem neki kedvezne.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!