Dezső
15 °C
28 °C

A népszavazás eredménye eltántoríthatja a befektetőket

2008.03.12. 13:49
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pozíciója a népszavazás után stabil, de ha az MSZP nem tudja növelni támogatottságát, esélyes lehet a személycsere a kormányfői poszton. A külföldi befektetőket bizonytalanná teheti Gyurcsány gyengülése, ugyanis a forint árfolyama tükrözi az erőviszonyokat. Végső esetben előrehozott választások megtartása is felmerülhet, ha a koalíció nem tudja a felelősségeket egymás közt tisztázni.

A meglepetés mellett bizonytalanságot is eredményezett a külföldiekben a népszavazás eredménye, a Political Capital szerint a gazdasági szereplők szemszögéből megnövekedett a politikai kockázat Magyarországon. A legfrissebb kockázati elemzés megállapítja, hogy a magas részvétel hosszabb távon is érezteti hatását.

Rövidtávon Gyurcsány Ferenc miniszterelnök helyzetét stabilnak ítélik, bár megjegyzik, a népszavazás miatt gyengült pozíciója. A kormányfőnek a következő hónapokban mindenképpen el kell érnie az MSZP népszerűségének emelkedését, különben pozíciója nemcsak a pártvezetés, a parlamenti frakciótagok, hanem a párttagság körében is meggyengülhet. Ebben az esetben megnő az esélye a miniszterelnök-cserének.

Kitérnek arra, hogy minden hír, ami Gyurcsány Ferenc gyengülését jelzi, azonnali reakciót vált ki a forintárfolyamban, így év végére olyan helyzet alakulhat ki, hogy a piac pozitívan fogadná a kormányfőváltást, ha az a reformok folytatását és a költségvetési szigort jelentené.

A Political Capital szerint felerősödhet az MSZP-ben az az álláspont, hogy a kormány és a reformok népszerűtlenségéért elsősorban az SZDSZ nevével fémjelzett egészségügyi reform vélt vagy valós hibái tehetők felelőssé. A koalíciós pártok közti csatározás pedig lelassíthatja a reformokat és korlátozhatja a kormány cselekvőképességét. Ebben az esetben felmerülhet a koalíciós szakítás lehetősége akár előrehozott választásokkal és kétharmados jobboldali győzelemmel, ezt egyelőre azonban nem tartják valószínűnek. A Fidesznél érdemi változást nem jósolnak: marad a jóléti típusú osztogató politika antikapitalista üzenetekkel, a párton belül meggyengül a konzervatív ideológiai vonal.

Középtávon a népszavazás precedenst teremthet, a jövőben ugyanis a választókra nézve anyagi terhet jelentő intézkedések egy referendummal érvényteleníthetők akár a költségvetést érintő kérdésekben is, ami az ország kormányozhatóságát teszi kérdésessé.

A választási költekezési csapda 2010-ben is érvényesülhet, ha a kormány költekezéssel próbál javítani népszerűségén. A forint árfolyama így instabillá válhat, erősödhet az infláció, ami elbizonytalanítja a külföldi befektetőket és pénzpiaci szereplőket. A demagóg választási kampányok folytatásának esélye a népszavazás miatt megnőtt, amivel kárt szenvedhet a gazdasági növekedés és a szükséges szerkezetátalakulás.

További kockázatot jelent, hogy az Alkotmánybíróság döntése fokozta a jogi bizonytalanságot, mivel az olyan szektorokban tevékenykedő magánbefektetők, ahol az állami szerepvállalás jelentős, magasabb jogi és politikai kockázatokkal kénytelenek szembesülni.

A Political Capital a referendum tanulságaként megállapítja, hogy a magyar közvélemény továbbra is fogékony az antikapitalista demagógiára, az államtól való függőségre, a politikai elit pedig nem érdekelt abban, hogy ezt megváltoztassa. Ennek eredményeként az öngondoskodás tartósan alacsony szintje várható, ami azt is jelenti, hogy megtakarítási és befektetési szokásokkal kapcsolatos mutatók terén aggasztó a helyzet.