Pécs 2010: Késésben a fejlesztési projektek - lemondott a kulturális főtanácsadó

2006.06.08. 13:52
Lemondott tisztségéről Pécs kulturális főtanácsadója, a baranyai megyeszékhely Európa kulturális fővárosa pályázatának egyik fő alkotója. A városvezetés szerint a lépésnek nincs konkrét előzménye. Egy pécsi civil szervezet hétvégi konferenciáján megállapította, hogy késésben vannak a fa kulturális fővárosi pályázattal összefüggő fejlesztések, ami komoly következményekkel járhat.

"Takáts József kedden emailbenközölte Toller László polgármesterrel és velem is, hogy elfáradt, ezért minden eddigi tisztségéről lemond, s a továbbiakban nem kíván közreműködni a program végrehajtásában" - mondta el Kunszt Márta, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a Népszabadságnak csütörtökön. Hozzátette: Takáts József egyúttal megváltoztatta email címét, telefonszámát, így azóta nem is tudtak beszélni vele.

Kunszt szerint a lemondásnak nem volt konkrét előzménye. Bár voltak viták Takáts József és a városvezetés között a program elemeinek megvalósításáról, de eddig mindig dűlőre tudtak jutni. Az elmúlt egy hónapban pedig semmiféle nézeteltérésük nem volt.

Kunszt Márta a napilap azon feltételezésére, mely szerint a lemondás összefügghet azzal, hogy csúsznak a programhoz kapcsolódó beruházások előkészületei, azt mondta: a nagyobb fejlesztések esetén valóban feszített az ütemterv, de minden létesítményt határidőre át fognak adni.

A fejlesztési program öt kulcsprojektje: a Zenei és Konferenciaközpont, Zsolnay Kulturális Negyed, "Nagy Kiállítótér", Tudásközpont, Közterek és parkok újjáélesztése. A beruházások indításával és menetrendjével kapcsolatos javaslat június 22-én kerül a közgyűlés elé. A hangversenyterem tervezésére már meghirdették a pályázatot, a nagy kiállítótér, a könyvtár, a Zsolnay-negyed, valamint a terek és vizek projekt is előkészítés alatt áll.

Tarrósy István, a programok tervezésén, a rendezvények marketingjén, kommunikációján és a nemzetközi kapcsolatain dolgozó Pécs 2010 Menedzsment Központ igazgatója azt mondta: a program pécsi vezetőire rengeteg teher hárul, Takáts József döntése azonban őt is meglepte. A Pécsi Tudományegyetem irodalomtörténésze szellemi vezetőjévé vált a Pécs Európa kulturális főváros 2010 programnak. "Távozása nagy veszteség, mert bár vannak pótolható emberek, ő nem tartozik közéjük".

A hétvégén egy civil szervezet, a Kultúra 2010 Társaság konferenciát rendezett a közterek tervezett revitalizációjáról. A kétnapos tanácskozáson felszólaló építészek, városrendezéssel és örökségvédelemmel foglalkozó szakemberek, táj- és kertépítők, kultúrantropológusok egyaránt úgy ítélték meg: a 2010-es munkák előkészületei komoly késében vannak. Példaként említették, hogy a galéria és a hangversenyterem esetében a nemzetközi tervpályázat kiírása és kiértékelése nyolc, a kivitelező - közbeszerzéssel történő - kiválasztása és a műszaki engedélyek beszerzése 16, a kivitelezés 18, a próbaüzemelés négy hónapot vesz igénybe.

A konferencia több résztvevője szerint az EKF-beruházások megvalósításához fel kellene állítani egy - a polgármesteri hivatal műszaki osztályától független, ám azzal együttműködő - főépítész-irodát. Erre azért lenne szükség, mert a polgármesteri hivatal apparátusa nem alkalmas egy ilyen nemzetközi kitekintést igénylő, komplex beruházási program irányítására, pályáztatására, engedélyezésére, lebonyolítására.

A kulturális tárca az MTI megkeresésére azt a választ adta, hogy nem kívánják kommentálni, hogy lemondott Pécs kulturális főtanácsadója.  • Tippek
  • Bankszámla