Valter
16 °C
31 °C

Szilit indítanák Toller helyett

2006.07.04. 11:25
Toller László állapota továbbra sem javul, ezért a szocialista pártban és Pécsen a közelgő önkormányzati választások miatt már - nem hivatalosan - a polgármester utódját keresik. Egyre többen Szili Katalint szeretnék Pécs új városvezetőjének, de a ház elnökének akkor viszont le kellene mondania a parlament vezetéséről.

"Emberi okok miatt" hivatalosan az MSZP-ben még nem foglalkoznak Toller László pécsi polgármester utódlásával. Az Index információi szerint viszont a pártban biztosra veszik, hogy az őszi helyhatósági választásokon a két hete balesetet szenvedett Tollert nem tudják újraindítani.

A Szili-kombináció

Az Index kérdésére Juhász István, az MSZP pécsi elnöke azt mondta, hogy ők továbbra is egyetlen jelöltben, Toller Lászlóban gondolkodnak, és abban, hogy a politikus felépül. A városi szervezetnek még egy hete van, hogy eldöntse, ki legyen a város MSZP-s polgármesterjelöltje.

A parlamentben viszont az Indexnek sikerült néhány politikust találgatásra ösztönöznie. Információink szerint a szocialisták között erős lobbizás indult annak érdekében, hogy Szili Katalint rábeszéljék, vállalja el a jelöltséget. Igaz, abban az esetben, ha nyer, Szilinek összeférhetetlenség miatt le kellene mondani a házelnökségről, és a házelnökről a parlamentnek ismét szavaznia kellene. A terv előnye a lobbisták szerint az, hogy a parlament vezetése biztosan megmaradna a szocialisták kezében, és Pécsen egy Tollerhez hasonló kaiberű országos politikus szállhatna versenybe a posztért.

Szili Katalin kabinetfőnöke kitért kérdezésünk elől, és csak július közepére ígért információt az ügyben.

Toller távollétében Kunszt Márta alpolgármester intézi a napi ügyeket, és ő az, akit Toller egyik utódaként emlegetnek a városban. Igaz, Pécsett ön- és közjelöltekből nincs hiány. Juhász István, a városi elnök neve is felmerült, de esélyesként emlegetik a még mindig altatásban lévő városvezető helyett a város jelenlegi gazdasági alpolgármesterét, Gonda Tibort is.