Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szilit indítanák Toller helyett

2006.07.04. 11:25
Toller László állapota továbbra sem javul, ezért a szocialista pártban és Pécsen a közelgő önkormányzati választások miatt már - nem hivatalosan - a polgármester utódját keresik. Egyre többen Szili Katalint szeretnék Pécs új városvezetőjének, de a ház elnökének akkor viszont le kellene mondania a parlament vezetéséről.

"Emberi okok miatt" hivatalosan az MSZP-ben még nem foglalkoznak Toller László pécsi polgármester utódlásával. Az Index információi szerint viszont a pártban biztosra veszik, hogy az őszi helyhatósági választásokon a két hete balesetet szenvedett Tollert nem tudják újraindítani.

A Szili-kombináció

Az Index kérdésére Juhász István, az MSZP pécsi elnöke azt mondta, hogy ők továbbra is egyetlen jelöltben, Toller Lászlóban gondolkodnak, és abban, hogy a politikus felépül. A városi szervezetnek még egy hete van, hogy eldöntse, ki legyen a város MSZP-s polgármesterjelöltje.

A parlamentben viszont az Indexnek sikerült néhány politikust találgatásra ösztönöznie. Információink szerint a szocialisták között erős lobbizás indult annak érdekében, hogy Szili Katalint rábeszéljék, vállalja el a jelöltséget. Igaz, abban az esetben, ha nyer, Szilinek összeférhetetlenség miatt le kellene mondani a házelnökségről, és a házelnökről a parlamentnek ismét szavaznia kellene. A terv előnye a lobbisták szerint az, hogy a parlament vezetése biztosan megmaradna a szocialisták kezében, és Pécsen egy Tollerhez hasonló kaiberű országos politikus szállhatna versenybe a posztért.

Szili Katalin kabinetfőnöke kitért kérdezésünk elől, és csak július közepére ígért információt az ügyben.

Toller távollétében Kunszt Márta alpolgármester intézi a napi ügyeket, és ő az, akit Toller egyik utódaként emlegetnek a városban. Igaz, Pécsett ön- és közjelöltekből nincs hiány. Juhász István, a városi elnök neve is felmerült, de esélyesként emlegetik a még mindig altatásban lévő városvezető helyett a város jelenlegi gazdasági alpolgármesterét, Gonda Tibort is.